Nieuwe lente, nieuwe bank?

BRUSSEL – Gisteren werd met veel bombarie een nieuwe Belgische grootbank boven de doopvont gehouden: Belfius. Tegelijkertijd verdween het noodlijdende Dexia plots van de radar. De onderzoeksjournalisten van De Raaskalderij roken onraad en zochten een en ander voor u uit. Hier het onthutsende verslag van hun bevindingen.

Onze economiecel rook onraad toen om onverklaarbare redenen plots het Dexialogo uit alle kantoren verdween. (Foto: Flickr)
Onze economiecel rook onraad toen om onverklaarbare redenen plots het Dexialogo uit alle kantoren verdween. (Foto: Flickr)

Wie herinnert zich nog Dexia? De systeembank gold jarenlang als de trots van de Belgische financiële sector. In de gouden jaren ging de bank internationaal en leek de sky wel the limit. Tot de kredietcrisis van 2008 de zeepbel deed barsten, en de daaropvolgende bankencrisis de holding finaal de das omdeed. De Belgische burger moest de bank tot tweemaal redden met tientallen miljarden euro’s, en toch kon het vertrouwen op de financiële markten uiteindelijk niet meer worden hersteld. Dexia werd ‘de schaam van België’ en beleggers en spaarders trokken massaal hun deposito’s terug. De overheid – u en ik – bleven over met een waardeloos aandeel in een waardeloze bank.

Groot was dan ook de opluchting toen eerder deze week ‘Belfius’ ten tonele verscheen. Een nieuwe lente bracht een nieuwe bank. Een bank die, onbezwaard door een verleden van casinokapitalisme, het verschil kan maken met de systeembanken van weleer. “Spaarders anno 2012 verlangen naar transparantie”, aldus een apetrotse ceo Jos Clijsters tijdens de voorstelling van de nieuwe bank. “Die kunnen wij hen bieden. De naam van onze bank zegt het zelf: ‘fius’. Met enige goede wil kun je daar het Latijnse woord voor ‘vertrouwen’ in lezen. Onze klant weet: grootbanken als KBC en BNP Paribas Fortis hebben te veel boter op het hoofd. Mondige klanten die wilden breken met de fat cats van de haute finance konden tot hiertoe enkel terecht bij schimmige coöperatieves als Argenta. Of Triodos Bank, waar je de armoedige rente maar bij het ethisch beleggen bij moest nemen. Belfius staat voor een nieuwe start, een nieuwe bancaire ethiek. We zijn er van overtuigd dat we heel wat klanten kunnen aantrekken die het op dit moment hebben gehad met het bankwezen.”

Cover-up

Toch zou uw spaargeld er wel eens minder veilig kunnen zijn dan u denkt. Onderzoeksjournalisten van De Raaskalderij hebben namelijk ontdekt dat de onderliggende structuur van Belfius verdacht veel gelijkenissen vertoont met de voormalige systeembank Dexia, die om een of andere reden nergens meer te bespeuren is. “De lancering van die nieuwe bank Belfius was één grote cover-up”, weet Chef Economie Ernst Mosschelschade-ten Brinck. “Wij vonden het al al verdacht dat in tal van Dexiakantoren deze week het logo zonder aanwijsbare reden van de muren verdween. Uit documenten die we konden inkijken blijkt dat Belfius nog steeds voor 100 procent in handen is van de Belgische staat en dat de raad van bestuur volledig dezelfde is als die van Dexia Bank. Daarenboven blijkt het uitstaand vermogen van 29,2 miljard euro tot op de komma overeen te komen met dat van het in rook opgegane Dexia. Bovendien begint Belfius zijn activiteiten al meteen met een put van 1,367 miljard euro. Dat is exact het nettoverlies dat Dexia in het boekjaar 2011 heeft geleden.” Zou Belfius dan gewoon een nieuwe naam voor Dexia zijn? “Dat de lezer zijn conclusies trekt.”

Geconfronteerd met deze bevindingen liet Clijsters onze journalisten onmiddellijk aan de deur van de in één nacht opgetrokken Belfiustoren op het Rogierplein zetten. Uit goede bron hebben we vernomen dat de raad van bestuur hem daarop een eenmalige bonus van 600 000 euro uitkeerde aan de ceo, omdat de lancering van de nieuwe bank zo vlot verlopen was.

Laat een reactie achter