Spelen in de tuin gevaarlijk voor kinderen

ZOERSEL – Hebt u uw kinderen buiten laten spelen tijdens de zomervakantie? Levensgevaarlijk en onverantwoord, blijkt nu. Onderzoek toont aan dat vrijwel alle kinderen ooit gewond raken bij het spelen in de tuin of op straat. Artsen en gezondheidsorganisaties trekken aan de alarmbel.

De meeste ongevallen gebeuren wanneer kinderen plezier hebben

“Toegegeven, het gaat in de meeste gevallen slechts om een schaafwonde, een buil of een splinter in de vinger,” aldus dokter Dekleyn-Zeerighe (UGent), die met een team van artsen de oorzaak van kwetsuren bij kinderen onderzocht. Toch blijft het niet altijd zo onschuldig, en de Gentse arts wijst op een onrustwekkend aantal verstuikingen, botbreuken en gevallen van zonnebrand. “Kinderen spelen dan ook vaak met voorwerpen die daar ab-so-luut niet geschikt voor zijn. Ouders die dergelijke voorwerpen binnen het bereik van kinderen laten rondslingeren, spelen met het leven van hun kroost.” Vooral takjes en steentjes zouden de boosdoener zijn. Maar ook speeltuig dat daarvoor wel is bestemd valt af te raden. “Het aantal kinderen dat van de schommel of met de fiets valt, of brandwonden oploopt door de glijbaan is ook deze zomer weer niet te tellen,” zucht Dekleyn-Zeerighe. “En dan spreek ik nog niet over trampolines, go-carts en zwembadjes.”

‘Geen pret maar opgelet’

De meeste ongevallen blijken te gebeuren wanneer de kinderen plezier hebben. “Op het moment dat kinderen plezier ondervinden aan het spelen, zijn ze het meest kwetsbaar. Dan verliezen ze alle gevaren uit het oog,” waarschuwen de artsen. “Dat maakt spelen net zo misleidend: het lijkt allemaal leuk, maar eigenlijk is het vooral een bron van pijn en verdriet.” Dekleyn-Zeerighe  stelt dan ook een sensibiliseringscampagne voor. ‘Geen pret maar opgelet’ moet kinderen en ouders wijzen op de gevaren van ondoordacht spelgedrag. Voorts zien de artsen een correlatie tussen zogenaamde wilde spelletjes en ongevallen. “Bij tikkertje en voetbal ligt het aantal slachtoffers zeker tien keer hoger dan bij schaken of postzegels verzamelen. Bovendien zijn de verwondingen dan ook meestal ernstiger,” aldus Dekleyn-Zeerighe. Spelletjes waarbij een zekere beweging bij komt kijken zijn dan ook ten zeerste af te raden. Ook het spelen met vriendjes blijkt veel meer gevaren in te houden, aangezien deze plotse en onverwachte bewegingen kunnen maken, waardoor kinderen kunnen vallen of tegen elkaar botsen.

Veel verwondingen kunnen vermeden worden door aangepaste beschermkledij, denkt Dekleyn-Zeerighe. “Niet enkel een helm, maar ook nek-, knie-, enkel-, elleboog- en polsbeschermers en een volledig borstharnas zouden verplicht moeten zijn vooraleer kinderen buiten kunnen gaan spelen. Maar uiteindelijk blijft het natuurlijk het veiligst om kinderen gewoon helemaal niet te laten spelen.”

Toch ziet Dekleyn-Zeerighe nog een klein lichtpunt. “Gelukkig viel het weer in de zomermaanden erg tegen. Zo hebben kinderen tenminste veel minder kunnen buitenspelen.” (EM)

2 reacties op "Spelen in de tuin gevaarlijk voor kinderen"

  1. O geweldig, heerlijke satire. En dat op de dag dat ik een boek uitbreng dat ouders wil stimuleren om met hun kleine de bergen in te trekken, vanaf dat ze drie maanden oud zijn. Ik verwacht elk moment een razende inspecteur van kind en gezin aan mijn deur.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter