In memoriam: Fidel Castro (1926 – 2016)

HAVANA – Fidel Castro, de leider van de Cubaanse revolutie, is niet meer. Dat heeft zijn broer Raul bekendgemaakt op de Cubaanse televisie. Met het overlijden van de charismatische communistische leider lijkt de Koude Oorlog definitief voorbij.El jefe zal volgens zijn laatste wilsbeschikking worden verbrand. Een carrière-overzicht van de socialist van wie iedereen dacht dat ie te lui was om te sterven. 

fidel-castro

 • 1926 – Fidel Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Castro wordt geboren in het dorpje Biran in het Zuid-Oosten van Cuba, dat toen nog Nieuw-Oud-Nieuw-Spanje heette.
 • 1932 – De jonge Castro leert schrijven. Meteen blijkt dat hij extreem linkshandig is. Zijn leraar probeert de gewoonte er uit te slaan, maar de rebelse Fidel houdt voet bij stuk en blijft zijn hele leven links.
 • 1950 – Nieuw-Oud-Nieuw-Spanje verandert zijn naam in Cuba.
 • 1952 – Cuba verandert zijn naam in ‘United Fruit Company presenteert Cuba’.
 • 1953 – Castro organiseert een sportkamp in de zomer, de Beweging van de 26ste juli, dat brutaal uit elkaar wordt geslagen door de troepen van dictator Fulgencio Batista, die het meer voor de chiro heeft.
 • 1958 – Na jarenlang bestuur door een dictator zonder baard vindt Castro dat het Cubaanse volk recht heeft op een dictator met een baard. Hij start een revolutie met andere mannen met baarden, zoals Che Guevara en Camilo Cienfuegos.
 • 1959 – Castro en zijn revolutionairen stoten dictator Batista van de troon. El commandante’s eerste beleidsdaad: ‘United Fruit Company presenteert Cuba’ herdopen tot ‘Gewoon Cuba Is Al Goed Genoeg’ (vaak afgekort tot Cuba), wat hem de woede van het Amerikaanse Congres oplevert.
 • 1960 – Door conflicts of interest met de kapitalistische VS besluit Castro om van Cuba een socialistisch land te maken. In de komende decennia maakt hij komaf met de grote ongelijkheid tussen arm en rijk in het Midden-Amerikaanse land door iedereen even arm te maken.
 • 1961 – De mislukte landing in de Varkensbaai herinnert de Amerikaanse inlichtingendiensten er nog eens aan dat communisten taaier zijn dan nazi’s.
 • 1962 – Castro’s bondgenoot Chroestsjov bouwt een Russische basis op Cuba van waar kernraketten op de VS kunnen worden afgevuurd. Dit incident staat bekend als de zogenaamde rakettencrisis
 • 1964 – Tijdens een officieus bezoek aan Zwitserland om nog wat geld uit een kluis te halen om gelijk onder de bevolking te verdelen, probeert de CIA Fidel Castro te vergiftigen met een dosis polonium in een kom gesmolten kaas. Dit incident staat bekend als de zogenaamde raclettecrisis.
 • 1966 – Tijdens een officieuze studiereis in Nederland, over de legalisatie van marihuana, probeert de CIA Castro te vergiftigen met een maaltijd uit de muur. Dit incident staat bekend als de zogenaamde krokettencrisis.
 • 1967 – Fidel Castro’s trouwste bondgenoot in de eeuwige revolutie, Che Guevara, komt om tijdens de strijd in Bolivia.
 • 1968 – Onder invloed van de Chicago School of Economics krijgt Castro het geniale inzicht om de nagedachtenis van Che Guevara te vermarkten. Posters, T-shirts en postuurtjes met de beeltenis van de beroemde communist blijven tot op heden Cuba’s belangrijkste exportproduct.
 • 1976 – Fidel Castro wordt president van Cuba. Voor de gewone bevolking verandert er niks, net als voor Fidel Castro.
 • 1976 – Roger Nols, de burgemeester van Schaarbeek, voert aparte loketten in voor Nederlandstaligen. Fidel Castro geeft een urenlange speech waarin hij zijn solidariteit uitspreekt met het onderdrukte Vlaamse volk. Dit incident staat bekend als de zogenaamde lokettencrisis.
 • 1991 – De USSR valt uit elkaar. Castro drijft de productie van Che Guevara-merchandising verder op om de Cubaanse economie te redden.
 • 2006 – Fidel staat macht af aan broer Raul. Voor de gewone bevolking verandert er niks, net als voor Fidel Castro.
 • 25 november 2016 – De 793ste moordpoging van de CIA wordt Fidel Castro uiteindelijk fataal op 90-jarige leeftijd. CIA-baas John Brennan meldt “onze strategie om Castro langzaam te laten aftakelen tot hij uiteindelijk van ouderdom zou sterven heeft duidelijk gewerkt.” Gewoon Cuba Is Al Goed Genoeg is in nationale rouw.
 • 26 november 2016 – Het regent reacties van buitenlandse staatshoofden op de dood van Fidel Castro. Onder andere president-elect Donald Trump tweet “Nog niet eens in het Witte Huis en Amerika’s oudste staatsvijand legt al het loodje. Win!”

 

6 reacties op "In memoriam: Fidel Castro (1926 – 2016)"

 1. En dan nog dit…
  .
  – 11/11/2016 PostNL wijst het overnamebod door BPost af. Castro mengt zich in het debat door te stellen dat heel die mondialisering niet ten goede komt van de kleine man. Dit incident staat bekend als de zogenaamde pakettencrisis.
  .
  – 12/11/2016 De vakbonden reageren onthutst nadat PostNL het overnamebod door BPost heeft afgewezen. Castro mengt zich in het debat door te stellen dat het hoog tijd wordt dat grote werkgevers eindelijk eens gaan luisteren naar de kleine man. Dit incident staat bekend als de zogenaamde pikettencrisis.

  Beantwoorden.
  1. Zeer juist!
   Vergeten is ook nog 12 augustus 1961. Op die dag verklaarde Castro dat er geen grotere geborgenheid kan zijn dan die geboden wordt door een gezellige lange muur.
   De DDR is onder de indruk en in Berlijn begon men de volgende dag nog met de bouw van zo’n verbindend huiselijk symbool, al wordt de periode tot november 1989 in het westen toch vooral herinnerd als de brikettencrisis.

   Beantwoorden.
  1. Interessante invalshoek! Castraat = revolutionair met de hoogste noten op zijn zang.
   Was dit Castro’s ultieme verzet tegen de gevestigde waarden? “Wij hebben geen mannen met ballen nodig”, een revolutionair idee, maar op lange termijn nefast voor diezelfde revolutie!

   Beantwoorden.
 2. Ondertussen mag Raoel al jaren het eten klaar stoven TERWIJL DIE MENS DAAR NIET OM GEVRAAGD HEEFT. Onlangs nog heeft Fidel een DIK gat in z’en eigen kous gestookt. Hij is echt maar beginnen met stoppen met havana’s toen de dokter hem zei : op deze manier kan ik je geen jaren garantie meer geven. Voor je het weet stook je je kot af. Gelukkig is het zover niet gekomen.

  Beantwoorden.
 3. Ze blijven de mensen maar onrustig maken nu zou de sla weer vol salmonella zitten. Dat is dus echt nonsens. Pak je komt wat te laat thuis en je mikt je drank in de frigo. Maar je vergeet de salade. Het gebeurt elke dag. De overheid staat machteloos want je kerstboom is illegaal aangekocht, nog net voor de spar periode en de boete is dus 348€ zonder speekseltest.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter