Vijskes Liberation Front eist bomaanslagen Ikea op

GENT – In een anonieme videoboodschap heeft het Vijskes Liberation Front de bomaanslagen in de Ikeavestigingen van Gent, Eindhoven en Rijsel opgeëist. De terroristische groepering ijvert onder andere voor een correct aantal bijgeleverde schroeven in de verpakkingen van het Zweedse meubelconcern.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

In het filmpje, dat niet werd vrijgegeven, zitten drie gemaskerde mannen aan een Björkudden.
In het filmpje, dat niet werd vrijgegeven, zitten drie gemaskerde mannen aan een Björkudden.

Speurders van het federaal parket kregen vanochtend een mail met daarin een link naar een filmpje op Youtube, waarin drie gemaskerde mannen de aanslagen in de Zweedse meubelgigant van ruim een week geleden opeisen. Het filmpje is ondertussen van de website gehaald. “De clip toont drie gemaskerde mannen op wat wij denken dat Ammeröstoelen zijn, aan een Björkuddentafel,” aldus forensisch experte Veerle Geijsbrecht. “De terroristische groepering claimt – weliswaar met vervormde stem – de rechten van alle gefrustreerde huisvaders te verdedigen. Die vervorming proberen we nu ongedaan te maken in het lab, om ons te helpen de identiteit van de mannen te achterhalen.” Vermoed wordt alleszins dat men de daders niet in het circuit van professionele doe-het-zelvers moet zoeken, dat leiden de speurders af uit de knullige manier waarop de bommen in elkaar waren geknutseld.

Hobbyisten

Ook het eisenpakket van de terroristische groepering wijst eerder in de richting van hobbyisten die niet al te goed weten waarmee ze bezig zijn. Het is de bommenleggers vooral te doen om duidelijke handleidingen, volledigheid van de aankoop en een grotere duurzaamheid van de geleverde producten. Dat blijkt uit een beknopte transcriptie die het federale parket heeft vrijgegeven:

Anonieme man 1: “Als er nog één keer een vijske ontbreekt van mijnen Billy, dan breken we alle Ikea’s in Europa af.”
Anonieme man 2: “Een twaalf is een twaalf. Geen elf, geen dertien. Hoe moet ik het bureau van mijn dochter in elkaar steken als er in de handleiding staat dat ik een twaalf moet gebruiken en er enkel een dertien bijzit? Ikea heeft dit zelf gewild!”
Anonieme man 3: “In naam van alle gefrustreerde huisvaders: wij zijn het Vijskes Liberation Front en we zullen niet rusten voor al mijn keukenkasten geïnstalleerd kunnen worden door een amateur.”

Meubellobby

Intussen hebben de bomaanslagen het debat tussen voor- en tegenstanders van Ikea weer fel aangewakkerd. Tegenstanders van de actie wijzen erop dat er in ons land nog altijd zoiets is als vrijheid van meubels maken. Daarnaast veroordelen ze het geweld van de bommenleggers, en vinden ze de aanslagen niet de correcte manier om de problematiek in de aandacht te brengen. Voorstanders claimen dan weer dat een haastig geassembleerd bompakket de enige taal is die de meubelgigant begrijpt en dat individuele Ikea-franchises enkel de belangen dienen van de veel machtigere, internationale meubellobby.

Laat een reactie achter