G1000 brengt onderhandelingen in stroomversnelling

BRUSSEL – Het burgerconclaaf dat afgelopen vrijdag door onder andere Francesca Vanthielen en David Van Reybrouck werd georganiseerd in Thurn & Taxis, heeft de onderhandelaars zo veel radicaal vernieuwende ideeën opgeleverd dat ze wellicht dit weekend al uit de impasse zullen geraken.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

“Omdat elke burger de expert is van zijn eigen leven, wist ik gewoon dat alle complexe problemen van de samenleving in een handomdraai konden worden opgelost door te vertrouwen op het gezond verstand van het volk”, aldus auteur van Pleidooi voor populisme David Van Reybrouck. “Het verwondert me dus geenszins dat Elio Di Rupo nu uit het vaatje van onze burgerdenktank tapt.” Ook Francesca Vanthielen is verheugd dat de G1000 de reguliere politiek met zevenmijlslaarzen heeft vooruit geholpen. “Dat goed onderwijs cruciaal is voor onze welvaart:  je moet er maar opkomen. Wij hebben bewezen dat gewone burgers wel degelijk in staat zijn tot politieke spitstechnologie zo lang je hen maar begeleidt naar de juiste oplossingen met voordrachten van objectieve experts, zoals Bea Cantillon of Philippe Van Parys.”

De gezamenlijke intellectuele inspanning van 700 burgers leverde radicale nieuwe ideeën op. (Foto: Youtube)
De gezamenlijke intellectuele inspanning van 700 burgers leverde radicale nieuwe ideeën op. (Foto: Youtube)

De uitkomsten van de G1000 helpen de onderhandelaars nu om in de laatste fase van de regeringsformatie een sluitende begroting te formuleren en 11,3 miljard euro op te halen. Een van de ideeën die door de gezamenlijke intellectuele inspanning van 1000 burgers tot stand is gekomen, is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. “Zo had ik het nog nooit bekeken”, glundert een zichtbaar opgeluchte Alexander De Croo (Open Vld) voor hij voor een vermoedelijk laatste keer aan de onderhandelingstafel plaats neemt. “Maar eigenlijk: it makes sense. Aan een toename van de armoede aan de onderkant van de samenleving heeft niemand iets. Wie moet dan nog de sigaretten en de kraslotjes kopen die de broodnodige zuurstof geven aan onze economie?”

Out of the box

Ook ter linkerzijde geeft de G1000 een nieuw elan aan de begrotingsbesprekingen. “Dat we met z’n allen langer zullen moeten werken om onze pensioenen betaalbaar te houden, een voorstel van 700 burgers die meer dan een werkdag lang over onze toekomst hebben vergaderd, is precies het soort van out of the box-ideeën die we nodig hebben”, vertrouwt Bruno Tobback (S.PA) ons toe. “Het was ook helemaal niet moeilijk om rond dit idee een breed gedragen coalitie te vinden met Open Vld en MR.”

Afwachten nu wat de onderhandelaars met de andere resultaten van de G1000 zullen doen. Politieke watchers verwachten dat de formateur het G1000-argument “we moeten de problemen van vandaag aanpakken om de uitdagingen van morgen de baas te kunnen” zal gebruiken, op die voorwaarde dat we de problemen van vandaag pas morgen aanpakken. Maar ook het ongehoorde “zachte heelmeesters maken stinkende wonden” zou niet langer taboe zijn.

 

Laat een reactie achter