Koning breidt mandaat koninklijk verduidelijker uit

BRUSSEL – Koning Albert heeft koninklijk verduidelijker Vande Lanotte (sp.a) gevraagd om meer te gaan verduidelijken dan alleen de vastgelopen regeringsonderhandelingen. Zo zal hij in de toekomst alle leden van de koninklijke familie die iets onduidelijk vinden naar godsvrucht en vermogen bijstaan. De uitbreiding van zijn mandaat kwam er met onmiddellijke ingang.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Wanneer de dingen te onduidelijk worden voor de koning, grijpt Vande Lanotte in. (Foto: Colijn Verkempinck ccbysa/GFDL)
Wanneer de dingen te onduidelijk worden voor de koning, grijpt Vande Lanotte in. (Foto: Colijn Verkempinck ccbysa/GFDL)

Gisteren nog vroeg prins Gabriel het sp.a-kopstuk in het kader van een huistaak voor het vak Wereldoriëntatie hoe het nu eigenlijk komt dat de donder altijd na de bliksem komt. “Wel”, verduidelijkte Vande Lanotte, “dat komt omdat donder en bliksem eigenlijk tegelijkertijd ontstaan, maar door het verschil tussen de snelheid van het licht, dat met 300.000 kilometer per seconde reist, en de snelheid van het geluid, dat slechts 300 meter in een seconde aflegt, zien we de bliksem altijd voor we de donder horen.” Gabriel bedankte de sp.a’er en duwde hem vervolgens nog enkele wiskunde-oefeningen onder de neus, “voor mocht u zich vanavond nog vervelen”.

Vankets of Chanel

Daartoe kreeg Vande Lanotte de kans niet, want onmiddellijk na zijn prinselijke verduidelijkinsopdracht wandelde prinses Mathilde diens kantoor binnen met een verscheurend dilemma: of ze nu een jurk van Nicky Vankets dan wel van Chanel zou kopen. “Daarover bestaat enige onduidelijkheid”, aldus de koninklijk verduidelijker, “maar bij twijfel is het beter om voor een vaderlandse ontwerper te gaan”. Naar verluidt heeft prinses Mathilde Vankets meteen tot hofleverancier gebombardeerd na deze verduidelijkende tussenkomst.

Net toen de voormalige minister van Financiën zich aan de wiskunde-oefeningen van de jonge prins wilde zetten, kwam koning Albert aanzetten met een vraag waarvan Vande Lanotte aan De Raaskalderij toevertrouwde dat het om de moeilijkste opdracht in zijn politieke loopbaan ging. “Johan, waarom leven wij?”, vroeg de vorst. Op die vraag moest de sp.a’er volgens een bron in het paleis het antwoord schuldig blijven. Wel engageerde hij terstond een raad van wijzen om de vraag van de koning te verduidelijken. De uitkomst van het spoedberaad onder leiding van Etienne Vermeersch liet omstreeks vier uur ’s nachts uitschijnen dat we leven “om elkander te beminnen”, hoewel nog meer verduidelijking verwacht wordt in de komende dagen. Men onderzoekt ook of het panel niet geïnfiltreerd is door de Bond Zonder Naam.

Banaan

Toen Vande Lanotte na deze bewogen eerste dag van zijn uitgebreid mandaat huiswaarts wilde keren, werd zijn dienstwagen op de oprit voor het paleis nog tegengehouden door een wild zwaaiende prins Filip. “Monsieur Vande Lanotte”, vroeg die in paniek, “ik ben nu al de hele nacht aan het nadenken over de vraag: ‘Waarom zijn de bananen krom?’ Weet u soms hoe dat komt, zodat ik eindelijk kan gaan slapen?” Naar verluidt kon de koninklijk verduidelijker niet onmiddellijk een antwoord op deze vraag formuleren. Volgens een anonieme bron in het paleis kroop prins Filip  onverrichter zake terug in bed en contempleerde hij nog tot de volgende ochtend over het enigma, “zonder ook maar een keer naar mijn wiskunde-oefeningen gekeken te hebben”.

Laat een reactie achter