Monitoringcomité mogelijk beïnvloed door regeri… of nee, wacht, rechter laat boerkini’s toe

BRUSSEL/GENT – Het monitoringcomité dat de federale begroting moet controleren, is mogelijk onder druk gezet door de regering om de cijfers rooskleuriger voor te stellen. Het rapport van het comité bevat een opmerkelijke passage die… SAAI! Maar wacht eens: enkele Gentse zwembaden moeten hun boerkiniverbod schrappen!

Mogelijk heeft de regering de begroting opgesmu… kijk daar, een boerkini!

Uit het rapport blijkt dat er onenigheid bestaat tussen de voorzitter van het Monitoringcomité en de overige leden. Dat deed vragen rijzen over mogelijke druk op het comité vanuit de regeri… Geeuw. Maar luister eens hier: de rechtbank van eerste aanleg in Gent maakte brandhout van het boerkiniverbod in het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent.

Minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) kon het parlement niet geruststellen. Zij bevestigde dat er contacten zijn geweest tussen haar en de administra… Maar allez zeg. Die zwembaden moeten hun reglement dus onmiddellijk aanpassen, zelfs als er de komende weken hoger beroep wordt aangetekend. De moslima’s die een klacht hebben ingediend hebben zelfs recht op een morele schadevergoeding!

Opmerkelijk: zelfs in de meerderheid klonken kritische geluiden over de mogelijke manipulatie door de regering. “Interveniëren op een ogenblik dat het Monitoringcomité zijn cijfers moet afleveren, is fundamenteel niet corre… BOEIT. NIET. Maar wist je dat dit de eerste keer is dat een Belgische rechter zich uitspreekt over het boerkiniverbod? Het vonnis zou goed beredeneerd en breed toepasbaar zijn. Als we niet uitkijken heeft dit precedent dus mogelijk gevolgen voor het bestaande verbod in Antwerpen!

Als er geen structurele maatregelen komen, zal de begroting in 2018 nog verder ontsporen, stelt de Hoge Raad voor Financiën. Dat nieuws komt bijzonder ongelegen voor de ploeg van Charles Michel, die zich tot doel had gesteld om een begroting in evenwicht te presenteren aan de kiez… Boring! Gelukkig is er nieuws rond boerkini’s, jezusmina zeg.

“Ach, er is deze zomer heus wel belangrijker nieuws dan een groeiend overheidstekort ondanks economische voorspoed”, bevestigt minister van Financiën Johan Van Overtveldt. “Boerkini’s, bijvoorbeeld!” En ook uit de twitterfeed van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken valt af te lezen dat boerkini’s hoger op de agenda staan (bij het ter perse gaan drie tweets) dan de ontsporende deficit (0 tweets). “Weg ermee”, klinkt het daar. Over de boerkini, niet over het gesjoemel met de begroting.

17 reacties op "Monitoringcomité mogelijk beïnvloed door regeri… of nee, wacht, rechter laat boerkini’s toe"

Laat een reactie achter