Cultuursector veroordeelt tomatenbombardement Jambon op Ultima’s: ’tomaten waren niet bio’

BRUGGE – Op de uitreiking van de Ultima’s, dat zijn de Vlaamse cultuurprijzen, werd Jan Jambon (N-VA) bekogeld met tomaten. De Vlaamse cultuursector worstelt intussen met de vraag of de groenten wel bio genoeg waren.

De activisten die de minister van Cultuur hebben bekogeld zijn door hun collega’s in de cultuursector op de vingers getikt omwille van hun “onbesuisde protestactie”. “Niemand, zelfs Jan Jambon niet, verdient het om ongevraagd blootgesteld te worden aan de formaldehyden, insecticiden, pesticiden, nitraten, ftalaten, en andere restproducten van onze op winstmaximalisatie gerichte industriële voedselproductie”, vindt theatermaker Dominique Willaert.

Ook stelt de cultuursector zich ernstige vragen bij de voedselverspilling die de actie met zich meebracht. “Gelukkig is de kat die Luc Tuymans naar de Ultima’s stuurde vegetarisch”, zucht presentator Marcel Vanthilt.

“Let wel, protest tegen de besparingen blijft noodzakelijk en wij veroordelen de specifieke act van het gooien van tomaten an sich niet”, oordeelt Willaert. “Maar gooi dan met bio-tomaten. Die zitten in een plastic verpakking om contaminatie met de niet-biolandbouw te voorkomen, spatten bijgevolg niet open tijdens de impact waardoor ze dus geen vlekken maken, wat droogkuis uitspaart, én harder aankomen. Daar vaart iedereen wel bij.”

Performance

De activisten die het tomatenbombardement hebben voorbereid, hadden nochtans erg goed nagedacht over hun protestactie. “Wij hebben maandenlang toegeleefd naar deze performance”, aldus performance-kunstenaar Sjoerd Lampaerts. “Door de projectie van levende objecten op een subject in de driedimensionele spatiotemporele context van de Ultima’s wilden we fundamentele vragen stellen bij de intersectionele relatie van politiek en cultuur en hun onderlinge dynamiek van respectievelijke waarde- en waardenscheppende socio-economische kaders. Met tomaten.”

De activisten betreuren dat hun actie voor verdeeldheid heeft gezorgd binnen de culturele sector maar benadrukken dat ze niet over één nacht ijs zijn gegaan. “Dat is noodzakelijk bij een performance met een dergelijke symbolische impact, waarvan je weet dat de beelden door het hele land bekeken gaan worden. Het gebeurt immers niet zo vaak dat een van onze optredens door het hele land bekeken worden”, besluit Lampaerts.

Jambon troost zich intussen met de gedachte dat de tomaten een industrieel gekweekt en verhandelbaar commercieel product zijn, met meetbare marktwaarde.

3 reacties op "Cultuursector veroordeelt tomatenbombardement Jambon op Ultima’s: ’tomaten waren niet bio’"

  1. Fake news weeral… De Europese kampioenschappen tomatengooien krijgen een negatief imago omdat Jan Jambon toevallig passeerde. Hadden ze de zaal in twee gesplitst en de ene helft voorbehouden voor de EK tomatengooien, en de andere helft voor de cultuurprijzen was dit niet gebeurd !

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter