Kinderboerderijen zwaar getroffen door regeringscoöptaties

DEERLIJK/KORTRIJK-DUTSEL – In een grootscheepse onteigeningsoperatie heeft het kabinet-Di Rupo I een aantal kinderboerderijen van een aanzienlijk deel van hun veestapel beroofd. Vooral witte konijnen waren erg in trek voor coöptatie in de federale regering. De sector reageert woedend.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Kinderboerderij Bokkeslot in Deerlijk is het zwaarst getroffen door de onteigeningen. Magda Ottoy baat het Bokkeslot uit en is nog altijd in shock: “Toen ik vanmorgen de beesten ging voederen, merkte ik dat ze bijna allemaal verdwenen waren. Mijn witte konijnen, mijn lammetjes, mijn haantjes… ik ben er nog altijd niet goed van. Er zat een briefje van de federale overheid in mijn bus waarin men uitlegde dat mijn beesten nodig waren in de federale regering, en dat het van burgerzin zou getuigen om me daar niet tegen te verzetten.”

Op de kinderboerderij van Jos Theys in Kortrijk-Dutsel staan de stallen leeg dankzij Di Rupo. (Foto: Youtube)
Op de kinderboerderij van Jos Theys in Kortrijk-Dutsel staan de stallen leeg dankzij Di Rupo. (Foto: Youtube)

Ook in de Jos Theys Boerderij te Kortrijk-Dutsel zijn dieren verdwenen. “Ik heb de bevoegde dienst nog gebeld om te zeggen dat ze mijn paard wel konden meenemen, maar dat ze het niet konden verplichten te drinken”, fulmineert Jos Theys, gedelegeerd bestuurder van de Jos Theys Boerderij. “Dat viel ginder in Brussel echter in dovemansoren. Bovendien hebben die mannen gezegd dat ze hier elk moment opnieuw kunnen staan om onze zondebok mee te pakken.”

De federale overheid bevestigt de verhalen en claimt begrip te hebben voor de situatie van de kinderboeren. Anderzijds benadrukken verschillende politici wel dat de onteigeningen noodzakelijk waren om de langste regeringsformatie ooit in dit land tot een goed einde te brengen. “De MR wilde enkel in de regering stappen als we een mak lammetje konden vinden om de FOD Financiën over te nemen van Didier Reynders”, legt een Vlaams parlementariër off the record uit. “Daarnaast wilden de meeste haantjes-de-voorste partijvoorzitter blijven in plaats van de verantwoordelijkheid van een ministerpost op te nemen. Daardoor moesten we wel over de partijpolitieke grenzen heen kijken om die te vinden.”

“Gelukkig konden enkele bevriende entomologen ons nog een aantal administratieve duizendpoten suggereren voor het departement Begroting”, aldus nog de parlementariër.

Domme ganzen

Voorlopig zouden enkel de christendemocraten zich bereid hebben verklaard om de boeren te compenseren, desnoods vanuit de eigen gelederen. Wouter Beke zou het Bokkeslot hebben voorgesteld om de onteigende witte konijnen te ruilen voor Joke Schauvliege, maar daar wil Magda Ottoy niets van weten: “Aan domme ganzen geen gebrek hier, we hebben er al twintig.” Toen die deal niet doorging, zou Beke Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen hebben aangeboden. “Maar ook dat aanbod hebben we vriendelijk afgeslagen”, aldus Ottoy. “Grijze muizen zijn hier veeleer een plaag dan een publiekstrekker.”

In het parlementair halfrond tempert kritiek op de grootschalige coöptatieronde van het kabinet-Di Rupo intussen de vreugde voor de vorming van een nieuwe regering. “Dit is een motie van wantrouwen van de voorzitters jegens de eigen partijleden”, aldus enkele backbenchers die anoniem wensten te blijven. “Met de hand op het hart: in onze partij zitten zo veel uilskuikens dat men die heus niet in de private sector had moeten zoeken.”

Laat een reactie achter