Wat verandert er voor u in 2019?

Een nieuw jaar, dat betekent nieuwe regels. Op 1 januari verandert er alweer heel wat. Van verhoogde consumententarieven over de hervormde pensioen- en huurregeling, tot wat er in uw gft-container mag: wij bundelden de meest opmerkelijke wijzigingen.

 • Om de wachtrijen aan kassa’s in te korten, wordt het pensioen vanaf volgend jaar niet langer in muntjes van 2 eurocent uitbetaald, maar in muntjes van 5 eurocent.
 • De BTW op BTW wordt aangepast. Voortaan betaalt u niet langer 6 procent maar 21 procent belastingen op 21 procent belastingen.
 • Daartegenover staat dat uw nettoloon stijgt. Aangezien u dat extra bedrag toch zult verbrassen aan euro millions, betekent dat break even voor iedereen behalve voor die ene op 116 miljoen, die dankzij de tax shift écht schandalig rijk wordt.
 • De Index wordt aangepast. Vanaf 1 januari mag u eindelijk The Origin of Species lezen, maar Jommeke komt op de lijst met verboden boeken te staan.
 • De e-postzegels worden duurder. Vanaf volgend jaar betaalt u 0,2 euro meer per e-mail.
 • De optie ‘blind carbon copy’ (bcc) verdwijnt als optie bij het versturen van e-mails, omdat er toch altijd ergens iemand op een inlichtingendienst meeleest.
 • Bier gaat ‘anders’ smaken. Niet beter of slechter, gewoon anders.
 • Dries Van Langenhove vindt werk. Zoals iedereen met echt werk heeft hij geen tijd meer voor zijn hobby’s en wordt hij een brave middenklasser, die soms met heimwee terugdenkt aan de frivoliteiten uit zijn jeugd.
 • De communisten in Zelzate openen hun eerste goelag. Geert Hoste maakt daarover een grap in Dag Allemaal: ‘Goe gelachen’, schrijft hij.
 • Het kinderbijslagstelsel wordt een kinderdrieslagstelsel. Ouders die na 31 december 2018 nog een kind krijgen, zullen tot 25 000 euro kindergeld mislopen. De Vlaamse regering laat hen derhalve toe om hun kind per drie jaar twee jaar te exploiteren en één jaar braak te laten liggen, om zo de tekorten te compenseren.
 • Vanaf 1 januari mag vleesafval gewoon in de GFT-bak. Vrouwen die clandestien thuis bevallen moeten de ongewenste vrucht dus niet langer begraven in de tuin of in de vondelingenschuif leggen.
 • De dt-regel wordt aangepast. Vanaf 1 januari schrijven we dt-altijd als td. De voorgaande zinnen zullen er dus als volgt uitzien: ‘de td-regel wortd aangepast. Vanaf 1 januari schrijven we td altijd als td.’
 • De lage-emissiezone in Brussel wordt strenger. Voortaan mag u er niet meer met de fiets rijden als u look of bonen gegeten hebt.
 • Mannen: opgelet! De beleefdheidsregels jegens vrouwen worden aangepast. U mag nog steeds de deur openhouden, aanbieden om een last te dragen en  informeren naar haar globale welbevinden. Het is echter niet meer toegestaan om vervolgens ongevraagd uw penis in haar vagina te duwen.
 • Na 151 jaar sterft het socialisme uit in Vlaanderen. Op korte termijn bent u daar net als iedereen heel tevreden mee, maar op de langere termijn betekent dat heel concreet dat u weer langer zal werken voor minder geld.

7 reacties op "Wat verandert er voor u in 2019?"

 1. De grootste verandering op 1 januari zal toch zijn dat er enkel nog ernstige bijdragen met een waarheidsgetrouwe inhoud op De Raaskalderij zullen verschijnen. Deze opmerking is dus een van de laatste van de andere soort.

  Beantwoorden.
 2. Dat Jommeke verboden wordt gebeurt in opdracht van het Ministerie van Justitie. In de Jommeke-albums wordt immers een van de grootste tekorten van justitie blootgelegd. Anatool, de onverbeterlijke gangster, wordt telkens – op het einde van het verhaal – overgeleverd aan de politie. Maar wat blijkt? Dat hij als draaideurcrimineel meteen weer vrijkomt, want in het volgend verhaal duikt hij opnieuw op als misdadiger. Mocht justitie haar werk naar behoren doen en Anatool eens en voorgoed achter tralies zetten, dan zouden we eindelijk weer kunnen genieten van avonturen waarin alle burgers van Zonnedorp lange teennagels krijgen of een duivelsstaart en bokkenpoten. Maar nu moeten Jommeke en co steeds maar opnieuw op zoek naar hun misdadiger. Dat is ontmoedigend. Geef ons dan maar ‘Mijn Kamp’, al is dat ook niet echt stichtend want daar schijnt het met de hoofdfiguur op het einde van het verhaal ook niet goed af te lopen..

  Beantwoorden.
 3. Natuurlijk wil ik in de eerste plaats al mijn wetenschappelijke collega’s van de Internationale science society van Genoelselderen het allerbeste toewensen voor 2019. Vermits ik het nieuwe jaar voor de eerste maal in het buitenland zal doorbrengen zal de meest opvallende verandering mijn meer objectieve, en onpartijdige verslaggeving zijn. Om kosten te besparen zal ik de talrijke fanmail niet meer persoonlijk kunnen beantwoorden, dat bespaart me niet alleen kostbare werkuren maar een aanzienlijke datahoeveelheid.Teveel is trop en trop is teveel.

  Beantwoorden.
 4. Wat er voor mij verandert in 2019? Het is nog vroeg op het jaar, maar mijn eerste indruk deze morgen is toch dat mijn stoelgang iets bleker van kleur geworden is. Of het een toevalstreffer is of het een trend wordt voor de rest van het jaar zal ik u graag dag per dag in geuren en kleuren rapporteren. Alvast iets voor om naar uit te kijken, toch?

  Beantwoorden.
 5. Oudejaarsavond ging ik naar de winkel, ik dacht het is nu vast heel rustig maar er waren een hoop mensen. Ik dacht shit, misschien teruggaan, maar dat is te gênant. Ik was niet blij met de situatie, want ik kan vaak niet goed tegen de aura van die lui die me met elkaar vergelijken. Dus toen ik nog stond te twijfelen, begonnen ze te overleggen wie het eerst in de rij kwam. Terwijl ik de laatste klant voor liet gaan, zei ik de laatsten zullen de eersten zijn. Hij maakte er een punt van me alvast nieuwjaar te wensen, waarschijnlijk om aan te tonen dat hij me vergeven kon en zo boven me staat. Ik deed alsof ik niet wist dat het oudjaar was, ik vroeg of dat nu is. Zelfs buiten herhaalde hij met zijn vrienden nog zijn nieuwjaarswens, ik zei niets. Als je de sympathie van de mensen verdraait of negeert, loop je het risico dat ze je hele leven naar de kloten gaan halen; de simpelste mensen maken er een punt van je te helpen. Dus er verandert niets met nieuwjaar.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter