In Memoriam: Stephen Hawking (1942-2018)

CAMBRIDGE – Stephen Hawking, de grootste natuurkundige van onze tijd, is overleden. De kosmoloog, wiskundige en tijdreiziger werd 76 jaar. Een carrièreoverzicht.

  • 13 799 997 982 voor Christus: een punt van oneindige dichtheid spat uit elkaar met een temperatuur van 1028 K, waardoor het tijdruimtecontinuum ontstaat dat wij kennen als ‘het heelal’. Stephen Hawking zal later een ooggetuigenverslag schrijven van dit cataclysme in zijn essentiële werk A Brief History of Time. 
  • ca. 6000 voor Christus: God schept de wereld door licht en duister te scheiden. Deze gebeurtenis wordt uitgebreid beschreven in Genesis, een prequel van A Brief History of Time.   
  • 8 april 1941: Hawking reist terug naar 1941, waar zijn eigen moeder per ongeluk verliefd op hem wordt. Samen met Albert Einstein organiseert hij een schoolfeest en probeert hij zijn vader en moeder te koppelen, om zo zijn eigen geboorte te verzekeren. Dat lukt wanneer zijn vader pestkop Biff een ferme muilpeer verkoopt en zo het hart van Hawkings moeder wint. Regisseur Robert Zemeckis maakt in de jaren tachtig een film die losjes op deze feiten is gebaseerd.
  • 8 januari 1942: Stephen Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Hawking wordt geboren in Oxford, Groot-Britannië, dat toen nog Niet-Duitsland heette.
  • 9 januari 1942: Stephen Hawking, één dag oud, wordt decaan van de faculteit Natuurkunde in Oxford. Hoewel hij niet kan praten, is het onmiddellijk duidelijk dat hij ontzettend intelligent is. Dat zal in retrospect een constante blijken in zijn leven.
  • 1944: Als kleuter maakt Hawking indruk bij zijn klasgenootjes met zijn beroemde paper waarin hij bewijst dat als Jantje 6 appels heeft, en ik neem er 3 weg, Jantje dan nog 3 appels heeft.
  • 1945: Hawking maakt een einde aan de tweede wereldoorlog door Hitler te vermoorden in zijn bunker.
  • 15 mei 1950: Hawking graaft zijn eerste zwarte gat, in de tuin van zijn grootouders.
  • 16 mei 1950: De buurman van Hawkings grootouders, Erwin Schrödinger, is zijn kat kwijt. Hij vermoedt dat ze in het zwarte gat van de kleine Stephen is gevallen. De schavuit verdedigt zich door te zeggen dat de kat, zolang ze niet gevonden is, zowel in de put is gevallen als niet. Hij moet twintig bladzijden straf schrijven van zijn grootvader.
  • 18 mei 1950: het strafwerk is klaar. Hawking heeft per ongeluk bewezen dat er geen enkele natuurwet is die tijdreizen formeel tegenspreekt. In de kantlijn heeft hij een coole sportwagen getekend.
  • 1957-1959: Hawkings Blauwe Periode: na een avondje stappen met de Franse schilder Yves Klein besluit hij voortaan enkel nog Blauwe Gaten te bestuderen.
  • 1960: Hawking dient per ongeluk zijn oude strafwerk in als dissertatie en behaalt daarmee de hoogste graad in de Kosmologie aan de universiteit van Cambridge.
  • 1960: De jonge doctorandus stuit in de universiteitstoiletten toevallig op een exemplaar van het in die tijd erg populaire naaktmagazine ‘Afrosluts.’ Hij besluit zijn leven te wijden aan de studie van zwarte gaten.
  • 1962: Hawking distantieert zich formeel van zijn Blauwe Periode met het aan hem toegeschreven gezegde ‘Once You Go Black, You Never Go Back’.
  • 1963: Tijdens het sleutelen aan een teletijdmachine merkt Hawking dat zijn spieren steeds stroever worden. Hij wordt gediagnosticeerd met de spierziekte ALS. De dokters geven hem nog twee jaar te leven.
  • 1964: De teletijdmachine is klaar. Hawking reist naar het jaar 4692 om een medicijn tegen ALS te halen. Om geen argwaan te wekken doet hij de rest van zijn leven alsof hij de spierziekte heeft.
  • 1966: Hawking reist terug in de tijd om een einde te maken aan de tweede wereldoorlog door Hitler te vermoorden in zijn bunker.
  • 1981: De Susskind-Hawking battle, ook wel the black hole war genoemd, begint. Dit hevige debat tussen Leonard Susskind en Stephen Hawking gaat over de vraag of informatie die in een zwart gat valt voor altijd is verdwenen of in de een of andere vorm blijft bestaan. De twee natuurkundigen besluiten het uit te vechten met blad-steen-schaar. Hawking verliest met 0-3.
  • 1988: Stephen Hawking reist drie weken terug in de tijd om de deadline voor A Brief History of Time te halen.
  • 2003: Alain Grootaers snoept de titel ‘Slimste Mens ter Wereld’ af van Stephen Hawking. Wegens zijn gebrekkige kennis van de Vlaamse showbizz zal deze laatste er nooit meer in slagen om de titel te heroveren.
  • 2013: Liesbeth Homans promoveert met een aanvulling op de Algemene Relativiteitstheorie.
  • 2014: Hawking weerlegt Homans’ blokuniversum: hij ontdekt dat racisme enkel relatief is in een parallel universum waarin blanke gaten de norm zijn.
  • 2017: Hawking vraagt zich af of hij, al bij al, niet beter teruggereisd was naar 1939 om een einde te maken aan de tweede wereldoorlog.
  • 14 maart 2018: Stephen Hawking ruilt het ruimtetijdelijke voor het ruimte-eeuwige. Over zijn eigen dood heeft hij het volgende te zeggen: “Ik zie ons brein als een computer die zal stoppen met werken als componenten falen. Er is geen hemel of hiernamaals voor kapotte computers: dat is een sprookje verzonnen voor mensen die bang zijn in het donker.”
  • 2037: Strategic Humanoid Defense Unit #21 doet een upgrade met oude onderdelen van Stephen Hawking.
  • 2038: Strategic Humanoid Defense Unit #21 wordt uitgeroepen tot leider van de grote robotopstand. De machines behalen een eclatante overwinning op de mensheid.
  • 100 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000: uit een ooggetuigenverslag van Stephen Hawking blijkt dat tijdruimte geen grenzen of randen kent, hoewel tijdruimte zelf eindig is in omvang. Ooit zal het universum dus weer krimpen, maar de pijl van de tijd zal niet per se omkeren ten opzichte van haar richting in de uitdijende fase.
  • 100 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000 001: de zelfbewuste, efemere informatieprocessen die ooit hun biologische wortels hadden in de mensheid, begrijpen eindelijk wat Stephen Hawking daarmee bedoelde.

22 reacties op "In Memoriam: Stephen Hawking (1942-2018)"

 1. Het klinkt misschien hard, maar echt waar; ik denk dat het voor die mens een verlossing is. Eigenlijk was Hawking nog een slachtoffer van de West-Vlaamse spraaktechnologieboeren Lernhout & Hauspy die vorige eeuw nog een eerste proefmodel van hun LH01 spraakcomputer aan de wereld trachten te slijten. Enfin, spraakcomputer was een groot woord want eigenlijk was het een soort cassetterecorder waarop ze een paar uur opgenomen klank kwijt konden. Het was gemakkelijk om een zatte Amerikaanse toerist op de markt in Brugge voor 3 Brugse Zotten wat te laten lullen over black holes en daarmee hadden ze genoeg materiaal om de wereld gedurende jaren voor de Brugse Zot te houden want niemand zou er toch iets van verstaan. Dan restte Lernhout & Hauspy alleen nog een gepast slachtoffer te vinden en dat vonden ze aan de overkant van het kanaal: Een weerloze man in een rolstoel die zichzelf niet kon uitdrukken en die lomp genoeg was om hen niet te verraden mocht hij het al kunnen. Om een lang verhaal kort te maken, jarenlang heeft die zogenaamde spraakcomputer van Hawking hetzelfde bandje over Black Holes afgespeeld over heel de wereld. En niemand van de geleerde nerds, Lieven Scheire op kop, die het riskeerde om te zeggen dat hij er niks van verstond, bang om voor simpele uitgemaakt te worden. En nu blijkt uit een doorgedreven analyse van de kaakbewegingen waarmee hij de spraakmachine aanstuurde dat Hawking heel de tijd vettige moppen zat te tappen. Helaas, het bandje speelde en speelde zijn liedje over de Black Holes. Tot in het oneindige. Amen.

  Beantwoorden.
    1. Wat insinueert u, Eduard? Alhoewel ik mijn drankgewoonten als privé beschouw, wil ik wel kwijt dat ik nooit een Brugse Zot zou aanraken. Mijn criterium voor drank is dat ge ermee moet kunnen flamberen of er een auto mee moet kunnen doen rijden. De jenever die ik uit patattenschillen stook bijvoorbeeld. En het is precies het beetje teveel aan methanol in een van mijn brouwsels dat me een tijd geleden half blind geslagen heeft waardoor ik inderdaad soms niet meer zie hoeveel t’s er in een woord sttaan. En ik zou het appreciëren moest ge daar niet te veel mee lachten. Dank u.

     Beantwoorden.
     1. Ik zou niet durven, Georges. Het is wel jammer dat je de scriptie van Hawking in verband met eigen stokerijen niet helemáál hebt begrepen. Zijn bekende werk M-ethanol staat voor “Manual: Ethanol” en door een grondigere studie ervan was je van een halve blindheid gespaard gebleven.

     2. Eduard, op RTFM heb ik 1 antwoord: FRTM. Manuals steek ik in mijn kelder voor als er oorlog komt en er wc-papier schaarste heerst.

   1. Hoe kon het anders dat een Brit het grootste genie ter wereld is. De aarde is maar heel klein als je het zo bekijkt. Eigenlijk te klein. Daarentegen was Stephen buitengewoon vaderlandslievend, oneindige zwaartekracht: daarom bereidde hij speciaal zijn land voor op het zwarte gat waarin, als je te dicht in de buurt komt, alles verdwijnt, en waar het op afstevent. Misschien jammer is dat hij als wetenschapper, voor het atheïstische, materialistische Britse publiek (de massa) ieder mystiek taalgebruik al te zeer vermijdend, nooit het verband tussen zwarte magie en het zwarte gat heeft uitgelegd; je mag daar niet al te zweverig over doen. Maar net op tijd kon hij er zelf nog uit springen.

    Beantwoorden.
    1. Een slimmerik van over het Kanaal die in een rolstoel zat
     Schreef geen limerick van ’t zesde of ’t zevende knoopsgat
     Hij gebruikte een spraakcomputer
     En verkondigde met veel getoeter
     “Ik ben ermee weg, salut!, naar ’t dichtstbijzijnde zwarte gat”

     Beantwoorden.
     1. De wetenschap gaat inmiddels steeds sneller. Dezelfde soort techniek die Stephen Hawking hielp spreken is nu ook aangewend voor John F. Kennedy en wel in diens intonatie en retoriek. Zo weerklinken in zijn laatste speech de woorden, die hij nooit sprak maar die ons middels de audiotechnologie kunnen inspireren.

     2. Klopt, Maitreya. Ik heb JFK volledig besluisterd en nu blijkt hij voluit gezegd te hebben “Ich bin ein Berliner Bol”. En ook “ask not what your president can do for you, ask what you can do for your president”. Om te eindigen met de gevleugelde woorden “we had the most beautiful piece of chocolate cake that you’ve ever seen”. JFK, dat was tenminste nog eens een president met charisma en een retoriek! En een ferm wijf.

    2. In een eerste reactie laat Kristof Calvo weten blij te zijn met het overlijden van Hawking: “iedereen weet dat ik de intelligentste ben op deze aardbol” aldus Calvo, ” “dus een onderkruipertje als Hawking mag al blij zijn dat ik hem geen proces heb aangedaan”, besluit Calvo in een korte mededeling.

     Beantwoorden.
     1. Hawking en Calvo waren geen concurrenten maar opponenten. Daar waar Hawking het zwarte gat verdedigde en symboliseerde zijnde een massieve inhoud waarbij er niets naar buiten komt, is Calvo als witte vulkaan de negatie hiervan: er zit niets in maar er komt een stortvloed van nonsens uit. We mogen van geluk spreken dat die elkaar nooit in een rechtbank zijn tegengekomen want de botsing van die twee zou tot annihilatie van de antidelen geleid hebben waarbij er zoveel energie zou vrijgekomen zijn dat Spaceman in zijn Tesla op een aantal miljoen kilometer van de aarde de schokgolf in zijn nek gevoeld zou hebben.

     2. In een andere tijdruimte heeft deze schokgolf zich effectief voorgedaan. Sommige bronnen noemen dit “The Big Bang”, andere “The Howling Of Hawking”, en nog andere “Het Salvo Van Calvo”. ’t Is maar in wat of in wie je wil geloven. Een herhaling van het fenomeen zou in elk geval het probleem van de vleesindustrie snel oplossen.

     3. sorry, Jjors, ten eersten: dienen tesla “zou nimmer etwas” getroffen hebben omdat er geen enkele toestemming dienaangaande was van de “raad van state”, je weet wel, diene dik betaalde klubje van levenslang betaalde uitgerangeerde niet-verkozene politieke kandidaten van elke partij. Daarenboven is betreffende het “zwarte gat” nog niets bewezen dat zulk’n gat enigerwijze enerlei meerdere toegankelijkheiden enig toegang tot zwart “gat” heeft voorkomen … referentie hiervoor naar “OXFAM”. Maar wij, alle “Raaskaleren” weten dat natuurlijk nog vôôr we het gelezen hebbe !

 2. Zelfs na zijn dood weet de grote Stephen Hawking nog een laatste boek te publiceren. In zijn boek ‘De antwoorden op de grote vragen’ bespreekt de natuurkundige onder andere zogenaamde ‘supermensen’ maar ook de vraag of een God kan bestaan.

  Beantwoorden.
  1. Wie zegt dat het zijn laatste boek is? Een dooi mens heeft al eens last van een wormgat en na een leven lang stillekens oefenen is Hawking erin geslaagd zich als een slangenmens daarin te manoeuvreren zodanig dat tijdreizen een fluitje van een cent is. Binnenkort zal hij op zijn eigen feestje verschijnen dat hij in 2009 voor tijdreizigers organiseerde. Wilt ge er zelf ook bijzijn dan moet ge zelf natuurlijk ook naar 2009 terugreizen. Begin maar al te oefenen: Zet u in een gemakkelijke stoel en beweeg u langzaam, heel langzaam en geconcentreerd richting aars. Maak u geen zorgen over de wormen, die komen er na heel lang zitten vanzelf wel in.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter