Man die negen jaar over hoger onderwijs deed, wil verplichte toelatingsproef voor hoger onderwijs

BRUSSEL – Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil een verplichte toelatingsproef voor alle opleidingen in het hoger onderwijs. ‘Voor je ’t weet krijg je incompetentie op het hoogste niveau.’

Vlaams Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Foto: Paul Van Welden, CC-BY-SA 4)

Die toelatingsproef wordt geen kwestie van alles of niets zoals in de Geneeskunde, maar Weyts ijvert wel voor verplichte bijscholing. “Als er tekortkomingen zijn, dan moeten die geremedieerd worden. Zoniet krijg je wantoestanden waarin mensen die duidelijk niet gemaakt zijn voor het hoger onderwijs meer dan dubbel zo lang doen over het behalen van hun universitair diploma”, redeneert de minister, die zelf negen jaar deed over het behalen van zijn licentiaatsdiploma.

De toelatingsproef zou ook een bindende rol kunnen spelen in de bepaling van de studierichting. “Scholieren die niet slim genoeg zijn om dokter of ingenieur te worden, worden met zo’n toelatingsproef georiënteerd in de richting van een makkelijker diploma, zoals bijvoorbeeld Politieke Wetenschappen”, aldus Ben Weyts, die afstudeerde in de Politieke Wetenschappen.

Of jongeren matuur genoeg zijn voor hogere studies, bepaal je immers best nog voor ze die hogere studies aanvatten. “Het kan immers niet de bedoeling zijn dat de belastingbetaler opdraait voor een jaartje dubbelen”, vindt de minister die zelf meer dan vier keer dubbelde.

“De hogeschool- en universiteitsstudenten van vandaag zijn de captains of industry en beleidsmakers van morgen. Het laatste wat we willen is dat incompetente personen zich dankzij een genereus deliberatie-systeem door de mazen van het net worstelen, en zo toch nog op posities belanden waarin ze een grote verantwoordelijkheid dragen”, besluit de Vlaamse minister van Onderwijs, Sport, en Dierenwelzijn.

9 reacties op "Man die negen jaar over hoger onderwijs deed, wil verplichte toelatingsproef voor hoger onderwijs"

  1. 9 jaar crèche, 9 jaar papschool, 9 jaar lagere, 9 jaar hogere en 9 jaar cantussen bij de Vlaams Nationale Studentenunie , dat is het curriculum van de bijna 50-jarige Ben Weyts, stagiair bij de Vlaamse regering die levenslang leren promoot.

    Beantwoorden.
  2. Laat alle zogezegde ‘studenten’ maar is bewijzen dat ze niet willen ‘profiteren’ van onze zuurverdiende centen alle ‘zuipfeestjes’ aflopen naar de hoeren op de Leuvense ring gaan en overdag hun roes uitslapen op de ‘universiteit’ vooral ze aan het ‘echte’ werk beginnen tenzij ze ‘minister’ willen worden natuurlijk dan kan er misschien wel een ‘vrijkaartje’ vanaf

    Beantwoorden.
      1. De eerste kandidate heeft haar toelatingsproef succesvol afgelegd bij Kris Van Dijck, N-VA-specialist in de materie, en mag haar universitaire studies aanvatten.
        Dus, Euzepius, schrijf u ook in, laat uw interpunctie thuis en ga uw gangen op, tussen en onder de banken van de aula. Tip: Doe wel iets aan de spelling van uw naam of ze gaan u daar met pek en pluimen buitendragen. ’t Is een ruige soort, die filosofen.

        Beantwoorden.

Laat een reactie achter