De Rechtzetting verdwijnt achter betaalmuur

GENT – Als u binnenkort het lifestylemagazine De Rechtzetting online wil lezen, zal u daar een aardige stuiver voor moeten neertellen. Dat is het gevolg van een overeenkomst tussen alle grote Belgische uitgevers over een eengemaakt online betaalplatform. Het onafhankelijke De Raaskalderij blijft wel gratis. ‘Want elke gezonde democratie begint met een goed geïnformeerde publieke opinie’, besluit CFO Ludo Van Speybraeckel.

Drie kwartalen bij De Morgen hebben de redacteurs van De Rechtzetting gewend gemaakt aan een bepaalde levensstijl.
Drie kwartalen bij De Morgen hebben de redacteurs van De Rechtzetting gewend gemaakt aan een bepaalde levensstijl.

Alle grote Vlaamse en Franstalige uitgevers hebben zich ertoe verbonden om het gemeenschappelijk onlineregistratie- en betaalsysteem Media ID op te richten. Daardoor verdwijnt een aanzienlijk deel van het online nieuws dat nu nog gratis valt te raadplegen achter een betaalmuur. Het systeem kwam er op initiatief van Jonas Z. Aepenbroot, hoofdredacteur van De Rechtzetting, wiens positie al geruime tijd gecontesteerd wordt door de tegenvallende recette. Sinds De Morgen de samenwerking met De Rechtzetting heeft stopgezet, heeft het jonge en onervaren mediabedrijf immers geen inkomsten meer.

“Sinds die halve communist Yves De Smet de plak terug zwaait bij De Morgen, hebben we het inderdaad niet onder de markt”, bevestigt Aepenbroot terwijl hij een Cohiba opsteekt. “Maar tijdens die drie kwartalen bij De Morgen zijn wij en onze aandeelhouders wel gewend geraakt aan een bepaalde levensstijl. Ik bedoel, gij weet niet hoeveel een Lamborghini Aventador zuipt, zeker?”

Aepenbroot ging aankloppen bij Christian Van Thillo, CEO van De Persgroep, om een onlineregistratie en -betalingssysteem uit te dokteren dat de gederfde inkomsten bij De Morgen op de onlineverkoop zou verhalen. “Ik zei tegen Christian, ‘Christian’, zeg ik, ‘de tijd dat we op onze websites gratis artikels weggeven waar onze onbezoldigde stagiairs hard  aan hebben gewerkt, is voorbij. Akkoord, Apache heeft geen lezers meer sinds je voor hun artikels moet betalen, maar als alle grote mediagroepen samenwerken, dan ligt er een gigantische onontgonnen markt van online lezers voor ons open.’ Christian zijn ogen begonnen te fonkelen, hij deed een paar telefoontjes, en nog geen uur later was de coöperatieve vennootschap Media ID al opgericht.”

Klassenjournalistiek

Toch wil niet iedere mediagroep meedoen met Media ID. “Elke gezonde democratie begint met een goed geïnformeerde publieke opinie”, vindt Ludo Van Speybraeckel, Chief Financial Operations bij De Raaskalderij. “In ons bedrijf zijn we er dan ook van overtuigd dat Media ID klassenjournalistiek in de hand zal werken: zij die het zich kunnen veroorloven, kunnen zich informeren, terwijl de laagverdieners zullen afhaken omdat actualiteit nu eenmaal minder prioritair is dan brood op de plank. Wij vinden dan ook dat De Rechtzetting zijn onafhankelijkheid nogal snel opgeeft. Er zijn namelijk heel wat manieren om de terugvallende verkoop in print op te vangen, bijvoorbeeld door je activiteiten te diversifiëren naar brave maar lucratieve grapjes voor de burgerman en de porno-industrie. Daarnaast moet je ook niet flauw doen over reclame, (Google Ads bracht De Raaskalderij in 2012 152,24 euro op, nvdr.), als dat je in staat stelt om prestigeprojecten te financieren, zoals de Stemwijzer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2012, of gedegen onderzoeksjournalistiek waar erg veel tijd in kruipt.”

“En vallen de inkomsten tegen, dan kunnen we nog altijd een beroep doen op de notionele interestaftrek”, besluit Van Speybraeckel.

 

 

6 reacties op "De Rechtzetting verdwijnt achter betaalmuur"

 1. ad daniel termond maar gezweegen dan wast allemaal zover nie moeten komen dattem maar in gent van zijn knoppen blijft maken en nie daarbuiten en zig nie moeit met de gazet en met wat maggie van tblock komt te doen want die doedagoet

  Beantwoorden.
 2. Eindelijk!

  Het begon wel wreed op mijn zenuwen te werken. Al die gratis info.

  D.B.

  @Meneer Aepenbroodt: Waar laat U de Joint-De-Culassen van Uw Lambo reviseren? Laatst was ik in Knokke, Maar ik vond de kwaliteit van hun porselein in de wachtruimte nogal … euh … gewoontjes.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter