De Crem wil nieuwe gevechtsvliegtuigen financieren via crowdfunding

AALTER – Minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) wil dat de regering in de volgende legislatuur de verouderde F16-toestellen vervangt. De aankoop zou miljarden euro’s kosten. Dat geld wil De Crem bij elkaar sprokkelen via crowdfunding.

Minister van Defensie De Crem gaf zelf het goede voorbeeld door alvast een staart van een Joint Strike Fighter te kopen. (Foto: Flickr)
De Crem gaf zelf het goede voorbeeld door alvast een staart van een Joint Strike Fighter te kopen. (Foto: Flickr)

De Belgische luchtmacht bezit momenteel nog 60 F16-toestellen, die vanuit de vroege jaren zestig dateren. Minstens een aantal ervan zijn uiterlijk binnen 10 jaar aan vervanging toe. De Crem zou een veertigtal nieuwe toestellen willen aankopen, die de komende veertig, vijftig jaar deelname aan NAVO-operaties zouden kunnen verzekeren.

In ieder geval gaat het om een miljardenproject. Een uitgave die de volgende regering, die zwaar moet besparen, kan missen als kiespijn. Daarom wil De Crem de toestellen financieren via crowdfunding. “Ik vertrek vanuit de vaststelling dat Vlamingen zich kapot sparen, terwijl het toch niets opbrengt”, verklaart De Crem. “Dan kun je beter iets cools doen met je centen. Op de website www.mil.be/ikwilookzoeencoolvliegtuigmetrakettenenal kun je online een onderdeel van een vliegtuig kopen. Dat gaat heel breed: van de sidewinder die zich ooit in de hut van een Libische herder boort tot de bout die het voorwiel aan de carrosserie bevestigt. Er is voor ieder budget wat wils. Als alle Belgen 400 euro doneren, zijn we er al.”

De Defensieminister maakt zich sterk dat hij ook al die Belgen kan aanspreken. “De linkse, progressieve kiezer die gruwt van gewapende conflicten heeft alle redenen om een bijdrage te leveren”, aldus De Crem. “De nieuwe toestellen zullen toekomstige potentaten en dictators afschrikken, en zo nodig ook verhinderen, om wapens in te zetten tegen de eigen bevolking. Maar ook de rechtse kiezer mag gerust enkele euro’s neertellen. Aangezien de nieuwe toestellen ook perfect kunnen worden ingezet om moslimextremisten terug naar de Middeleeuwen te bombarderen lang voor ze de gelegenheid krijgen om hun sharia hier te komen prediken, ’t is toch waar zeker. U hoort: er is voor elk wat wils.”

‘By any means necessary’

Volgens de minister van Defensie verhoogt een groepsaankoop ook het draagvlak voor militaire operaties in de toekomst. “Je kijkt nu eenmaal heel anders naar een gewapend conflict als er rollend of vliegend materieel ingezet wordt dat je zelf hebt betaald. Niemand ziet graag honderden euro’s in rook opgaan. Ik maak me dan ook sterk dat crowdfunding de generale staf een krachtig nieuw mandaat bezorgt om de vijand uit te schakelen, by any means necessary, zonder die vervelende vragen van de publieke opinie altijd”, besluit De Crem.

7 reacties op "De Crem wil nieuwe gevechtsvliegtuigen financieren via crowdfunding"

  1. Ik doe mee.
    Op één voorwaarde: Mijn vliegers eerste target moet de dictator mét “weapons of mass destruction” op deze coördinaten aanvallen: 51° 5′ 14″ N, 3° 26′ 40″ E

    Voor de rest zijn ’t wel brave mensen ginder :)

    Beantwoorden.
  2. Doet me denken aan belastingen betalen à la carte; Je betaalt voor wat je nuttig vindt – de een voor ouderenopvang, de ander voor beter wegen en de andere voor wapens – en de andere vindt dat zijn geld zéker niet mag gaan naar de kerk! Misschien een goede piste van De Crem, alleen moet dat nu nog doorgedrukt worden voor alle sectoren, en daarvoor zal hij nog wat zweet moeten laten – zelfs bij zijn eigen partij!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter