Achterlijke Chinezen vieren Nieuwjaar drie weken te laat

BEIJING – Drie weken na de rest van de inwoners op aarde, steken ook de Chinezen hun vakkundig zelfgemaakt vuurwerk af. Om nog onduidelijke redenen vieren zij de jaarovergang niet op het mondiaal stilzwijgend afgesproken 1 januari, maar op het schijnbaar willekeurige maandag 23 januari. Chinakenners van over heel de wereld staan voor een raadsel.

– door Ludo van Speybraeckel –

"Na het feest keren we blij weer terug naar onze pluchen giraffen"
“Na het feest keren we blij weer terug naar onze pluchen giraffen”

“Misschien zijn ze door hun naarstige economische activiteiten gewoon de kalender uit het sterk geloken oog verloren”, gist professor sinologie Nicolas Standaert. “Of wie weet, kunnen ze onze westerse kalender moeilijk lezen omdat ze de affiniteit met de Arabische cijfers verloren zijn. Het zou zelfs een bewuste, subversieve daad kunnen zijn waarbij China definitief de Gregoriaanse kalender afwijst. Omdat 2012 het jaar van de draak is, is die denkpiste van een vurig en strijdlustig China niet eens zo denkbeeldig.”

Ook de gewone man in de straat lijkt enigszins ongerust dat de Chinezen autonoom kiezen wanneer ze Nieuwjaar vieren. “Ginderachter beginnen ze het toch fameus hoog in hunne bol te krijgen”, foetert een ongeruste Jelte Mingers uit Geel, “als ze zelfs al beginnen te bepalen wanneer Nieuwjaar valt, is het toch ver gekomen. Ik moet er geen tekeningske bij maken zeker?”. Ook Rudy Weimeersch uit Zonhoven deelt ons zijn bezorgdheid mee: “Terwijl wij ons zorgen maken over een schrikkelseconde, kunnen die mannen het zich permiteren om een volle drie weken over tijd te zijn. Dat zegt genoeg zeker?”

Flexibele werkuren

De man in de Chinese straat geeft een plausibele en moeilijk te falsifiëren verklaring voor de onverwacht laattijdige festiviteitendrang van zijn natiegenoten. “Wij hadden geen tijd om Nieuwjaar te vieren”, aldus een zekere Wang Poe Pen. “Op 31 december plaatste Apple plots een zelfs voor ons moeilijk haalbare bestelling van drie miljoen iPads. Door ons systeem van flexibele werkuren en competitieve verloning van overwerken, is die bestelling klaar geraakt. Onze chef is dan ook zo goed geweest om ons nu, drie weken later, enkele uren Nieuwjaar te laten vieren vooraleer we opnieuw aan de slag mogen met een bestelling van een half miljoen pluchen giraffen.”

Internationale waarnemers vrezen echter dat het provocatieve feestgedrag van de Chinezen tot een internationale rel kan leiden. Zowel Franse als Amerikaanse vliegdekschepen zijn al voor de kusten van Japan gesignaleerd. Vermoed wordt dat zij een oogje in het zeil willen houden tijdens de festiviteiten. Er gaan immers geruchten dat het vuurwerk een auditieve dekmantel kan zijn voor knallen en explosies van militaire aard.

Laat een reactie achter