CD&V, sp.a en Open Vld trekken in 2014 samen naar de kiezer

BRUSSEL – N-VA gaat richting absolute meerderheid. Tenminste, als we de peiling van RTL, Le Soir, VTM en De Morgen mogen geloven. Op dit moment haalt de partij van Bart De Wever 38,4 procent in de peiling. Dat is bijna evenveel als CD&V, Open VLD en sp.a samen. Voldoende aanleiding voor de regerende partijen om bij de verkiezingen in 2014 in kartel naar de stembus te trekken.  ‘Het is dat of volledig van de kaart geveegd worden.’

De Vlaamse partijen willen in 2014 met ruwweg deze ploeg naar de kiezer. (Foto: VRT)
De Vlaamse partijen willen in 2014 met ruwweg deze ploeg naar de kiezer. (Foto: VRT)

“Nee, wij zijn niet bang van de kiezer”, vertelt partijvoorzitter Wouter Beke (CD&V) tijdens een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. “Integendeel: de kiezer drukt in deze peiling zijn vertrouwen uit in de huidige coalitie. (fijntjes) Ik mag er u graag aan herinneren dat 60 procent aangeeft níét op N-VA te willen stemmen. Onze ploeg houdt dus stand, ondanks de financieel en communautair woelige tijden die ons tot weinig populaire maatregelen hebben gedwongen. Een overwinning wil ik het niet noemen, maar het schept toch vertrouwen”, besluit de christendemocraat zonder de aanwezige journalisten in de ogen te kijken.

“Het vertrouwen van de kiezer blijven behouden is primordiaal.” legt ook SP.A voorzitter Bruno Tobback uit. “Aangezien het toch al zo goed als vaststaat dat we in 2014 met een klassieke tripartite in de federale regering zullen stappen, is het veel eerlijker om meteen in kartel naar de kiezer te trekken. ‘Durven kiezen voor het status quo’ wordt onze slogan. Met ons wordt er niet geraakt aan de index, komt er geen vermogensbelasting en blijft een grote staatshervorming uitgesloten. Ook beloven wij dat Electrabel zelf zal mogen blijven beslissen hoeveel belastingen het betaalt. Veeleer dan de burger met holle slogans en ongeloofwaardige beloftes te overstelpen, willen we alvast met een kladversie van een regeerakkoord de stembusslag aanvatten. Op die manier weet de kiezer veel beter wat zijn stem in werkelijkheid zal opleveren. Wat voor zin heeft het immers om je stem te stoppen in al te expliciete eisen die in het eerste het beste compromis toch sneuvelen?”

Mogelijk zal de lijstvorming wel voor problemen zorgen. Vast staat dat in de gezamenlijke formule elke partij een aantal aantrekkelijke plaatsen zal moeten inleveren. Toch hoopt Open Vld alvast op het lijsttrekkerschap. “Ik heb tijdens de voorbije regeringsonderhandelingen al uitvoerig bewezen dat ik als voorzitter van een van de kleinste partijen aan tafel toch heel wat liberale dada’s heb kunnen binnenrijven, zoals het wippen van de groenen en het vermijden van nieuwe belastingen. Ook al zijn wij de kleinste partij die in dit verhaal meestappen, de socialisten en de christendemocraten beseffen maar al te goed dat we het toch op een akkoordje gooien met N-VA als we ons goesting niet krijgen. Ik ben bereid het hard te spelen”, grijnst de gedreven liberaal.

Absolute meerderheid

N-VA is alvast niet onder de indruk van het monsterkartel dat op stapel staat. In een reactie deelt voorzitter Bart De Wever mee verheugd te zijn dat zijn tegenstanders zich verenigen in één groot blok. “We evolueren blijkbaar naar een angelsaksisch kiessysteem waarbij je twee grote fracties hebt. Dat heeft het voordeel van de duidelijkheid. De kiezer kan nu kiezen voor het status quo of resoluut voor het confederale model waar N-VA voor staat. Wij zijn er vast van overtuigd dat we met dat programma naar een absolute meerderheid in Vlaanderen zullen gaan. Want zeg nu zelf: een kartel met die andere oppositiepartij (Groen, nvdr.), dat ziet niemand zitten. Maar goed, laat ons eerst de verkiezingsresultaten maar afwachten. Als ik kijk naar collega Poetin die in Rusland met een verpletterende 122% van de stemmen heeft gewonnen, hebben we nog wel wat groeipotentieel ten opzichte van die peiling.” (JDL/LvS)

Laat een reactie achter