Congolezen bieden België excuses aan voor wangedrag tijdens koloniaal verleden

KINSHASA – In België woedt het debat over het aanbieden van excuses voor het koloniale verleden. De nieuwe Congolese regering wil nu zelf als eerste de stap zetten, en zich verontschuldigen tegenover België. ‘Jullie welvaart had nog groter kunnen zijn.’

– van onze Congo-correspondent Jean-Bedel de Kannibel –

Het Belgisch koningspaar vraagt de ondankbare Congolese bevolking om wat harder te werken, 1928 (foto: Archief van het Koninklijk Paleis)

“We willen het Belgische koninkrijk onze oprechte excuses aanbieden voor ons wangedrag tijdens de koloniale tijd”, bevestigt Désiré N’Dipanda, de woordvoerder van het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken. “Toen jullie koning Leopold II naar hier kwam om ons te helpen, vroeg hij maar één ding in ruil: rubber. Dat was het minste wat we hem konden geven, in ruil voor de onmetelijke welvaart die hij hier gebracht heeft; dat goedje groeit hier haast letterlijk aan de bomen. En toch zijn we er als volk niet voldoende in geslaagd om aan dit bescheiden verzoek van jullie vorst te voldoen. Leopold II is moeten sterven met het besef dat hij nog meer rubber had kunnen verkopen, en dat vinden we, naar hedendaagse normen, onaanvaardbaar.”

Donkere bladzijde

De Congolezen hebben de schuld voor dit historische debacle jarenlang bij de kolonisator gelegd, maar zijn nu bereid om ook de eigen verantwoordelijkheid onder ogen te zien. “Wij moeten durven bekennen dat het gebrek aan goede infrastructuur, de massale staatsschuld en het gebrek aan een universitair geschoolde Congolese elite ook een beetje aan ons eigen gebrek aan goede wil en werkethos liggen”, vervolgt N’Dipanda. “De Congolese regering wil niet langer zwijgen over deze donkere bladzijde van onze geschiedenis, en daarom willen we België en het Belgische koningshuis onze formele excuses aanbieden.”

De excuses zullen worden uitgesproken bij het volgende bezoek van de nieuwe Congolese president aan het ex-moederland, liet de woordvoerder nog weten. “Onze nieuwe president Martin Faluyu, enige democratische winnaar van de verkiezingen…. euhm…. , ik bedoel, onze nieuwe president Felix Tshisekedi, de enige democratische winnaar van de verkiezingen, zal bij zijn eerst volgende bezoek een rouwkrans neerleggen bij het standbeeld van Leopold II in Brussel. Hij hoopt oprecht dat de Belgische bevolking de excuses zal willen aanvaarden.”

14 reacties op "Congolezen bieden België excuses aan voor wangedrag tijdens koloniaal verleden"

 1. Het was toch niet bepaald een goed idee van Bart De Wever om bij wijze van wiedergutmachung voor de fratsen van Leopold II een C130 met Antwerpse handjes naar de Congo te sturen en die dan ook nog eens door Regi te laten uitdelen in een afgeladen vol Congolees sportpaleis. Er zijn grenzen aan de goede smaak, ook als het zogezegd om satire gaat.

  Beantwoorden.
 2. Volgens de lokale geschiedschrijver Leopold M’N Kaku ( zoon van…en broer van Delphine) was het de bedoeling een heraldische spreuk ter gelegenheid van de Congolese onafhankelijkheid te onthullen : ” Vele handjes maken het werk licht ” . Helaas, er waren te weinig handjes beschikbaar. Ook al om Koning Boudewijn zaliger tijdens zijn bezoek aan Congo op handen te dragen en zo door de straten van Léopoldville te vervoeren.

  Beantwoorden.
 3. Wist u dat An Lemmens, Hanne Decoutere, Goedele Wachters, Natalia, Eddy Planckaert en Evy Hansen in hunnen bloten samen in eenzelfde schuitje aangetroffen werden? Dat vernemen we uit een goede bron in Spa die het met eigen oren gehoord heeft van Carmen van De Kampioenen. Er bestaat trouwens een foto van: klik hier.

  Beantwoorden.
 4. Vanmorgen op de wekelijkse markt van Aalst, Joke Schauvlieghe verkoopt met luide stem het wondermiddel om je auto te wassen. PS hiervoor is zij als minister ontslagen geworden geweest, arm kind. Wou iets bijverdienen…

  Beantwoorden.
  1. Ge moet daar niet zeker van zijn dat het Schauvliege was, want op haar t-shirt stond duidelijk te lezen ‘This is not a joke!’ Hahaha, het is iets wat weinig mensen weten (hoe zoudt ge het in godsnaam ook kunnen weten?) maar Joke Schauvliege is een heel grappig en humoristisch iemand. Op de ministerraden van de Vlaamse regering was zij diegene die de hele bende aan het lachen kreeg. Zo is zij eens op de tafel gesprongen, ontblootte haar linkerborst en riep ‘WOUTER’. Haalde vervolgens haar rechterborst uit en riep ‘DEPREZ’ om finaal de rok van haar deux-pièceke op te heffen en rood aangelopen te schaterlachen: ‘GE KUNT MIJN KLOTEN KUSSEN’ . De hele meute, Bourgeois voorop, onder ’t tafel natuurlijk. Alleen bij zuster-overste Crevits kwam er wat plaatsvervangende schaamte: ‘Moh how, Joke shèèg…’ Het voorval is overigens Wouter Deprez ter ore gekomen, en die mens heeft sindsdien nooit meer een podium beklommen, de laatste berichten zijn dat de glasbol op de hoek van zijn straat te klein geworden is. (‘De wraak van Joke’ verschijnt begin april bij uitgeverij Lannoo)

   Beantwoorden.
   1. Er zitten nog grapjassen in de regering : Maggie die tijdens de nieuwjaarsreceptie in string ging paaldansen, en Sylvain Verherstraeten die ging benji springen vanaf Manneke Pis

    Beantwoorden.
    1. Correcties: De pijlers tussen de bollen van het Atomium kunt ge bezwaarlijk palen noemen. En wat Manneke Pis betreft, dat klein tuitje waar water uitkomt trekt weliswaar op Sylvain Verherstraeten maar het is een vast onderdeel van het beeldje én beschermd erfgoed. En dat laatste is Sylvain vooralsnog niet. Hij is voorgedragen bij de UNESCO onder de unieke categorie bewegende stokjes waar geluid uit komt, dat wel. Pas op, ik vind het terecht dat Sylvain beschermd wordt want zijn voortbestaan is wel degelijk in gevaar. Zo had Sylvain op een dag eens geelzucht. Een verloren gelopen cowboy dacht dat het een stekske was, streek hem gelijk met de smoel over zijn hiel en stak er zijn sigaret mee aan.

     Beantwoorden.
     1. Da’s raar, zwavel kan soms ruiken naar Rotte eieren, maar den .Sylvain ruikt veel erger. Die cowboy moet dat toch geroken hebben. Bobbejaan Schoepen zou dat direct door gehad hebben en de Sylvain de spuwbak ingekegeld.

Laat een reactie achter