Paus verbaast wereld met net iets minder homofobe uitspraken dan voorganger

VATICAANSTAD/RIO DE JANEIRO – Tijdens zijn terugvlucht van de wereldjongerendagen in Rio Di Janeiro heeft paus Franciscus de meereizende journalisten met verstomming geslagen door uitspraken te doen die een fractie minder homofoob waren dan die van zijn voorganger, paus Benedictus XVI.

Paus Franciscus sloeg de pers met verstomming door holebi's niet onmiddellijk te verketteren zoals zijn voorganger. (Foto: Wikimedia Commons)
Paus Franciscus sloeg de pers met verstomming door holebi’s niet onmiddellijk te verketteren zoals zijn voorganger. (Foto: Wikimedia Commons)

“Wie ben ik om homoseksuelen te veroordelen?” zei de paus volgens de aanwezige journalisten. “Letterlijk, dus, hè!”, beaamt Juan Suarez van de Spaanse krant El Pais, die naar eigen zeggen “zijn eigen oren niet kon geloven”.”Toen hij niet veel daarna opriep om holebi’s niet te veroordelen of in de marginaliteit te verdringen maar integendeel te integreren in de maatschappij, heb ik een collega van The Wall Street Journal echt moeten vragen om even in mijn arm te knijpen”, aldus Suarez.

De notie dat holebi’s gewone mensen zijn zoals iedereen, is voor een grote, monotheïstische godsdienst als het katholicisme zo opmerkelijk dat er heel wat opschudding onder de journalisten ontstond. “Pas op, daarmee heb ik niet gezegd dat homo’s elkaar mogen kussen, aaien, pijpen, rimmen of keihard in de anus penetreren, hè!”, suste paus Franciscus de gemoederen. “Die gay prides, lederen klakken, Mika… tot daar aan toe. Maar de homoseksuele praktijk blijft in ieder geval en in ieder opzicht strijdig met de katholieke moraal. Zolang holebi’s hun ziekelijke perversies niet in de praktijk brengen, zie ik echter niet in waarom we hen niet in de maatschappij zouden kunnen omarmen”, aldus de verzoenende kerkvader.

Daarmee lijkt de katholieke kerk definitief een iets minder homofobe koers te varen dan onder Franciscus’ voorganger Benedictus XVI. Die stelde ook al dat “de bijzondere neiging van een homoseksueel geen zonde is”, maar in tegenstelling tot Franciscus beweerde hij wel nog dat het om een “min of meer sterke tendens gaat die naar een intrinsiek moreel kwaad neigt en dus zelf als objectieve storing moet worden gezien”.

Vieze gewoonte

“Dat de katholieke kerk holebi’s nu als volwaardige personen beschouwt, is niet minder dan a moral landslide“, benadrukt kerkjurist Rik Torfs. “Franciscus reikt hen de hand. Het enige wat holebi’s hoeven te doen om in de warme schoot van de katholieke gemeenschap te worden opgenomen, is hun seksualiteit hier en nu, voor eens en voor altijd, verloochenen. Maar goed, de paus zegt dat ook maar voor de bestwil van die mensen want, geef nu toe, het is en blijft toch wel een vieze gewoonte.”

Eén reactie op "Paus verbaast wereld met net iets minder homofobe uitspraken dan voorganger"

Laat een reactie achter