Ronny Mosuse wordt nieuwe Gert in Samson en Gert

Zanger Ronny Mosuse wordt de nieuwe Gert in de Vlaamse kinderreeks Samson en Gert. Dat maakte Studio 100, het productiehuis achter de serie, gisteren bekend tijdens een grootschalig persevent.

Ronny Mosuse wordt de nieuwe Gert.
Ronny Mosuse wordt de nieuwe Gert.

Ronny Mosuse (44) neemt het over van Gert Verhulst, die de rol al sinds 1990 vertolkte en daarmee voorlopig de langste periode als Gert in Samson en Gert op zijn naam heeft staan. Mosuse is erg enthusiast maar blijft bescheiden: “Gert is dé klassieke rol waarin je als Vlaamse acteur gecast kan worden. Een beetje zoals onze James Bond of Doctor Who. Ik ben blij dat Studio 100 deze keer koos voor een iets minder traditionele Gert, maar ik besef ook dat er nu een enorme verantwoordelijkheid op mij rust. Het zal niet gemakkelijk worden om in de voetsporen van Gert Verhulst te treden, maar ik ga mezelf voor de volle tweehonderd procent geven!”

Gert Verhulst is tevreden met de opvolger die Studio 100 voor hem heeft aangeduid: “Het gaat moeilijk worden om Gert los te laten. Ik heb hem tenslotte 25 jaar lang gespeeld. Na zo’n lange tijd wordt een personage een stukje van jezelf. Maar ik geloof in Ronny. Hij gaat een fantastische Gert worden.” Verhulst geeft de nieuwe Gert nog een tip: “Blijf jezelf. Geef het publiek je eigen Gert. Dat is de raad die ik in 1990 van Jan Decleir kreeg toen ik de rol van hem overnam en hij had gelijk. Zoals bij Hamlet of MacBeth kleeft aan Gert een lange traditie, maar je mag die niet slaafs volgen. Je moet er je eigen ding aan toevoegen.”

De eerste aflevering van Samson en Gert met Ronny Mosuse komt in januari op de buis.

De Gerten van Samson – Een overzicht:

Eddie Brugman: 1977 – 1985. Brugman, bekend van de Vlaamse filmklassieker Pallieter, naar het boek van Felix Timmermans, was de eerste Gert. Het personage evolueerde gedurende acht jaar van een vriendelijke jager die met zijn jachthond Samson doldwaze avonturen beleefde in de Vlaamse bossen naar de gezellige huismus en hondenliefhebber die we vandaag kennen.
Gert_JanDecleir Jan Decleir: 1985 – 1990. Voor vele fans blijft Decleir de enige echte Gert, groots en theatraal. “De Koninklijke Gert,” wordt hij soms ook wel genoemd. Het beroemde zinnetje “Je moet kloppen want de bel doet het niet.” improviseerde hij toen een technisch mankement een live-opname dreigde te verstoren.
Gert_GertVerhulst Gert Verhulst: 1990 – 2015. Verhulst maakte de rol écht bekend bij het grote publiek. Zijn klungelachtige en wat soffige Gert stond mijlenver van de Shakespeareaanse Gert van Jan Decleir, maar was daarom ook toegankelijker. Met de komst van Ketnet in 1997 kon de serie zich beter richten op een kinderpubliek en werden thema’s als euthanasie en genocide, die sommige critici als te volwassen beschouwden, achterwege gelaten.
Gert_AlPacino Al Pacino: 1994, nooit uitgezonden aflevering. De bekende Godfather-acteur Al Pacino speelde in 1994 éénmalig de rol van Gert voor een speciale benefietaflevering. Hij volgde een intensieve cursus Nederlands en bestudeerde alle Samson en Gert-afleveringen met Brugman, Decleir en Verhulst. Jammer genoeg zorgden contractuele problemen ervoor dat de aflevering niet mocht worden uitgezonden en voor eeuwig in het VRT-archief verdween.
Gert_RonnyMosuse Ronny Mosuse: 2016 – … . De kersverse Gert staat klaar om geschiedenis te schrijven.

11 reacties op "Ronny Mosuse wordt nieuwe Gert in Samson en Gert"

 1. Ik vind het niet kunnen dat er zoveel aandacht besteed wordt aan de acteur die Gert speelt, terwijl er niets staat over de hond. Die gaat nu toch ook al zoveel jaren mee, zonder vervanging. En daar heeft hij toch wel recht op, denk ik. Dat beestje begint oud te worden, in hondenjaren is dat nog 4 keer meer. Hij kan al de drukte van een televisiestudio niet meer aan. Er is blijkbaar amper iemand die op hem let. Waarschijnlijk krijgt hij daar ook alleen maar afgekeurde Plopkoeken en Samsonworst. Ik heb horen zeggen dat hij van de stress soms zijn behoefte doet in een hoek van de studio. De helft loopt dan over zijn achterpoten en blijft aan zijn vacht kleven. Maar dat zien de kijkers niet als hij in zijn mandje zit, dus trekken de makers zich er niets van aan. Het valt me ook op dat hij de laatste tijd nooit meer spreekt over Bobientje, waarop hij vroeger toch verliefd was. Het zou me niet verbazen mochten die geldwolven van Studio 100 haar ‘ge-euthanaseerd’ hebben, zodat ze Samson de hele dag door kunnen gebruiken voor televisie-opnames. Echt schandalig!!! Zo, dat mocht ook eens gezegd worden.

  Beantwoorden.
  1. De aftredende Gert heeft de wipkippen allemaal opgebruikt. En die nieuwe in het K3 speelperkje zal niet voldoen want ze heeft van die hangtieten waar de eigenaresse regelmatig zelf over struikelt. En de Ronny is beter gewoon vanwege zijn ontelbare ervaringen met groupies.
   De eerlijkheid gebiedt me om toe te geven dat ik dat allemaal ‘van horen zeggen’ heb. De bron is wel vrij betrouwbaar: het gaat over een hond van het ras bobtail in wiens g*t een arm steekt, kan praten en elke zin begint met: “Jamaar Gertje…”
   De Ronny heeft wel beloofd dat hij, net als zijn illustere voorganger, met alle plezier zal meewerken aan het leegzuigen van de portemonnee van ouders en grootouders van bleirende kinderen, want van merchandising kent hij ook wel ’t een en ’t ander.
   Gelukkig gaat zijn ambassadeurswerk bij SOS Kinderdorpen er niet onder lijden!

   Beantwoorden.
    1. U vraagt, wij antwoorden.
     Neen, want het was te lang aanschuiven; al die van Studio 100 stonden al voor mij in de rij. En ze waren stuk voor stuk niet van plan om hun ‘gefist’ snel af te haspelen of om mij voor te laten. Ronny schitterde echter door zijn (voorlopige) afwezigheid.
     Al dat gedoe heeft echter niet belet dat ik die zeer nuttige informatie heb kunnen lospeuteren aan de voorkant van het zichtbaar genietende dier in kwestie.
     Waf.

     Beantwoorden.
     1. Die van GAIA zullen content zijn.
      Zelf had ik gedacht dat Samson’s standaard intro “Jamaar Gertje…” eerder een teken van ongenoegen zou zijn. Ik zal wel mis zijn… het kan ook dat hij geniet, maar 10 keer op één dag er wel wat over vindt.

 2. Al Pacino vond het een leuk idee om in zijn eerste show het bebloede hoofdje van Samson in het bed van Koen Crucke te plaatsen. Die had daar wel om gevraagd na enkele oneerbare voorstellen. De regie vond het maar niks en dus werd het afgevoerd. Hadden zij geweten dat dit idee zo’n gigantisch succes zou worden in de latere The Godfather, dan was Verhulst nu niet de arme sukkelaar die hij ondertussen wel geworden is.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter