Leuvense CD&V wil plezier strenger aanpakken

LEUVEN – In de strijd tegen de overlast in het Leuvense uitgaansleven lanceert de plaatselijke CD&V een opmerkelijk voorstel. Eerste schepen Carl Devlies wil tijdens de weekends een limiet invoeren op de hoeveelheid leute en plezier die de lokale horecaklanten beleven.  “Probleemzoekers die zich schaamteloos amuseren kunnen wij missen als kiespijn”, klinkt het bij CD&V.

De overtuigde christendemocraat Devlies staat van nature wantrouwig tegenover elke vorm van onberedeneerde  plezierbeleving.  Hij wil dan ook  het recht op zelfbeschikking van jonge Leuvense feestvierders tot een uiterst minimum inperken.  “Het rookverbod was al een stap in de goede richting”, beseft Devlies.  “Het is een goede zaak dat rokers nu algemeen worden beschouwd  als de leprozen van de eenentwintigste  eeuw, en zonder pardon worden verbannen naar de stoep of het terras wanneer ze willen toegeven aan hun duivelse gewoonte.  Maar het blijft mij echter een raadsel waarom Leuvenaars nog steeds ongestoord levensgevaarlijke genotsmiddelen als ‘wijn’ en ‘bier’, zoals ze het zelf noemen, kunnen bestellen in horecazaken.  Ze worden er ongeremd, sociaal en vrolijk van, en dat stemt mijn christenhart onrustig”.

Totaalverbod

Wijn: een levensgevaarlijk genotsmiddel (Foto: Mick Stephenson)
Wijn: een levensgevaarlijk genotsmiddel (Foto: Mick Stephenson)

Concreet wil Devlies de toegestane hoeveelheid alcohol in het bloed van feestvierders wettelijk beperken tot slechts 0.01 promille, wat ongeveer neerkomt op één glas bier om de twee à drie uur.   “Dat is toch meer dan genoeg voor een heidens vocht dat niet eens lekker smaakt”, argumenteert de beleidsmaker.  De maatregel zou enkel van kracht zijn van vrijdagavond tot maandagochtend, telkens van 21u ‘s avonds tot 9u ‘s ochtends. “Idealiter dromen we op termijn van een totaalverbod op alcohol in alle denkbare segmenten van de samenleving, maar we moeten realistisch blijven”, beseft Devlies.  “Daar is Vlaanderen wellicht nog niet klaar voor.”

Pleziermeter

Verder zal de Leuvense politie als eerste korps in ons land de ‘pleziermeter’ gaan hanteren, een meettoestel dat aangeeft in hoeverre iemand zich de afgelopen uren heeft geamuseerd.  Wie zich gedraagt hoeft niets te vrezen, maar al te uitbundige feestneuzen passen volgens Devlies maar beter op: “Wanneer bij controle blijkt dat een nachtelijke feestganger meer pret heeft beleefd dan door ons is toegelaten zullen wij streng optreden, en onder meer loodzware GAS-boetes uitschrijven.  Mensen die uren aan een stuk onbezorgd hebben zitten schaterlachen op café druisen regelrecht in tegen alles waar wij voor staan, en zouden met wortel en tak moeten worden verwijderd uit de maatschappij.  Alleen zo kan er een einde komen aan de overlast”.

 

4 reacties op "Leuvense CD&V wil plezier strenger aanpakken"

  1. de nieuwe inquisitie? Christelijke sharia? Gelukkig ben ik al 46 en hoeft plezier maken in Leuven niet meer. Weet meneer Devlies niet dat je van kankeren ook kanker kan krijgen, dat jaloezie (weten hoe je plezier maakt) een hoofdzonde is?

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter