Website De Druivelaar offline: BEL20 duikt in het rood; millennials massaal gedesoriënteerd

KORTRIJK – Door een technisch probleem is de website van De Druivelaar al sinds 24 september offline voor onderhoud. Vermoedelijk zitten Russische hackers achter de sabotage. Cybersecurity-experten bij INNI Publishers werken momenteel de klok rond om het probleem te verhelpen. 

Wie naar de website van De Druivelaar surft, krijgt deze foutmelding te zien.

Intussen veroorzaakt de downtime van een van de belangrijkste websites van het land een waar bloedbad op de Belgische beurzen. De BEL20 dook vanochtend stevig in het rood aangezien het technisch euvel stilaan ook de service van grote, beursgenoteerde bedrijven in het gedrang brengt.

“Alle moderne webservers gebruiken de Druivelaar om de exacte datum en patroonheiligen te bepalen”, verklaart Dominique Deckmyn, specialist nieuwe media bij De Standaard. “Ze baseren er hun leveringen op, hun aankopen, de personeelsplanning, al hun SAP-systemen… Als er een probleem is bij De Druivelaar komen bijgevolg alle geautomatiseerde processen in de Belgische economie in het gedrang.”

Vooral de primaire sector is hard getroffen. “Bij onze boeren manifesteert deze crisis zich nog veel harder dan in de rest van de economie. Hoe kan een modern landbouwbedrijf immers het ideale moment voor de oogst bepalen zonder de dagelijkse weerspreuk en de Druivelaar-API?”, klaagt Sonja De Becker. “We vragen de minister van Landbouw (Denis Ducarme, MR) dan ook om deze panne te erkennen als nationale ramp, zodat onze leden schadeloos gesteld worden als ze hun appels en hun peren vergeten te plukken.”

Minder weekendongevallen

Binnen de algehele malaise is er toch één lichtpuntje: “Omdat tuners en fils-à-papa’s hun auto’s nu ook op dinsdagen en donderdagen in de prak rijden is het aantal weekendongevallen enigszins gedaald”, meldt het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid.

Het probleem manifesteert zich desondanks het hardste bij de jongere generaties. “Millennials en andere digital natives, die al hun informatie op het internet zoeken, zijn compleet het noorden kwijt. Nu De Druivelaar offline is hebben ze geen enkel richtpunt meer om zich in de tijd te oriënteren. Ze zijn immers niet opgegroeid met de analoge Druivelaar, zoals hun ouders en grootouders”, analyseert Deckmyn. “Die is, betrouwbaar als vanouds, nog steeds online.”

“Het gevolg laat zich al raden: scholieren komen niet naar de les omdat ze denken dat het weekend is, ze vertrekken te vroeg omdat ze denken dat het woensdag is, om nog maar te zwijgen van de vele Tinder-dates die op niets uitdraaien omdat de ene denkt dat het 7 oktober is en de andere dat het 3 november is.”

Maar bovenal weegt de downtime bij De Druivelaar op het broze consumentenvertrouwen, dat sowieso al zwaar op de proef is gesteld door de opeenvolgende gaten in de begroting en tegenvallende groeiprognoses. “Nu het morrende volk het zonder zijn dagelijkse grapje over de schoonmoeder moet stellen, is het slechts een kwestie van tijd voor iemand naar de wapens grijpt”, hoopt Thomas Decreus van De Wereld Morgen.

Bij het ter perse gaan was het technisch probleem bij De Druivelaar nog steeds niet verholpen. Bij INNI Publishers verzekeren ze ons, net als op de website van De Druivelaar, dat ze ons op de hoogte houden. Wij volgen het voor u op de voet.

2 reacties op "Website De Druivelaar offline: BEL20 duikt in het rood; millennials massaal gedesoriënteerd"

  1. Het ontbreken aan een geslaagde scheurkalendermop bij het ontbijt leidt bovendien tot een verzuring van de maatschappij… Kunnen we niet mee lachen, ook al is het vandaag 1 april.

    Beantwoorden.
  2. Ik zie twee kleine onzorgvuldigheden. Ik begrijp ik niet goed hoe gebruikers van de Druivelaar het noorden kwijt kunnen zijn. Voor zo ver ik weet heeft de Druivelaar nooit informatie over de windstreken meegegeven, hij schikte zich naar de muur waar hij hing. Bij ons was dat een oostelijke muur, omgeven met een mooi kadertje met de tekst ‘Eigen haard is goud waard’. Bij een tante was dat een zuidelijke muur, ook in een kadertje met de tekst ‘Oost west, thuis best’. Windstrekenverwarring troef! Bij een vriend hing de kalender gewoon aan een nagel in een noordelijke muur. Uitspraken over windstreken lijken mij op zijn minst voorbarig. Ten tweede lijkt de auteur ervan uit te gaan dat de analoge Druivelaar voor minder problemen zorgde, wat onvoldoende bewezen is. Als men vergat een blaadje af te scheuren moest men ten onrechte twee dagen na elkaar dezelfde heilige vereren of lachen met dezelfde mop. Iemand was ooit twee minuten te laat voor de zonsondergang en een andere zag op een dag van het eerste kwartier de maan als een grote volle schijf. Wie twijfelde scheurde wel eens meerdere blaadjes af op dezelfde dag. Neen, de fouten gebeurden ook bij de analoge scheurkalender.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter