Koning verdedigt indexaanpassing dotatie

LAKEN – Vorige week ontstond opschudding over het feit dat de dotaties van het koningshuis werden opgekrikt, in tegenstelling tot wat het regeerakkoord beloofde. In een perscommuniqué verdedigt het paleis nu die demarche van de federale overheid. De dotatie, zo klinkt het, moest dringend worden verhoogd. Zoniet dreigden de leden van de koninklijke familie structureel te verarmen.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Het paleis wijst op de overschrijding van de zogenaamde spilindex om de stijging te verantwoorden. Dat is een vaste korf van consumptiegoederen die noodzakelijk zijn om in de levensbehoefte van onze royals te voorzien. In die spilindex  zijn bijvoorbeeld de prijs van Louis Vuittonhandtassen, Rolexhorloges en de wisselkoers van goud en andere edelmetalen opgenomen. Aangezien al deze producten in het afgelopen jaar flink duurder zijn geworden, is die spilindex overschreden en gaat de dotatie voor de leden van de koninklijke familie in 2012 dus met zo’n 3 procent omhoog.

In totaal gaat het om een stijging met 423 000 euro tot 14,3 miljoen. “Broodnodig”, klaagt een zichtbaar ondervoede Albert II in het communiqué. “Het is niet omdat de von Saksen-Coburgers in de loop der jaren een dure smaak ontwikkeld hebben, dat ze daar de gevolgen van moeten dragen. Onze hofleveranciers voelen de crisis en rekenen de gestegen grondstofprijzen door aan ons. Koningin Fabiola proeft het als haar steak niet van een koe komt die elke dag champagne heeft gedronken. Wat moeten wij doen? Haar laten verhongeren? Laat ons bovendien niet vergeten dat het door de stijgende olieprijzen steeds duurder wordt om verse kaviaar te laten overvliegen van aan de Kaspische Zee.”

“Daarnaast hebben wij een zoon die nog altijd niet op eigen benen kan staan”, vervolgt Zijne Majesteit. “Dat weegt zwaar op het gezinsbudget.”

Tegen de critici, die beweren dat het onkies is dat de leden van de koninklijke familie meer gaan verdienen terwijl van de burger gevraagd om langer te werken, trekt de vorst hard van leer. “Ik word straks 78, maar ben nog altijd aan de slag. Ik had gedacht nog rustig te kunnen uitbollen in de herfst van mijn carrière, maar daar hebben de afgelopen jaren anders over beslist. Heeft de burger mij daar ooit over horen klagen? Ik heb mijn plicht gedaan. Daar mag iets tegenover staan, me dunkt.”

Berooide landvoogd

Ook diverse economen wijzen op het belang van een menswaardige dotatie aan de koninklijke familie. “We zijn er nog maar net in geslaagd om Europa en de financiële markten te kalmeren”, waarschuwt Ivan Van de Cloot van de onafhankelijke denktank Itinera. “Maar het evenwicht is broos. Europa heeft ernstige vragen bij onze begroting. Mocht ook het beeld van een berooide landvoogd de insolvabiliteit van België verder illustreren, dan zal het vertrouwen van de financiële markten in ons land pijlsnel kelderen.”

“Ik ben nooit een voorstander van blind besparen geweest”, zegt ook Economieprofessor Paul De Grauwe. “Het koningshuis is traditioneel een grote afnemer van luxeartikelen, simpelweg omdat ze meer geld te besteden hebben dan Jan Modaal. Beknibbelen op hun koopkracht is economisch niet interessant, aangezien dat tot massale afvloeiingen in driesterrenrestaurants, jachthavens en de onderhoudsector voor privéjets kan leiden.”

Analisten verwachten dat de spilindex voor het koningshuis later dit jaar nog twee keer overschreden zal worden, net zoals bij de gewone burgers.

Laat een reactie achter