Kapitein Zeppos bevorderd tot admiraal

Kapitein Zeppos mag nu het admiraalsuniform aantrekken.

ZEEBRUGGE/BELDERBOS – Met een gepaste ceremonie zag de bekende kapitein Zeppos zijn lange carrière eindelijk bekroond met de titel van admiraal. Daarmee wordt admiraal Zeppos meteen de hoogste in rang in de Belgische marinecomponent, na koning Albert. Zijn bevordering deed als vanouds het onvermijdelijke communautaire stof opwaaien, aangezien de Belgische legertop hiermee opnieuw kiest voor een Vlaming. Er waren immers ook enkele Franstalige kandidaten. Toch viel de keuze op de al wat oudere Zeppos, die in al in 1964 bij de Marine kwam en dus een ruime ervaring heeft.

Kapitein Zeppos verwierf bekendheid in de jaren ’60 met het uitschakelen van de terreurorganisatie SABOS. Zijn vermeende banden met de Rus Mizernak leidden er echter toe dat hij in volle Koude Oorlog opzij werd geschoven. Sindsdien was zijn ster tanende, maar dankzij een succesvolle interventie van het fregat de Louise-Marie (zie elders op De Raaskalderij), waarover hij het commando voerde, wordt hij dus alsnog mee aan het roer van de Belgische Marine geplaatst. Als dusdanig zal hij ook deelnemen aan belangrijke EU- en NAVO-missies.

Zo zal admiraal Zeppos, samen met vice-admiraal Freebee, vanaf januari de Europese divisie amfibievoertuigen aanvoeren in het kader van de NAVO-operatie Ocean Shield (gezamelijke vlootoperaties tegen de Somalische kapers, nvdr.). In een perscommuniqué van de Belgische marine verheugde een strijdluchtige admiraal Zeppos zich er alvast op “nogmaals de degens te kunnen kruisen” met de piraten. (EM)

Laat een reactie achter