Herman De Croo pleit voor verhoging vastgoedprijzen

BRAKEL – Minister van Staat en federaal parlementslid Herman De Croo (Open VLD) heeft in een open brief zwaar uitgehaald naar de jonge generatie twintigers en dertigers in ons land. Bron van irritatie is de egoïstische mentaliteit die er heerst bij wat hij noemt ‘de jeugd’. De Croo stelt dan ook onomwonden voor om de vastgoedprijzen drastisch te verhogen “om hen een harde maar rechtvaardige les te leren.”

– door Puriet Groenboeck –

Dat de Belgicistische liberaal na 44 jaar onafgebroken in het federale parlement nog niet meteen van plan is om het rustiger aan te doen, mag duidelijk blijken uit de krasse voorstellen die hij heeft geformuleerd in een open brief “aan allen die het beste voor hebben met het koninkrijk België”.

"Een noodzakelijke les in nederigheid", aldus De Croo (Foto: Michiel Hendryckx)
“Een noodzakelijke les in nederigheid”, aldus De Croo (Foto: Michiel Hendryckx)

Opmerkelijk is De Croos pleidooi om de vastgoedprijzen zodanig ingrijpend te verhogen dat het de facto voortaan écht onmogelijk wordt voor jonge mensen om een huis of appartement te kopen. “Mijn bedoeling is niet om die jonge generaties te pesten. Het gaat hier om een noodzakelijke les in nederigheid”, rochelt de vergrijzende burgervader van Brakel. “Kijk, u weet zo goed als ik dat zij die nu 25 à 30 jaar oud zijn al heel hun leven verwend zijn geweest. Verschillende vakanties per jaar met de familie, kunnen gaan studeren, nooit geziene mogelijkheden tot entertainment, vrije tijd met vrienden, noem maar op. Die generaties hebben geen realistisch beeld meer van de werkelijkheid, en meer nog, ze weten niet wat écht werken is. Het is hoog tijd om de heersende bezits- en gemakscultuur te doorbreken en die ‘voor wat hoort juist niks’-mentaliteit te vervangen door een hernieuwd arbeidsethos en een solidariteitsgevoel tegenover de generaties die nog na hen zullen komen. Weg met het individualisme!”

Concreet wil De Croo de prijzen voor vastgoed bij wet laten optrekken zodat enkel nog leningen over verschillende generaties heen mogelijk zijn, “Om het egoïsme eruit te stampen. Prijzen van minstens 600.000 euro voor een middelgroot, volledig te renoveren vochtig krot zouden niet langer de uitzondering maar de regel moeten zijn, een ondergrens, zo u wil”, klinkt het rauw. “De bedoeling is overigens ook om het in de mate van het mogelijke onmogelijk te maken om een woning te kopen voor mensen die steun van thuis krijgen. Dat soort van sociale ongelijkheid kunnen we missen als keelpijn.” besluit de gevierde liberaal.

7 reacties op "Herman De Croo pleit voor verhoging vastgoedprijzen"

 1. Een liberaal die het individualisme wil afvoeren? (Ook al is hij amper nog een liberaal te noemen…)
  Probeer in het vervolg om zo’n stelling in het juiste gedachtegoed te plaatsen, zou geloofwaardiger zijn ;)

  Trouwens, in Oostenrijk enzo is het eerder de regel dat de (weliswaar heel grote met vele gastenkamers) huizen over verschillende generaties afbetaald worden. Misschien heeft De Croo daar z’n mosterd gehaald?

  Beantwoorden.
 2. Alsof we ons nu al niet blauw betalen om een huis te kunnen kopen en afbetalen. Stomme vent, niet iedereen heeft een wedde van 10 000 en meer euro in de maand, doe het maar eens met 1500 euro de dag van vandaag, dan is zelfs kleding kopen voor een gezin van vier plannen, want anders schiet er niets meer over.Hij probeert weer een supersukkel-klasse en superrijke klasse te creëren.Meneer de Croo, doet gij het maar eens met wat minder. En geen gelden uit valse postjes!Want dat hebben wij ook niet !

  Beantwoorden.
  1. Volledig mee eens. Mensen met gemiddelde inkomens hebben het nu al moeilijk genoeg om een woning te kopen. Zijn zoon heeft ook een mooie wedde, maar niet vergeten dat hij dat postje te danken heeft aan zijn vader. Was die geen politicus, hij zou zelf nooit op een lijst hebben gestaan, wss niet eens in de politiek zijn geweest!!! Wat een debiel zeg.

   Beantwoorden.
 3. Ik zou graag willen reageren op dit volkomen onterrecht artikel.
  Ten eerste is er niet alleen de jeugd die op een negatieve manier in de media komt die er bestaat. Ik weet zeker dat er meer goede zijn! Die zeker wel willen werken! Ik neem nu mij als voorbeeld, ik doe al van mijn 12 jaar (eerder) vrijwilligerswerk bij een basketbalploeg. Vanaf dat ik 16 was ben ik vast weekend werk gaan doen. ik studeer dit jaar af en 1 juli begin ik vast te werken op het bejaarden thehuis hier in de buurt. Ik heb niks anders gedaan dan werken omdat ik zoveel mogelijk wou genieten en dat niet 100% op de kosten van mijn ouders. En dat is toch normaal of niet soms? Het leven is zo al kort genoeg… België is nu eenmaal een rijk land (wat binnenkort als het zo verder gaat drastisch gaat veranderen), het is normaal dat ouders het beste willen voor hun kinderen en dat is in België nu eenmaal mogelijk. Er is nu op dit moment al genoeg ‘jeugd’ die meer werken dan dat ze vrije tijd hebben, omdat ze anders alles niet kunnen betalen. Omdat de prijzen al ‘zo’ de pan uitvliegen. Of is een bouwgrondje van 5,5 are voor 115000 euro niet veel? Het is niet omdat mr. de Croo dit allemaal kan betalen dat iedereen dat kan he! Ik vind het zeer egoïstisch van hem. Het is ook niet eerlijk tegenover ons, de jeugd die wel wil werken, en wel zijn beste beentje voorzet om van België een zo goed mogelijk, leefbaar land van te maken, nu het nog kan. Denk maar eens na dat minstens 85 procent van die negatieve gebeurtenissen door de jeugd, dat het door over allochtonen komt! (ik ben zeker niet racist, maar dit is nu eenmaal zo) Doe beter daar eens iets aan dan aan het eigen volk te zitten! Als men dit een ‘les geven’ noemt, hoe gaat men dan de belasting noemen als die nog eens verhoogt word? ‘Een straf’? Omdat wij er zogezegd voor zorgen dat België de grond ingaat..? Flauwekul of niet soms? Ik hoop dat ze hierdoor mooi veel stemmen zullen verliezen! En geloof me dit zal ook gebeuren!

  Hoogachtend Willekens Jonas.
  Een 18-jarige jongeman uit Lommel.

  Beantwoorden.
  1. Ik denkt dat meneer De Croo zelf een vertekend beeld heeft van de jeugd: het feit dat veel jongeren een gsm hebben, i-pod,eens naar een concert gaan, dat wil toc niet zeggen dat ze in luxe baden. Denk aan die gepensioneerden die in de jaren 60 voor 2 mijoen BEF een villa aankochten, dat noem ik nu eens luxe.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter