Ondernemerskinderen van plan om boterhammentaks te ontduiken

BRUSSEL – Vanaf september voeren de meeste Vlaamse basisscholen een boterhammentaks in. Die kan oplopen tot 270 euro per kind per jaar. Kinderen van ondernemers zijn alvast van plan om de nieuwe belasting massaal te ontduiken.

De kleine Hafid vindt de boterhammentaks naar eigen zeggen 'stom en niet eerlijk'.
De kleine Hafid vindt de boterhammentaks naar eigen zeggen ‘stom en niet eerlijk’.

De kleine Hafid (8) vindt de nieuwe boterhammentaks naar eigen zeggen “stom en niet eerlijk tegenover alle hardwerkende kindjes in de klas”. “Met de knutselwerkjes die ik aan mijn oma verkoop zet ik tien andere kinderen aan het werk. Nu de school een boterhammentaks invoert, zal ik hen niet meer kunnen betalen. En dan moeten al die kinderen beziggehouden worden door een takenjuf, wat toch ook een meerkost voor de school betekent, niet?” De jongeman is dan ook niet van plan om de boterhammentaks te betalen.

Andere kinderen zijn nu al naarstig op zoek naar manieren om de boterhammentaks op een legale manier te ontwijken. “Ik heb de boekhouder van mijn papa gevraagd om het schoolreglement na te pluizen op kleine onregelmatigheden”, vertelt Marieke (10) trots. “Hij zegt dat die boterhammentaks niet afdwingbaar is als je bijvoorbeeld elke dag sandwiches of pistolets meebrengt. De directrice zal met een straffer verhaal mogen afkomen om die belasting op te eisen, wees maar zeker. Dit gaat desnoods tot de Raad van State of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

Dochter

Joy Anna (11), dochter van een hoge directeur bij BNP Paribas, heeft een nog ambitieuzer plan. “Volgens mijn papa moet ik eerst een dochter maken. Maakt niet uit dat ik dat nog niet kan, die moet naar ‘t schijnt alleen op papier bestaan. Die dochter zet ik dan in mijn klas. Zij moet de boterhammentaks betalen, maar ik strijk wel haar punten op. Kan ik een heel jaar lang met de Barbies spelen en ijsjes eten zonder te studeren, joepie! Allez, zo denk ik ongeveer dat mijn papa het gezegd heeft, he.”

Toch schijnen sommige ouders de maatregel heel wat minder erg te vinden dan hun kinderen. Zo is zelfstandig apotheker Bert Oben (34) heel blij met de belasting. “Dit is een uitgelezen kans om onze Milan (7) zelf creatief belastingen te leren ontduiken in een vertrouwde omgeving. De ervaring die onz jongen hier opdoet, zal hem later nog goed van pas komen in het bedrijfsleven. En dat is onbetaalbaar.”

11 reacties op "Ondernemerskinderen van plan om boterhammentaks te ontduiken"

 1. Ik heb het mijn dochtertje alvast ingeprent: “stop gewoon met eten”. Een duidelijke win-win situatie, want zij behoudt haar fijne slanke lijn en papa zijn (nog fijnere) vette portemonnee!

  Beantwoorden.
 2. Dit ontduiken is een regelrecht schandaal.
  De boterhammentaks werd ingevoerd om de broodprijs omlaag te halen. Door het ontduiken van deze taks blijft de broodprijs historisch hoog.
  Het maakt niet meer uit hoeveel boterhammen die pagadders al dan niet opeten.
  Door de massale ontduiking kunnen de kinderen uit sociaal achtergestelde gezinnen zich geen boterhammen meer permitteren en moeten ze noodgedwongen frietjes , mc Donalds, pita’s, Suzy wafels of -God Behoede Ons- Prince-koeken.

  Beantwoorden.
 3. Het is de schuldt van die verdoemde roode soosen dat er teveel kinders in de sgool zitten die hun botterhammen meebrengen en een oplijding te duur maaken voor gastjes die ze verdienen. Goet iedee dat zei die het verdiennen om een deftiche oplijding te kreigen al een mannier gevonnen ein om het voor ulder tog noch betalbar te hauwden !!!

  Beantwoorden.
 4. Voor mij mag deze taks nog verhoogd worden. Drastisch zelfs. Dan zullen ouders twee keer nadenken alvorens hun kinderen te laten in-eten. Maaltijden kunnen namelijk best gewoon thuis, onder ouderlijk of, beter nog, groot-ouderlijk, toezicht genoten worden.
  Want wat gebeurt daar allemaal op school, tijdens zo’n middagpauze? Snoepen, rondhagen, opscheppen, flirten … en wat hebben ze dan op school geleerd – waar leidt dat allemaal toe? Inderdaad … drugsgebruik, werkloosheid, vechtpartijen, tienerzwangerschappen!

  Beantwoorden.
  1. Hey, meneer Guido, u zit zeker in de politiek? Een belastingverhoging voorstellen om te vermijden dat we nog meer doppende in elkaar geslagen zwangere tienercrackhoertjes op straat tegenkomen! Sterk argument, man! Maar wat indien je, na deze maatregel, ineens een hele reeks nieuwe inschrijvingen in de VDAB bekomt van werkloze pooiers?

   Beantwoorden.
   1. Neen ik zit niet in de politiek. Ik gebruik gewoon mijn gezond verstand. En dat zou u beter ook doen. Want, denk eens na … wanneer/waar/wie … krijgt een opgeschoten puberjongen de eerste wazige beelden van zo”n “beroep”? Inderdaad, tijdens de middagpauze, in de refter, waar hij middag na middag die wiebelende smalle rosse in haar minuscuul topje met haar pruimenmondje op haar boterhammekes ziet zitten sabbelen. Krijgt een flinke jongvolwassene zo’n gedachten aan tafel bij de oma? Ik dacht het niet. Ergo: door een drastische verhoging van de boterhammentaks worden er veel minder jongens pooier. Itaque: er komen helemaal niet meer pooiers bij de VDAB terecht. Sequitur: uw angst is onterecht.

    Beantwoorden.
    1. Het associatief denken rond “die wiebelende smalle rosse in haar minuscuul topje” mag u op eigen conto plaatsen. E fructu arbor cognoscitur.
     (En ja, ik weet het wel… nemo iudex in causa sua.)

     Beantwoorden.
 5. Frigoboxscholieren, bah! Awel, dan mogen ze hun eigen bokes gratis meebrengen, vanaf nu vragen we stoelgeld! En zitpenningen! En er komt een toiletdame aan de toiletten.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter