Stedelijke Basisschool Rapertingen zegt ook uitstap naar Tongeren af

HASSELT – De basisschool die haar driedaagse uitstap naar Brussel vervangen heeft door een tweedaags bezoek aan Tongeren, zal nu ook de uitstap naar Tongeren afzeggen. De school kan de veiligheid van de kinderen onvoldoende garanderen in de middelgrote provinciestad van 30 000 inwoners.

Het schijnbaar vredige centrum van Tongeren is het decor voor moorden en gewapende overvallen. (Foto: Wim Deprez, CC 2.5)
Het schijnbaar vredige centrum van Tongeren is het decor voor moorden en gewapende overvallen. (Foto: Wim Deprez, CC 2.5)

Na inzage van de criminaliteitscijfers was het voor de schooldirecteur van de Stedelijke Basissschool Rapertingen duidelijk dat zijn leerlingen beter veilig in Hasselt blijven, waar ze de mensen kennen en hun weg makkelijk kunnen terugvinden. “Vorig jaar werden in Tongeren 21 auto’s gestolen, werd er 57 keer ingebroken in auto’s en werden 152 auto’s beschadigd door vandalisme, kunt u zich dat voorstellen?”, vraagt de directeur zich af. “Ik mag er niet aan denken wat er zou kunnen gebeuren als onze leerlingen auto’s zouden hebben.”

“Maar dat is niet alles. Door de 94 gevallen van zakkenrollerij kan ik de ouders onmogelijk garanderen dat het eet- en drinkgeld dat ze die dag meegaven aan hun kinderen niet in de handen van misdadigers terecht komt.”

“Er werden ook zes gewapende overvallen gepleegd”, vervolgt de directeur. “Zés. Ik durf me gewoon niet voorstellen wat er zou gebeuren als mijn leerlingen zich net op dat moment in de buurt zouden bevinden. Als je alleen al ziet wat er ginder allemaal afgelopen september is gebeurd: moord, dronken chauffeurs, zelfmoord, steekpartijen, noem maar op, dan is het toch duidelijk dat kinderen niet thuishoren in die grimmige metropool?”

“Alleen al de rit naar Tongeren is levensgevaarlijk“, besluit de schooldirecteur. “Veilig met onze kinderen binnen de contouren van onze eigen school blijven is dus gewoon een kwestie van wijs bestuur. Sterker nog: het is een morele plicht.”

Saskia Vanheuselt (34), mama van twee kinderen die les volgen in de Stedelijke Basisschool Rapertingen, heeft alle begrip voor de beslissing van de schooldirecteur. “Tongeren heeft een traditie van dobbelen, zuipen en vechten die millennia teruggaat. No way dat wij onze kinderen aan deze historische broeihaard van gevaar willen blootstellen.”

Eén reactie op "Stedelijke Basisschool Rapertingen zegt ook uitstap naar Tongeren af"

  1. Tongeren, dat is dat liefelijk stadje waar om de 7jaar duizenden mensen naartoe trekken om de kroningsfeesten bij te wonen. Ik ben er al enkele malen geweest en heb het er goed vanaf gebracht zonder kleerscheuren of overvallen. Ik denk dat elke stad wel zijn aantal criminelen heeft desnoods komen ze van over de grens.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter