Veel kritiek op God na afgelaste Heilig Bloedprocessie

De Heilig Bloedprocessie is afgelast omdat er gevreesd wordt voor onweer en zware regenval.  Dat bevestigt de organisatie van de processie in Brugge.  Het is de eerste keer in 50 jaar dat de optocht volledig geschrapt wordt.  Veel van de massaal aanwezige gelovigen reageren met felle kritiek op God, die verantwoordelijk is voor de weersomstandigheden.

De Heilig Bloedprocessie is wegens het slechte weer afgelast. (archieffoto - deredactie.be)
De Heilig Bloedprocessie is wegens het slechte weer afgelast. (archieffoto – deredactie.be)

VRT-journalist Lucas Vanclooster was aanwezig toen de afgelasting bekend gemaakt werd.  “De mensen zaten klaar en reageerden vol ongeloof,” meldt hij.

Marieke Vandeuren, tot vanmiddag streng katholiek, steekt haar ontevredenheid niet onder stoelen of banken: “Dat onze Heer ons zoiets lapt, dat stelt mij diep teleur.  Wij komen ook niet voor ons plezier naar hier, hé.  ’t Is uiteindelijk voor Hem dat we ’t doen.  Voor mij hoeft het niet meer.  Ik ben vanaf nu atheïst.”

Alfons de Caesstecker weet niet wat denken:  “Ik kan het niet geloven.  En ik ben christen, dus ik geloof véél.  Hij zal Zijn redenen wel hebben zeker?  Maar als een namiddagje droog, voor een processie die we tot slot van rekening voor Hem houden, te veel gevraagd is, ja dan vraag ik mij af of het niet tijd is om van Opperwezen te veranderen.  Maar of ’t op een ander zoveel beter is?  Ik hoor moslims nooit klagen over het weer, maar die mogen geen pinten pakken zeker?  Zo is het altijd wel iets.”

Etienne Vermeersch, bekend filosoof en scepticus is echter niet verbaasd.  “Dat heb je met bovennatuurlijke krachten en goden,” laat hij optekenen.  “Totaal onbetrouwbaar en wispelturig.  Maar als u mij nu wil excuseren…  Ik zou graag naar binnen gaan.  Het gaat onweren en dan voel je je als atheïst toch altijd een beetje een doelwit.”

8 reacties op "Veel kritiek op God na afgelaste Heilig Bloedprocessie"

 1. Begrijpelijk, want met de rondgang van het Heilig Bloed zou God toch efkes aanwezig moeten zijn in Brugge. Maar nú Zijne Snuit laten zien en achteraf Brugge toch niet kampioen laten spelen zou Hem in een nog veel slechter daglicht plaatsen.
  Bovendien was er een hemelse urgentie die Zijn agenda plots door’kruis’te: een klein feestje voor Maria Magdalena nadat ze opgebiecht had dan tóch geen lesbienne te zijn. Bij wijze van goodwill heeft zij zich bereid getoond een greep te doen naar het Heilig Kruis en Zijne Knoop te ontwarren.

  Beantwoorden.
 2. De verantwoordelijkheid voor de onweersdreiging boven Brugge werd door de Taliban, Al Qaeda en IS in een gezamelijk communiqué opgeeist.
  Hierin wordt tevens aangekondigd dat in de toekomst alle andere blasfemische evennementen van de ongelovigen zullen worden geviseerd.
  In Scherpenheuvel werd het dreigingsniveau 4 (Kritiek) afgekondigd.

  Beantwoorden.
 3. De activistische kunstenaar Enca Caen heeft n.a.v. de heilige bloedprocessie in Brugge een actie gevoerd met een kunstwerk.
  Op een kruiwagen vervoerde hij een getormenteerde Christus Het Christusbeeld had niet alleen wapens in zijn handen maar had ook een grote piemel met een afbeelding van bisschop Vangheluwe erop. Hij wilde deze Christus laten zegenen tijdens de processie. De Brugse politie zowel in burger als in uniform kwam herhaaldelijk tussen en dreigde , na identiteitscontrole , met aanhouding en inbeslagname van het kunstwerk indien hij niet verdween.
  De actie had als doel
  De pedofilie binnen de kerk tegen te gaan door het celibaat af te schaffen.
  Ook een aanklacht tegen de misbruiken van de missionarissen zowel in Congo als in andere gebieden.
  Vooral gezien Congo onze kolonie was moet ook deze schrijnende misbruiken nu openbaar gemaakt worden.

  Uiteindelijk is de actie niet kunnen doorgaan. Terwijl Brugge de symboolstad is van kindermisbruik, dacht de politie dat de zegening moest doorgaan in de parochie van de kunstenaar.

  Beantwoorden.
  1. Fokyu-Azil Liontimes · Bewerken

   Hi Enc,
   Als je nu eens je eigen afbeelding op je piemel liet tatoeëren en er dan een foto van op de sociale media plaatste… misschien komt dan eindelijk die welverdiende erkenning er toch nog door!?

   Beantwoorden.
   1. Dat is misschien een idee Fokyu maar in deze zaak moet je ook pedofiel en vooral verbonden zijn met de klieke kindermisbruikers binnen de katholieke kerk. Ik denk eerder aan te leunen bij de moslimgemeenschap en sharia for penis uit te roepen.
    Groetjes Enca Caen, een strijder tegen alle vormen van misbruik tegenover vrouwen en kinderen. Wat hebben de religieuzen uitgespookt in Congo met al die zwarte kindjes!?, ik mag er niet aan denken.

    Beantwoorden.
 4. Van horen zeggen: God is ’t beu dat er daar in Brugge (een stad onder leiding van de sossen nog wel) een ganse dag met het bloed van Zijne kleine rondgehotst wordt.
  Nu er besloten werd dat de toegangstickets van dit jaar mogen overgedragen worden naar volgend jaar, is Hij van plan om de hulp van Allah en Mohammed in te roepen om dan de handelaren en marktgangers uit de tempel en omstreken te jagen met elk een zweepje die Hij vond bij een bezoek aan een kelder van een of andere essem rechter.
  Dat zal meer effect hebben dan een paar dikke onweerswolken bijeen te vegen boven een stad waar ze al eeuwen een perfect werkend afwateringsplan hebben geeft Hij aan.
  Eens benieuwd wie er dan nog kritiek zal hebben op Zijn optreden!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter