Tv-format ‘Wie wordt de nieuwe Belg?’ moet asielprocedure vereenvoudigen

BRUSSEL – Nu 23 asielzoekers een verblijf in België trachten af te dwingen met een hongerstaking, ligt het asielbeleid weer onder vuur. Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Maggie De Block (Open Vld) gaat daarom samenwerken met productiehuis Kanakna om een nieuw televisieformat te ontwikkelen dat de hele procedure een pak eenvoudiger moet maken.

Maggie De Block: "Enkel geboren winnaars verdienen een plekje in onze samenleving" (Foto: Tim Lambrechts, CC)
Maggie De Block: “Enkel geboren winnaars verdienen een plekje in onze samenleving” (Foto: Tim Lambrechts, CC)

De openbare omroep heeft alvast dertien afleveringen van het spelprogramma besteld. ‘Wie Wordt De Nieuwe Belg? Een Race Naar Het Belgisch Paspoort’ moet in het najaar het strategisch belangrijke zondagavondslot op één invullen. Volgens netmanager Jean-Philip De Tender slaat de vrt daarmee twee vliegen in één klap: “Met het programma willen we de sterkste kandidaten belonen met een ticket naar een beter leven. Tegelijk vijzelen we ons allochtonenquotum op. Een win-winsituatie!” Ook Maggie De Block is razend enthousiast. “Een ander pluspunt is dat een plekje in de Belgische samenleving op die manier enkel toekomt aan geboren winnaars”, kirt de staatssecretaris. “Door het spelelement in te voeren, vergewissen we ons er immers van dat enkel de meest competitieve kandidaat-Belgen overblijven. Zulke immigranten zullen ook de weg naar de arbeidsmarkt veel beter vinden.”

Mediawatchers verwachten een hartverwarmende show voor het hele gezin, met een ijzersterke spanningsboog van begin tot eind. “Reken maar dat het spannend wordt”, verzekert Kris Spaepen, managing director bij Kanakna. “De meeste asielzoekers hebben hun leven geriskeerd om tot aan de vetpotten van de westerse samenleving te geraken. Bovendien hebben ze vaak hun hele hebben en houden aan mensensmokkelaars moeten afstaan. Er hangt dus veel van af. Onze kandidaten staan op de drempel van het Belgisch staatsburgerschap, en kunnen dat beter leven waarnaar ze zo hebben gesmacht als het ware ruiken. Die krachtige emotie willen we graag vertalen naar het scherm.”

Spel-zonder-grenzen

Bijkomend voordeel is dat de kandidaat-Belgen al na anderhalf uur zullen weten of ze in België mogen blijven of niet. Kanakna kiest immers voor een afvalrace met een wekelijkse finale, in plaats van een strijd tussen een handvol kandidaten die een heel seizoen aansleept. “Kandidaten genoeg”, aldus Spaepen. “Ik ben er van overtuigd dat onze redactie wekelijks een twintigtal asielzoekers kan vinden. Zij zullen in eerste instantie tegen elkaar uitkomen in een quiz over de Belgische zeden en gewoonten. De tien sterkste kandidaten nemen het vervolgens tegen elkaar op in een soort spel-zonder-grenzen. Hun achtergrond indachtig, hebben ze daar al voldoende ervaring mee”, knipoogt Spaepen. “Maar uiteindelijk beslist de kijker zelf: een televoting zal bepalen wie van de overgebleven kandidaten het felbegeerde Belgisch paspoort in de wacht sleept.” “Zo vergewissen we er ons meteen ook van dat de nieuwe Belg een draagvlak heeft in de samenleving”, besluit De Block. “Uiteindelijk kan die asielzoeker ieders buurman of -vrouw worden.”

Troostprijs

In een leuke uitsmijter krijgt de kijker ten slotte te zien hoe de verliezers zonder pardon het land worden uitgezet met een C-130 van Defensie. Ze krijgen als troostprijs het bordspel mee naar huis, zodat ze Wie Wordt De Nieuwe Belg? ook in hun land van herkomst nog eens kunnen spelen.

2 reacties op "Tv-format ‘Wie wordt de nieuwe Belg?’ moet asielprocedure vereenvoudigen"

  1. Gaat dit het probleem niet vergroten? De troostprijs (het bordspel en een onvergetelijke vlucht met een C-130) gaat een aanzuigeffect teweeg brengen. Zoveel vliegwaardige C-130’s heeft Defensie ook weer niet.

    Beantwoorden.
  2. Maggie’s schitterende strategie heeft ondertussen als bijnaam “Het Vlaams Block” gekregen. We kijken alleszins reikhalzend uit naar dit nieuwe staaltje van krachtdadig beleid met hoog entertainmentwaarde!!!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter