Passief vlees eten even gevaarlijk als vlees eten

GENEVE – Dat vlees eten het risico op kanker verhoogt, is al lang geen geheim meer. Maar ook passief vlees eten is een stuk gevaarlijker dan eerst gedacht. Na een uurtje in de buurt van een vleeseter zijn de negatieve effecten al merkbaar.

Carnologen raden patches aan voor wie wil stoppen met vlees.
Carnologen raden patches aan voor wie wil stoppen met vlees.

Stel je voor: je zit gezellig in een bistro van een vegetarisch slaatje te genieten, en plots vind iemand aan het belendende tafeltje het nodig om een flink uit de kluiten gewassen entrecôte aan te snijden. Dat is niet alleen ontzettend onbeleefd, maar ook ronduit gevaarlijk, zo blijkt nu uit een grootschalige metastudie van de Wereldgezondheidsorganisatie.

Bij het versnijden en kauwen van vlees komen er microspiervezels vrij die op het bord van de vegetariër kunnen belanden, of in de kleren blijven hangen. Soms zijn die microvezels zelfs met het blote oog zichtbaar. Daarom raadt de Wereldgezondheidsorganisatie aan om restaurants voortaan op te delen in een vegetarische zone en een afgesloten zone voor vleeseters, waar ze in alle rust onder elkaar kunnen genieten van hun ongezonde hobby zonder anderen daarin te betrekken.

Daarnaast zou de regering de accijnzen op vlees kunnen verhogen, om een gedragsverandering bij de bevolking te bewerkstelligen. Hoe minder vleeseters, hoe minder passieve vleeseters, luidt de redenering.

Eva VZW, een organisatie die zich inzet voor de promotie van plantaardig voedsel, wil echter nog een stap verder gaan. “Vleeseters kiezen er zelf voor om ongezond te leven, maar wie passief vlees eet wordt eigenlijk onterecht een ongezonde levensstijl opgedrongen”, argumenteert Anneke Groenteman (Eva). “Daarom pleiten wij voor een algemeen vleesverbod in de horeca. Het zou ook goed zijn dat ouders geen vlees meer mogen eten in een afgesloten ruimte bij hun kinderen, bijvoorbeeld in de wagen, of in de eetkamer.”

Een plakje hespenworst

Eva pleit ook voor een vleesverbod voor minderjarigen. “Slagers die nog hespenworst verkopen, of erger nog, een plakje gratis meegeven aan min-zestienjarigen zouden eens goed in de spiegel moeten kijken en zien of ze dat goedje ook aan hun eigen kinderen zouden slijten. De volgende keer dat de slager vraagt of het ietsje meer mag zijn, gaan die kinderen uiteraard ‘ja’ zeggen. En niemand die daar iets op aanmerkt.”

“Studio 100 geeft al helemaal het slechte voorbeeld, met die Plop-worst en die Samson-worst. Door die onschuldige verpakking maken ze een hele toekomstige generatie afhankelijk van vlees. Als ze het silhouet van kabouter Plop in een worst kunnen verwerken, dan toch zeker ook de boodschap ‘VLEES ETEN IS DODELIJK’?”

“Binnen vijftig jaar zullen de mensen zich afvragen hoe het in godsnaam mogelijk was dat we onze kinderen passief en actief vlees lieten mee-eten”, besluit Groenteman.

24 reacties op "Passief vlees eten even gevaarlijk als vlees eten"

  1. DODELIJK? Sigaretten, motorfietsen en moeilijke mensen zijn erger. Tegen 18 november mag ik voor het eerst in 30 jaar een dokter gaan zien. Mijn verzekering vraagt dat.

    Mijn plan is om in een kleuterschool in Syria een joint te gaan opsteken. En daarna op mijne moto ZO RAP mogelijk terug in Turkije te geraken.

    De profeet smoorde ook wiet awel het is eraan te zien. Je kunt er nagenoeg niet naast kijken.
    Al in 1300 voorspelde de profeet onheil met kiekens

    .

    Beantwoorden.
  2. Michel Foucault zei dat hoewel de moderne samenleving het juk van middeleeuwse vormen van bijgeloof heeft afgeschud, zij haar eigen mythen heeft ontwikkeld, en dat we die met even weinig kritisch onderzoek hebben aangenomen. Een van de mythen van de moderne tijd is dat de dokter een heel wijs iemand is.

    Fundamentalisme wordt door het fundamentalisme altijd in de religie gezien, maar bestaat evenzeer in het dogma van de wetenschap en vooral de economische wetenschap, wier ingewijden de priesterkaste van weleer hebben vervangen in de zorg.

    Mensen malen dus wel, maar niet om elkaar. In alles dienen ze heropgevoed te worden. De leek kan niet meer voor zichzelf zorgen. Neem het passief meelezen in de trein, of elders natuurlijk, van de krant, waardoor zoveel mensen ziek zijn gemaakt. Ze moeten permanent onder toezicht komen te staan van de medische stand, met een verplichte ziekteverzekering, geliberaliseerd middels het wonder van de vrije markt vanzelf, anders zijn ze niet meer te handhaven. Wie de krant al dan niet passief heeft gelezen moet zich kunnen laten opereren aan zijn ogen. Of hij moet een eigen auto nemen. Niet spieken. Ik heb het hier bewust nog niet over de consumptie van mensenvlees, via het netvlies, voor hen die geen gedegen seksuele voorlichting hebben genoten.

    Beantwoorden.
      1. U las waarschijnlijk mee. Dat is de meest voorkomende vorm van lezen onder het volk. Lezen is ook een vorm van projectie; je leest ook vaak vanuit de ooghoek, van een ander, van wat de ander ervan vindt, om erbij te horen.

        Beantwoorden.
        1. Ik zal niet beweren dat u met een dichterlijke overdrijving aangeeft dat u al sliep, want dan is het doel van deelname weg bij de gemiddelde lezer, wiens concentratie niet verdergaat dan hooguit enkele seconden. Maar toch bedankt voor uw sympathieke bevestiging dat lezen projectie is.

          Beantwoorden.
  3. Eén van de problemen is dat de gemiddelde Belg niet eens een Soenniet uit een Sjiiet kan halen. Soennieten lijken veel makkelijker MAAR JE MAG ER GEEN SEKS MEE HEBBEN TUSSEN 7 EN 8 UUR ‘S MORGENS. Anders worden ze BRUL.

    Sjiiten zijn eerder stabiel doorheen het hele toerentalgebied. Ze geloven minder FATALISTISCH. Maar toch nog genoeg om ze staan te begapen gelijk een onwijs.

    Beantwoorden.
    1. Hoewel (om het heel voorzichtig uit te drukken) uw commentaar nu niet direct aanleunt bij het onderwerp van dit artikel, heb ik, een gemiddelde Belg zijnde, het me gewaagd te proberen om zo eens een Soenniet uit een Sjiiet te halen.
      U beweert dat dat niet kan, maar dat viel best mee hoor! Plop zei dat en ’t was gebakken. En het was dan nog niet eens tussen 7 en 8 ’s morgens, dus gevaar op BRUL liepen ik, de Soenniet en de Sjiiet niet.
      Begot, dat eindigt hier allemaal op ‘iet’. Net zoals Zwarte Piet. Of Kleurloze Piet, zoals ze er in Olland van maken.

      Beantwoorden.
  4. Annabel De Vosselaer · Bewerken

    Ja ik vin da ook dat vleeseters nie bij ons aan tafel moge zitte mijn broer eet soms gelijk een wild zwein en dan spetterdt hij saus enzo tot op mijn omelet terwijl ik veganistisch ben!!
    goed dat daar nu eens een artikel over schrijft dat ik dat aan mijn ouders kan late zien hopelijk gaan ze mijn katten die ook gekozen hebbe voor veganistisch te zijn nu ook nie meer late samen eten met de hond van mijn broer!!

    groetjes! AnnA VosjE X

    Beantwoorden.
    1. Beste AnnA, (ik moest kloppen want de bel is er niet)
      Ik ga het niet ontkennen, zélf lust ik maar al te graag een stuk vlees, liefst mals en met een natuurlijke lekkere smaak. Het hangt een beetje af van de inspiratie van het ogenblik of ik er dan nog een sausje over uitsmeer of niet.
      Vlees! Het likken eraan en het bijten erin gaan al snel over tot het springen erop. Bij mijn weten heeft deze attitude in het verleden ruimschoots bewezen van te leiden tot een bevolkingstoename i.p.v. -bedreiging. Dat zie ik jou zo direct met je salaatje nog niet realiseren. Met een beetje geluk zit er ergens nog een wormpje tussen, zodat ook jij je bijdrage kan leveren tot het in stand houden van een (gezonde) wereldpopulatie.

      Beantwoorden.
    2. Beste Vosse Anna,
      Van een vaginistische madam weet ik wat ze zeggen: ’t is ne pot van hier tot ginder.
      Maar vaginistische katten??? Met zo een schurende tong moet dat toch ‘anders’ aanvoelen als ze eens ‘langskomen’ daar bij je ‘kriebelaar’?
      Voel u niet verplicht om daar een gedetailleerde beschrijving over neer te pennen; laat er ons maar lustig over fantaseren…
      Met warme groeten,
      Marc de VIde.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter