Koning Filip aanvaardt ontslag Di Rupo

LAKEN – Deze voormiddag ging premier Di Rupo voor het eerst op audiëntie bij koning Filip. Zoals de traditie dat wil, bood hij het ontslag van zijn regering aan; een symbolische daad, uit eerbied voor de monarchie. De nieuwe vorst heeft het ontslag meteen aanvaard.

Een verbouwereerde Di Rupo bracht onmiddellijk zijn vicepremiers op de hoogte. (Foto: Flickr)
Een verbouwereerde Di Rupo bracht onmiddellijk zijn vicepremiers op de hoogte. (Foto: Flickr)

Ook in 1993, toen koning Albert de fakkel overnam van koning Boudewijn, bood de regering haar ontslag aan en werd dat geweigerd. “We respecteren zeer nauwgezet de traditie, trachten hetzelfde te handelen als bij de vorige troonswissels”, legde vicepremier Didier Reynders (MR) donderdag al uit. Maar dat is dus buiten koning Filip gerekend, die duidelijk al meteen een andere invulling van het koningschap voor ogen heeft.

Een verbouwereerde premier keerde onverrichter zake terug van zijn eerste audiëntie en doorbrak meteen het colloque singulier door uitgebreid over zijn onderhoud met de vorst te praten met de verzamelde pers. “Als hij de tradities niet respecteert, welnu, dan ik ook niet”, aldus een woedende Di Rupo. “Ik vrees dat koning Filip simpelweg niet doorhad dat het om een symbolische daad ging. Ik zei hem nog: ‘Jamaar, sire, weet u dat zeker? We zijn nu net zo goed bezig. We hebben het eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden ingevoerd, de BTW-fraude is drastisch teruggedrongen, de zesde staatshervorming is een feit. Weet u zeker dat u zich in het avontuur van vervroegde verkiezingen wil storten?'”

Koninklijke voeten

Naar verluidt veegde de koning daarop Di Rupo de mantel uit. “De koning was woedend”, vertelt de premier. “‘Jamaar, wat is het nu?’, schreeuwde hij. ‘Wilt u het ontslag van de regering aanbieden of niet? Bent u enkel naar het paleis gekomen om met mijn koninklijke voeten te spelen, of hoe zit het?” Enfin, hij was niet meer te overtuigen. Iets zegt me dat hij ons wil terugpakken nu we zijn dotatie hebben ingeperkt en hem belastingen hebben laten betalen. Een rancuneus volkje, die Coburgs.”

De ontslagnemende regering-Di Rupo buigt zich nu over een datum voor vervroegde verkiezingen. Vermoedelijk trekken we met z’n allen begin oktober opnieuw naar de stembus.

11 reacties op "Koning Filip aanvaardt ontslag Di Rupo"

  1. I love Bart De Wever · Bewerken

    Zucht…Ik was door te googlen op deze website gekomen en had dus niet van int begin door dat het om raaskalderij ging..helaas :'(

    Ik zou mijn gans vermogen gegeven hebben moest dit waar geweest zijn. Dan zou ik ineens van anti-koningshuis volledig pro Filip gedraaid zijn denk ik:)

    Ben benieuwd hoelang het gaat duren eer de meerderheid van de Vlamingen zal doorhebben dat het bewind van Elio Di Corupto België 10 jaar achterstand heeft doen oplopen…

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter