Burgemeester Koksijde krijgt cursus ‘Respectvol omgaan met de grondwet’

KOKSIJDE – Marc Vanden Bussche, de liberale burgemeester van de kustgemeente Koksijde, zal een cursus ‘Respectvol omgaan met de grondwet’ moeten volgen. Dat heeft Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) beslist. 

Marc Vanden Bussche (Open Vld) is een gediplomeerd jurist. (Foto: Tim Dobbelaere, Wikimedia commons)
Marc Vanden Bussche is een gediplomeerd jurist. (Foto: Tim Dobbelaere, Wikimedia commons)

Vorig weekend vergreep Vanden Bussche zich aan de grondwet door een bepaalde bevolkingsgroep de toegang tot het lokale zwembad te willen ontzeggen, op basis van een (intussen weerlegd, nvdr.) incident met één vertegenwoordiger van die bevolkingsgroep. Het is ook niet de eerste keer dat Vanden Bussche de grondwet lastigvalt. Een paar maanden geleden nog stelde de liberaal voor om alle vluchtelingen een duidelijk zichtbare badge te geven, eiste hij al hun vingerafdrukken en gsm-nummers en stelden hij en zijn korpschef voor iedere dag huiszoekingen te doen in de slaapvertrekken van de in zijn gemeente gelogeerde asielzoekers.

“Als de grondwet ‘nee’ zegt, dan is het ook ‘nee’, dat moet zo’n lokale burgemeester goed begrijpen”, verduidelijkt Homans. “In onze cultuur is dat een vanzelfsprekende manier van omgaan met onze democratie, maar ik begrijp dat een lokale mandataris in een verafgelegen kustgemeente dat niet met de paplepel heeft meegekregen. Geen probleem, daar dient deze cursus voor.”

De cursus legt in eenvoudige bewoordingen uit hoe onze democratie werkt. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan het gelijkheidsprincipe, staatsburgerschap, het vluchtelingenstatuut, het vermoeden van onschuld en de scheiding der machten. In een appendix is ook de Conventie van Genève opgenomen. Vanden Bussche zegt dat hij de turf met aandacht zal bestuderen. “Ik zal mijn best doen om dat allemaal onder de knie te krijgen”, puft de gediplomeerde jurist. “Maar makkelijk zal het niet worden. Dit is allemaal nieuw voor mij.”

12 reacties op "Burgemeester Koksijde krijgt cursus ‘Respectvol omgaan met de grondwet’"

 1. Weer een staaltje landverraderij van de NVA!!! Ze zouden zich beter bezig houden met het aanpakken en terugsturen van die vreemdelingen!! Het is genoeg geweest dit is ONS land en wat WIJ zeggen is hier de wet!!

  Beantwoorden.
  1. gij zijt zekers ne rooien sosjalist miljaardenondedju
   wijlen van den nva en wijlen van tblok zijn veel slimmer want as die vremde mannen en un vrauwen en klein mannen ier lang mogen blijven is da goed voor ons eko nomie want ze gaan veel leeuwenvlaggen kunnen verkoopen omda da volk gaat pijnzen dazze met ne zwarten afrikaansen leeuw aan tzwaaien zen want die weeten van nie beter en wijlen van tblok kunnen beter leezen en schrijven en den bart kan da zelfs in tlatijn en da vremd volk is zo stom als tachterste van mijn farken
   stommen sosjalist!

   Beantwoorden.
 2. Grondwet telt enkel op de grond. Men heeft ook een luchtwet en een waterwet. De Marc zwoer enkel op de grondwet. Stuur al die vluchtelingen met een vlot de zee op, gedaan met de grondwet. In Koksijde is dit heel makkelijk te doen, kwestie van een paar meterkes duwen. Trouwens de overloop van het zwembad mondt uit in zee. Marc mag echter niet te lang wachten om te vermijden dat die vreemden Belgisch volk worden want dan heeft hij het toch vlassen de stoemerik. Het trouw gezwoer aan de Koninck is niet zo bindend, mening Antwerpenaar drinkt Leffe dus in Koksijde mag dit ook.

  Beantwoorden.
  1. Het zijn ook altijd de Maes die lastig zijn op de pa’s, wanneer deze laatsten op café weer maar eens vonden dat het Stella’an tijd wordt om naar huis te gaan. Dat is Cristal helder. En het wordt nog erger indien, eenmaal terug thuis, de reactie op het opgewarmde eten gaat in de richting van: “Hoe?gaerden die lamsboutjes niet wat te lang in de oven? Is dat om mij den Duvel aan te doen, of wat? Als ge zo tegen mij blijft doen, dan bol ik het af en ga ergens onder ‘ne Palm liggen…”

   Beantwoorden.
 3. het slachtoffertje had niet eens blauwe blauwen, laat staan zwarte plekken, opgedaan bij het contact met die zwarte medemens. die burgemeester is gewoon jaloers omdat hij zelf niet meer in het zwembad durft met zijn dikke buik!

  Beantwoorden.
 4. Raar! Liberaal zijnde hoeft die man zich toch geen fluit aan te trekken van grond- en andere wetten!? Ook uitspraken van het grondwettelijk hof vindt dat ras alleen maar om mee te lachen. En die van de N-VA, nog liberaler dan ultra-liberaal zijnde, kijken daar zelfs niet voor opzij. Hoe Homans zich dus achter deze aangelegenheid kan scharen is mij een raadsel. Geproefd van de macht misschien?
  Dat de tjeeven in deze beslissing geen graten zien hoeft ons niet te verwonderen: die zijn met alles content in deze regering. Als ze maar mogen meedoen. En als wij maar het gelag betalen.
  En de groen/rode oppositie zal wel weer een poeslieve nietszeggende persmededeling de wereld in sturen zeker? Of hoe ook zij niet anders meer durven dan aan de baas van ’t schoon verdiep en de rest van ’t land zijn g*t te likken.

  Beantwoorden.
 5. Ofwel laten ze die mensen hun vrouw en kinderen OOK overkomen, ofwel komt er herrie van. Geen taalkennis, geen rijbewijs, een slaapzaal om in te slapen met lui die ze vertrouwen (in de zomer gaan de parken weer vol tenten staan), scheef bekeken worden door vriend en vijand. Hun vrouw en kinderen verwachten geld maar ze hebben hun trouwring moeten afgeven om hun zaak te bekostigen. Ik heb met de meesten wel te doen.

  Om in Afghanistan aan een vrouw te raken MOET je wel in haar Boerka knijpen. Als het niet lukt krijg je gewoon een klap en probeer je het opnieuw met een ander

  HIER krijgen ze de Generale Politie 20 uur aan de hand en daarna Francken (die stuurde een auto) en last not but least Marc Van Den Bussche.

  Bovendien : die vluchtelingen zitten op hun dossier te wachten. Het is leuk als ze gaan zwemmen of in het bos gaan wandelen. Wat moeten ze anders AUB? Op hun veldbed liggen?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter