Grootmoefti Saoedi-Arabië verbiedt ook “Wie is het?”

Ryad – Nadat Abdul Aziz al-Sheikh, de grootmoefti van Saoedi-Arabië, eerder deze week al schaken verbood, blijkt nu ook het kinderspel “Wie is het?” niet langer toegestaan. In een televisieshow waarin hij fatwa’s (islamitische juridische adviezen, nvdR.) uitspreekt, noemde hij het spel ‘een verlies van tijd, een bron van haat en vijandigheid tussen spelers en onspeelbaar voor vrome moslims’.

Het zal Mohamed maar zijn - Ben Sutherland (CC BY 2.0)
Het zal Mohamed maar zijn – Ben Sutherland (CC BY 2.0)

“Wie is het?” is een spel dat met twee spelers gespeeld wordt, waarbij iedere speler een bord heeft met plaatjes van portretten van personen die naar beneden geklapt kunnen worden. De personen hebben meerdere uiteenlopende kenmerken. Op basis van die kenmerken moeten de spelers door vragen te stellen op zoek gaan naar de identiteit van één van de personages.

“Er is geen andere oplossing dan een verbod”, aldus de grootmoefti. “Als we de spelers het spel in zijn originele vorm laten spelen, dan beeldt het ongesluierde vrouwen af die bovendien niet vergezeld zijn van een mannelijke voogd. Dat is in strijd met de islam en kunnen we dus niet toelaten. Bovendien geeft dat de mannelijke spelers veel te veel seksuele prikkels waardoor zij de vrouwen in het spel zouden kunnen aanmoedigen hun eerbaarheid te laten aantasten. De afbeeldingen zouden zich kunnen laten overtuigen tot het bijwonen van of deelnemen aan seksuele handelingen, bijvoorbeeld na meename van de afzonderlijke plaatjes naar het sanitaire gedeelte van de locatie waar het spel gespeeld wordt.”

Het alternatief is echter niet veel beter. “Om het spel in overeenstemming te brengen met de Islamitische kledingvoorschriften zouden we in elk spel een gezichtsverhullende sluier moeten aanbrengen op de portretten van de vrouwelijke personages”, aldus de grootmoefti. “De spelers zien  zich dan genoodzaakt te gokken hoe het personage eruit ziet. Maar gokken is verboden volgens de koran. Bovendien zullen de mannelijke spelers wel met de wildste fantasieën op de proppen komen. Want wat vraagt een man zich het eerst af als hij de beeltenis van een vrouw ziet? Heeft ze dikke tieten? Heeft ze een geile pijpmond? En voor je het weet is iemands moeder of zus beledigd. Neenee, onze mannen hebben het al moeilijk genoeg om zich te beheersen.”

Gelukkig

Maar ook voor vrouwelijke speelsters uit Abdul Aziz al-Sheikh zijn bezorgdheid. “Om het onderscheid tussen de personages te kunnen maken, zijn er afbeeldingen opgenomen van personages zonder baard of met een Westerse haarsnit. Aan dat soort invloeden kunnen we onze dochters toch niet blootstellen? Voor je het weet willen ze met de auto rijden of eisen ze stemrecht.”

Daarnaast vindt de grootmoefti ook dat het spel het Saoedische strafrecht ondermijnt. “De afgehakte hoofden op de plaatjes zien er veel te levendig uit. Ze lijken haast gelukkig. Zo kunnen we toch onmogelijk dissidente bloggers, homoseksuelen of andersgezinde geestelijken afschrikken?”

“En tot slot bestaat er ook nog altijd de mogelijkheid dat een van de plaatjes per toeval de beeltenis bevat van de profeet Mohamed, vrede zij met hem,” concludeert de grootmoefti. “Neenee, dat risico kunnen we niet lopen. Dit spel is een ontoelaatbaar gevaar voor de samenleving!“

In andere islamitische landen traden vooralsnog geen problemen op met het spel.

5 reacties op "Grootmoefti Saoedi-Arabië verbiedt ook “Wie is het?”"

 1. Het beste is als Ambiorix al reeds zei : hang een doodskop bij je voordeur. Want dat helpt. En toen hakte hij de hoofdman van de Romeinen z’n kop af terwijl hij nog op zijn paard zat !!!

  Met 5 man tegen 7000. Ze hadden gewoon niet verwacht dat hij dat zou doen. Ik wél. Er was maar weinig andere keuze. De anderen gingen zich dus ophangen.

  De Eburonen hadden meer goud dan anderen maar ze ze zopen zich zowel bij overwinning als bij nederlaag bewusteloos. Waardoor ze extreem gevaarlijk en totaal onberekenbaar waren.

  Limburg. Het blijft de meest welvarende regio van West-Europa. Toen ze in het noorden dik tegen onze goesting met een wietpas afkwamen werd dat niet aanvaardt. Teeven en Opstelten het scheelde niet veel. Opstelten heeft een paar uur vastgezeten. Teeven hebben ze laten lopen. Wegens het Teevendeal. Allemaal uitgedacht in een pisbak in Heerlen.

  Beantwoorden.
 2. In de mensenwereld is het net als in de natuur, hoe meer alle verschillen gedocumenteerd werden, hoe meer ze verdwenen. Uiteindelijk zal er maar één soort overblijven met mannetjes en vrouwtjes, maar dan hebben we nog wel het spel. En als die gezegende tijd zal aanbreken zal het in volle glorie van de Heer in oorspronkelijke versie ook in Saoedi-Arabië gespeeld mogen worden.

  Beantwoorden.
 3. Ik zou de jongste Abdeslam HEEL DE TIJD volgen. Dus die kerel viel dood in een liftkoker. Geen 2 uur later probeerde Abdeslam z’n motorfiets te stelen.

  Het is niet geheel onwaarschijnlijk dat ze die kerel IN DE LIFTKOKER GESTAMPT HEBBEN. Om zijn motorfiets te kunnen stelen.

  Wat zou kunnen helpen is : NOG ZO EEN GRAP

  Hopelijk is zijn ziekenkas in orde. Het uitleveringsverdrag met Frankrijk : ze staan daar weigerachtig tegenover.

  Als je zo’n aap botweg in de bio bak kapt? De pakkans is nihil en de kosten NUL.

  De gehele Bende van Nijvel is zo weggewerkt. 6 volwassen kerels. Geen haar blijft daarvan over.

  “Dit is ten dele en wellicht niet tot ieders tevredenheid” opgelost. Dat zeggen ze zo.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter