Recordaantal noodoproepen SOS Piet tijdens nieuwjaarsnacht

VILVOORDE – Uit cijfers die de Vlaamse Media Maatschappij onlangs heeft vrijgegeven, blijkt dat televisiekok Piet Huysentruyt tijdens nieuwjaarsnacht maar liefst 548 keer is moeten uitrukken. Dat is een stijging met ongeveer 20 procent ten opzichte van het vorige record, gevestigd in de nacht van 31 december 2009 op 1 januari 2010.

Piet Huysentruyt moet elke nieuwjaarsnacht tientallen keren uitrukken. (Foto: VTM)
Piet Huysentruyt moet elke nieuwjaarsnacht tientallen keren uitrukken. (Foto: VTM)

Het noodnummer SOS Piet stond roodgloeiend afgelopen nieuwjaarsnacht. Volgens de dispatchcentrale op de Medialaan zijn vooral problemen met de cuisson verantwoordelijk voor de stijging van het aantal oproepen. “Door het grote aantal kookprogramma’s zijn tafelgasten veel beter geïnformeerd dan vroeger”, weet Wouter Couvert, Diensthoofd Dispatching bij SOS Piet. “Een stukje wildgebraad dat saignant zou moeten worden geserveerd wordt bijgevolg al snel ontmaskerd als te bleu of, erger nog, te bien cuit. Gelukkig kan de onfortuinlijke amateurkok sinds de oprichting van SOS Piet desgevallend een beroep doen op de expertise van meneer Huysentruyt. En met succes: we hebben zo veel oproepen moeten verwerken dat we nu pas klaar zijn met de verwerking van de gegevens en het rapport dus konden vrijgeven aan de media.”

Daarnaast zijn er ook steeds meer grappenmakers die de weg naar het noodnummer hebben gevonden. “Levensgevaarlijk”, waarschuwt Couvert. “Telkens als er iemand belt om te zeggen dat ‘zijn buurman ze bruin aan het bakken is’ – veruit de populairste witz – is de lijn bezet voor een amateurkok die wél hulp nodig heeft, zoals iemand die de volledige controle is verloren over zijn soufflé.”

Piet Huysentruyt zelf begint echter stilaan te kraken onder het toegenomen succes van het noodnummer. “Niets is mooier dan op de valreep een galadiner van meerdere gangen voor de hele familie van de ondergang te redden”, reageert de populaire televisiekok vanuit Curaçao, waar hij van de drukke eindejaarsperiode aan het bekomen is. “Maar meer dan 500 interventies op een avond is van het goeie te veel. Als deze trend zich doorzet, dan zie ik me genoodzaakt om vanaf dit jaar het werk uit te besteden aan de hotelschool in Koksijde. Daar loopt trouwens al een proefproject met de Responsible Young Chefs. Zij verbinden zich er middels een charter toe om, in tegenstelling tot het gros van de amateurkoks, nuchter te blijven tijdens het bereiden van het feestmaal.”

Boerinnenbond

“Bovendien”, zo vervolgt de licht geïrriteerde chef-kok, “kun je van mij ook niet verwachten dat ik voor elke mislukte roux kom opdraven met de hele tralala. Ik denk vaak: ‘Kunt gij dan niet lezen, stomme koe? In het kookboek van de boerinnenbond staat perfect uitgelegd hoe ge die moet maken. Doe uw research, bende amateurs! En hoe veel moeite kan het in ’s hemelsnaam kosten om eens af en toe naar Dagelijkse Kost te kijken? Zo’n ambitieuze recepten zijn dat ook niet.”

Het zit de gevierde tv-chef duidelijk hoog. “Ik ben godverdomme al eens moeten uitrukken voor iemand die er in geslaagd was rauwe oesters te verknoeien”, hijgt een enigszins overspannen Huysentruyt verder. “Het enige wat ge daarbij moet doen is 1) de oesters schoon- en openmaken, 2) de oesters op een schotel leggen, en 3) zorgen dat er een pepermolen en wat citroen op tafel staat. WAT HEBBEN WE DAN GELEERD?”

“Ik bedoel: als ge nog geen roux kunt kloppen, dan hoort ge niet in uw veel te duur betaalde inox keuken thuis”, besluit Huysentruyt zachtjes snikkend vanuit zijn vakantieoord. “Ga om een pak frieten. Bestel desnoods zo’n partybox van Peter Goossens, maar laat mij godverdomme gerust.”

2 reacties op "Recordaantal noodoproepen SOS Piet tijdens nieuwjaarsnacht"

 1. Verdorie, als je dan denkt eens nuttige informatie uit een artikel te kunnen halen, loopt ook dat weer uit op een sisser. Zit ik hier alleen op oudejaarsavond met mijn diepvrieslasagna van de Lidl, en nergens te zien of die nu eerst moet ontdooid worden of niet! WAAR IS DAT VERDOMDE NOODNUMMER??
  Mijn vriend Staf G.Raphe weet het ook niet, maar die heeft tenminste zijn Steffie nog om zich aan op te warmen.

  Beantwoorden.
  1. YEAHHH, gevonden: gewoon niet ontdooien en dan heb je meteen ook ijs als nagerecht !
   Dus toch nog een Gelukkig Nieuwjaar aan iedereen !!!
   Een toost … (dedju, toch zeker niet vergeten de champagne koud te zetten)

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter