VRT verbrandt mastertapes ‘FC De Kampioenen’

BRUSSEL – Bij de VRT zal men deze zomer geen herhalingen van FC De Kampioenen meer programmeren. Tot dat besluit kwam de raad van bestuur gisteren. Om er meteen zeker van te zijn dat de reeks nooit meer op de buis komt, heeft men bovendien meteen beslist alle mastertapes te vernietigen.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

VRT_headquarters_in_Brussels_RedversHet besluit komt er uitgerekend in een klimaat waarin allerhande besparingen zich opdringen en herhalingen dus de beste optie lijken om de kijker toch een rijk gevulde televisieavond te blijven garanderen.  “We maken het onszelf inderdaad niet gemakkelijk op die manier”, aldus Sandra De Preter, gedelegeerd bestuurder van de VRT. “Onze zomerprogrammatie was immers helemaal opgebouwd rond de herhaling van FC De Kampioenen, en dat al meer dan vijftien jaar lang. Maar het was echt op, het is genoeg geweest. We hebben onszelf moeten dwingen om naar alternatieven te zoeken door de tapes gewoon te verbranden.”

“De grote uitdaging wordt nu om opnieuw een zomerse, goed uitgebalanceerde mix van makkelijk verteerbare intriges, voorspelbare plots, en stereotiepe karakterschetsen te vinden die niets kost. Dat zal geen makkelijke oefening worden”, geeft één-netmanager Jean Philip De Tender toe.

Maar moeilijk gaat ook. Volgens De Preter ligt er immers nog eindeloos veel kwaliteitsfictie op het schap die er om schreeuwt herhaald te worden. “Ik denk bijvoorbeeld aan Flikken, Sedes en Belli, Het Zwaard van Ardoewaan, De Collega’s, Het Park, of – man, dat is lang geleden – Benidorm met Jeannine Bisschops en Johnny Voners Stuk voor stuk series die nog in niets gedateerd zijn. Mogelijkheden zat, mijn gedacht.

De Tender verwacht dan weer heil van een herhaling van De Ronde, de fictiereeks over de gelijknamige wielerwedstrijd die tegenwoordig op zondagavond geprogrammeerd staat. “Ik kan eerlijk gezegd al drie weken niet meer volgen. Gewoon al om wegwijs te raken in het kluwen van personages en intriges in dat programma, denk ik dat de gemiddelde kijker er gebaat bij zou zijn als we de reeks vanaf nu tot in september blijven herhalen. Daarna kan de gewone najaarsprogrammatie het weer overnemen.”

Beschimmelen

Intussen zwelt de kritiek op het VRT-besluit aan. Wouter Vandenhaute, baas van Woestijnvis, heeft al te kennen gegeven dat in geen geval programma’s van zijn productiehuis herhaald mogen worden zonder dat daar een nog te onderhandelen toelage voor wordt betaald. En ook Carl Decaluwé, de mediaspecialist van CD&V, roert zich in het debat: “De openbare omroep moet zich bij haar kerntaken houden: nieuws en duiding. Ik heb niets tegen herhalingen, maar waarom zouden we per se plat entertainment van onder het stof halen terwijl er letterlijk meer dan vijf decennia journaals liggen te beschimmelen in het vrt-archief?”

Fans van het populaire televisie-elftal hoeven ondanks alles niet te wanhopen: alle seizoenen zijn sinds kort verkrijgbaar op dvd.

Laat een reactie achter