Nieuwe gevangenis telt minstens 260 gebreken

Het golfslagbad haalt niet eens 12 golfslagen per minuut, stelde Van Elverschele vast. (Foto: Tim Marchant, CC 2.0)
Het golfslagbad haalt niet eens 12 golfslagen per minuut, stelde Van Elverschele vast. (Foto: Tim Marchant, CC 2.0)

BEVEREN – In een uniek proefproject mochten magistraten, advocaten, journalisten, mensen uit het gevangeniswezen en andere vrijwilligers dit weekend de nieuwe gevangenis van Beveren uittesten. Ook De Raaskalderij-redacteur Hans Van Elverschele bracht er het weekend in de cel door. In vergelijking met zijn laatste verblijf in Leuven-Centraal is er veel ten goede veranderd, maar toch zijn er nog enkele belangrijke pijnpunten, stelt Van Elverschele vast:

 • De golfslagmachine van het tropisch zwembad is niet krachtig genoeg om de beloofde 12 golven per minuut te leveren.
 • De elektrische massagestoelen zijn bedekt met esthetisch onverantwoord namaakleder. Dat geeft een goedkope indruk.
 • De keuken is afgewerkt met het minderwaardige melamine in plaats van laminaat.
 • De multimediazaal is uitgerust met verouderde Playstation 3-consoles. De PS4 is nu toch al enkele maanden beschikbaar.
 • Tijdens de naaktfouille hielden alle cipiers hun kleren aan.
 • Geen BBC World, CNN of Eurosport op de tv’s.
 • Het driegangenmenu krijgt een welverdiende zes, maar je moest er wel erg lang op wachten.
 • De zogenaamde luxe-brits bleek een goedkope matras zonder invididueel instelbaar slaap-DNA.
 • Er is geen safe op de kamer.
 • Er zijn geen zeephoudertjes in de gemeenschappelijke douches, waardoor je je zeep op de grond moet leggen. Dat is onpraktisch en onhygiënisch.
 • In de drankautomaten zit Pepsi. Geen Coca-Cola.
 • Tralies voor de ramen belemmeren het uitzicht.
 • De isolatiekamer is niet bemeubeld.
 • De golf court telt slechts 17 holes.
 • In de zogenaamde bezoekruimte heb ik van een gans weekend geen bezoek voor mij gezien.

 

5 reacties op "Nieuwe gevangenis telt minstens 260 gebreken"

 1. Beste dR-redactie,
  Dit soort van negatieve berichtgeving maakt veel kapot in onze maatschappij!
  Waarom vermelden jullie niet dat de keuken als specialiteit een unicum in Vlaanderen aanbiedt: “saucisson de panda exotique aux boules d’Elio”? Een eerste Michelinster mag weldra verwacht worden. Of dat het naaktfouilleren optioneel gevolgd wordt door een Thaise massage? Het weglaten van de zeepbakjes was trouwens een bewuste keuze: u wordt gewoon ingezeept en achteraf naar believen afgespoten. Wist u trouwens dat de laundryservice gewoon gratis ter beschikking van de clientèle staat? Of dat een bijzondere nachtshift instaat voor een optimale dienstverlening voor diegenen die na hun nachtelijke escapades pas in de vroege uurtjes terugkeren?

  Beantwoorden.
  1. Beste Ward,
   U zal echter niet kunnen ontkennen dat het ontbreken van een safe op de kamer een groot gebrek is. Ik heb me op zaterdag ontfermd over drie iPhones en zeven portefeuilles die mensen achteloos in hun kamer of binnenzak hadden achtergelaten. Toen ik op zondagmorgen wakker werd, had ik zelfs een iPad minder dan toen ik naar Beveren vertrok.
   Bovendien is er op zondag, bij het oprapen van mijn zeep – ik wist niet dat er escortes beschikbaar waren in de doucheruimtes – “iets” in mijn onderrug geschoten waardoor ik het op heden slechts met moeite op een stoel kan blijven zitten.

   Beantwoorden.
   1. Beste Philippe,
    Groot gelijk wat de safe betreft! Want, zoals we reeds leerden uit de realityreeks ‘Safety First’, is niets zo snel gebeurd als een ‘position switch’ (in dit geval van de iPads). Voor het probleem met je ‘onderrug’ graag volgende suggestie: Wat er ook ingeschoten is, haal het er eerst uit voordat je probeert te gaan zitten! Sterkte, man!

    Beantwoorden.
 2. ik heb een reactie aan een paaltje vastgebonden en in de weide achtergelaten. weet niet of het de bedoeling was dat ik ook mijn dagelijkse schaterlach achterliet. bij nader inzien lijkt het mij beter dat ik hem terug mee naar huis neem. is hier trouwens een like-knop?

  Beantwoorden.
 3. De nabijheid van de E17 is trouwens een storende factor. De blootstelling aan een overdosis uitlaatgassen kan gewoon niet goed zijn voor het rehabilitatieproces.
  En dan dan de inrichting van de cellen… van Feng Shui hebben ze blijkbaar nog nooit gehoord. Het lijkt alsof die flatscreen-tv van een kilometer ver aan de muur werd gegooid. Nergens zijn geurkaarsen of klankschalen te vinden, en voor een tai-chi oefening is er zelfs niet voldoende plaats. Een dikke NUL krijgen ze van mij.

  Ik weet nu al op wie ik niet zal stemmen bij de volgende verkiezingen!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter