Hond Kofi Annan eet bemiddelingsmandaat Syrië op

DAMASCUS – De hond van Kofi Annan zou de documenten hebben opgegeten waarin het mandaat staat beschreven dat hij van de Arabische Liga krijgt om in Syrië te bemiddelen tussen de oppositie en het regeringsleger. Daardoor verkeert de gezant nu in de onmogelijkheid om een einde te maken aan de geweldplegingen tegen de Syrische burgers.

Kofi Annan: "Ik sta volledig machteloos"
Kofi Annan: “Ik sta volledig machteloos”

Het gaat niet goed met de bemiddelingspogingen van de speciale Syrië-gezant Kofi Annan. Na eerdere tegenslagen in het escalerende conflict tussen regeringstroepen en opstandelingen, staat Annan nu volledig machteloos. Zijn hond – volgens onbevestigde bronnen een Cocker-Spaniël – zou het bemiddelingsmandaat hebben opgegeten.

Het is de zoveelste tegenslag in de vredesmissie van de internationaal gelauwerde ex-VN-secretaris-generaal. Vorige maand heeft Annan nog een bezoek aan de belegerde stad Homs moeten afblazen, naar eigen zeggen omdat hij zich “een beetje ziek” voelde. “Koorts, geloof ik, al heb ik mijn temperatuur niet opgenomen. Ik vond het in ieder geval beter om even uit te zieken vooraleer ik de belegerde steden zou gaan bezoeken”, kucht Annan aan de telefoon. “Echt, ik wilde het niet op mijn geweten hebben dat ik die arme inwoners van Baba Amr met een griepje zou opzadelen. Ze hebben het zo al moeilijk genoeg”, besluit de Ghanees met een opzichtige rochel.

Waardig afscheid

Sommige waarnemers hechten echter weinig geloof aan dat verhaal. Onder meer het feit dat Annan nog steeds geen doktersbriefje heeft laten zien aan de VN-Veiligheidsraad doet twijfels rijzen over de goede wil van de bemiddelaar. Ook het feit dat hij nooit een tweede keer met president Bashar al-Assad is gaan praten, bewijst voor critici dat Annan het niet zo nauw neemt met zijn vredesmissie. “Tja, die tweede keer had mijn trein vertraging”, verdedigt Annan zich, “en je weet hoe dat dan gaat: aansluiting gemist in Beiroet, en de boemel richting Damascus, daar had ik écht geen zin in. En toen is mijn hond dus gestorven. Je begrijpt dat ik dan liever even terugging naar Ghana om waardig afscheid te nemen.”

Cyrillisch

Annan blijft echter niet bij de pakken zitten en tracht nu Rusland te overhalen de VN-resolutie te ondersteunen die een humanitaire en zelfs militaire interventie mogelijk moet maken in Syrië. “Dat gaat erg goed”, klinkt het hoopvol bij de Ghanees. “Ik ben momenteel mijn Cyrillisch alfabet aan het oefenen. Ik zit al aan de Ԣԡ. Alleen dat naamvallensysteem wordt nog knap lastig. Maar als ik goed oefen, schat ik dat ik binnen twee jaar wel voldoende Russisch ken om die zeer urgente diplomatieke gesprekken met Poetin aan te knopen.”

Intussen blijven de regimegetrouwe milities onschuldige burgers bombarderen en standrechtelijk executeren. Aangezien China zich niet bemoeit met interne aangelegenheden van soevereine staten, blijft de Syrische bevolking hopen dat Europa een vuist maakt tegen Assad. Catherine Ashton, de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken van de EU, heeft echter al laten weten hoofdpijn te hebben. Het lijkt dus weinig waarschijnlijk dat daar vanavond nog iets van komt.

Laat een reactie achter