Kobani boort naar olie in laatste poging om westen tot militaire interventie te overtuigen

KOBANI – De strategisch oninteressante grensstad Kobani dreigt onder de voet gelopen te worden door milities van de terroristische organisatie Islamitische Staat. Om westerse interventie te bespoedigen, zijn de inwoners alvast naar olie beginnen graven.

De inwoners van Kobani moeten grondstoffen vinden vóór IS de stad inneemt. (Foto: Wikimedia Commons)
De inwoners van Kobani moeten grondstoffen vinden vóór IS de stad inneemt. (Foto: Wikimedia Commons)

De inwoners van Kobani hebben wekenlang moedig strijd geleverd om hun huizen en gezinnen te beschermen, maar dat heeft niet mogen baten: de jihadisten van IS staan op het punt de stad in te nemen. De VN waarschuwt dan ook voor een tweede Srebrenica: duizenden mensen dreigen vermoord te worden als het westen niet snel ingrijpt.

Ten einde raad hebben de inwoners van Kobani het geweer nu van schouder veranderd. Vanuit Turkije is duidelijk te zien hoe ze hun kalashnikovs geruild hebben voor spades en in allerijl naar olie zijn beginnen graven. “We hebben gemerkt dat de internationale coalitie sneller geneigd is om een aantal bommen op IS te droppen als er bodemrijkdommen mee gemoeid zijn”, legt een als bezeten gravende strijder Mehmut Ozul uit vanuit een put van drie meter diep. “Ik móét blijven graven. Ik móét iets vinden vooraleer die koppensnellers bij mijn vrouw en kinderen staan. Olie, aardgas, wat bauxiet, maakt niet uit. Een splinter uranium kan al volstaan om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen deze humanitaire catastrofe te vermijden.”

Eén reactie op "Kobani boort naar olie in laatste poging om westen tot militaire interventie te overtuigen"

Laat een reactie achter