Anatool wordt burgemeester in Zonnedorp

ZONNEDORP – Een week na de gemeenteraadsverkiezingen hebben de winnaars ook in Zonnedorp eindelijk een coalitie kunnen smeden. In het dorp van Jommeke was N-VA aan zet om de coalitiebesprekingen te starten. De partij van lijsttrekker Anatool haalde immers 45% van de stemmen, net geen absolute meerderheid.

Anatool werd duidelijk niet afgerekend op het zware misdaadverleden dat hij met zich meesleept. “De mensen zien mij als eerder een moderne Robin Hood: ik steel van de rijken en geef het aan de arme Vlaming,” lacht Anatool, in toepasselijk zwart-geel kostuum, zijn verleden weg. “Nee, de bevolking van Zonnedorp weet wel waar de echte dieven zitten: in Brussel, in de Franstalige belastingregering!” Zijn kompaan Smosbol, tweede op de lijst en voormalig kopstuk van Vlaams Belang, verduidelijkt het succes van N-VA in Zonnedorp. “Wij worden al jaren overspoeld door vreemdelingen van over heel de wereld, die allemaal dringend de hulp van Jommeke en zijn vrienden bij het OCMW komen vragen. De mensen zijn dat natuurlijk beu! Zonnedorp moet Zonnedorp blijven! Dát is de kracht van verandering!” De Koningin van Onderland, derde op de lijst van N-VA, wordt schepen van jeugdzaken.

Eminence grise

De N-VA van Anatool overtroefde daarmee de CD&V-lijst van die andere bekende Zonnedorpenaar: professor Gobelijn. Deze maakte tijdens de campagne te vaak een onduidelijke en verwarde indruk, en kon met de slogan ‘Stem Groen! Ik bedoel, stem CD&V’ de kiezer duidelijk niet overtuigen. “De kiezer kan vierkant mijn kloten kussen!” reageerde de lijsttrekker furieus. “Ik bedoel: de kiezer heeft beslist, en de kiezer heeft altijd gelijk. Behalve als hij mis is natuurlijk.” Gobelijn, nobelprijswinnaar en al jaren eminence grise in Zonnedorp, kwam voor het eerst op voor CD&V en deed meteen een gooi naar het burgemeesterschap. Zijn vaak verkeerd uitdraaiende uitvindingen hebben zijn populariteit bij de inwoners van Zonnedorp echter duidelijk ondergraven. Mogelijk gooit Gobelijn na zijn nederlaag dan ook helemaal de handdoek in de ring. “Val allemaal dood, ik pak hier mijn vliegende bol en ga poepen op Ibiza… ik bedoel: ik ga niet bij de pakken blijven neerzitten,” liet Gobelijn zich vaag uit over zijn toekomstplannen.

Partei fan te arpeit

Opvallend genoeg deden ook de lokale lijsten van Groen en PVDA het erg goed in Zonnedorp. Enkel de score van de piratenpartij van Jan Haring viel erg tegen. Kwak en Boemel, lijsttrekkers voor de PFTA van respectievelijk gemeente en provincie, zijn trots op het resultaat. “Wij fan te Partei fan te Arpeit heppen het altijt gesecht,” vertelt Boemel. “Te chewone man komt nerchens noch aan te pak, en is alteit en oferal te tupe fan. Tat moet ophouten!” “Honze strijd voor een betere uisvesting eeft duidelijk helectorale vruchten hafgeworpen”, verduidelijkt Kwak. “Wij staan voor heen hommekeer.” Mataboe, gorilla en lijsttrekker van GroenZonnedorp reageerde opgetogen op zijn goede score. “Knappe Mataboe blij zijn! Zonnedorp veel groen kleuren!” Toch relativeerde hij meteen. “Maar Zonnedorp ook veel geel en zwart kleuren! Dat niet goed zijn! Dan Mataboe boos zijn!”

Met die uitspraken zette Mataboe zich de facto buitenspel tijdens de coalitiebesprekingen. Anatool vond, ondanks de huizenhoge ideologische tegenstellingen, een meerderheid bij de PFTA van Kwak en Boemel, en kan dus vanaf 1 januari de burgemeestersjerp aangespen in Zonnedorp.

12 reacties op "Anatool wordt burgemeester in Zonnedorp"

 1. Chris Van Der Bracht · Bewerken

  Eindelijk zal er tucht en orde komen in Zonnedorp. Jommeke zal eindelijk de handen ui de mouwen moeten steken, Het zal gedaan zijn met de wereld rond te hossen opzoek naar allerlei pleziertjes.Werken en nog eens werken zal hij moeten. Leve de klare lijn.

  Beantwoorden.
  1. Die heeft het al lastig genoeg sinds Krimson in Kalmthout aan de macht is gekomen en Lambik en Jerom aangehouden zijn als mogelijke verdachten in de veel omstreden pedofilie-zaak waar Schanulleke slachtoffer van geworden is.

   Beantwoorden.
 2. De verhoudingen in de onderbelichte delen van het politieke spectrum laten zich raden. De immer in het blauw gehulde Jean-Jommeke De Gucht zal ondanks zijn gouden lokken en vaderlijke kruiwagen het gemeentehuis van Zonnedorp NIET via het open raam mogen binnenstappen. Babes Annemieke en Rozemieke van de Belgische Unie – Union Belge zullen gezien hun povere resultaat NIET uit de kleren gaan, en die kleren dan ook NIET als een tricolore mogen laten wapperen. Ook de partij van roodgefrakt Filiberke, die een gemeenschappelijke lijst gevormd had met de Gobelijnisten – later zal hij verklaren dat het “maar om te spelen was” zal achteruitgaan; in het zwartharige district van Zonnedorp zal hij, dankzij de steun van Pekkie, stand houden, en, via bemiddeling door Choco, wel een meerderheid kunnen vormen met Mataboes Groen. Flip zal aan het hoofd komen te staan van deze rood-groene coalitie.

  Beantwoorden.
 3. Hmmm…. 45%. Dat is spijtig genoeg wel een meerderheid. Zetels worden berekend via systeem imperiali, waardoor je bij 45% van de stemmen reeds een absolute meerderheid hebt.
  Als ik Anatool was, zou ik toch eerst eens naar de raad voor verkiezingsbetwisting gaan!

  Beantwoorden.
 4. Dat Anatool een voormalig kopstuk was bij Vlaams Belang is toch een tikkeltje overdreven. Hij was hooguit de schaam-Turk waarmee het Belang haar imago een beetje probeerde op te poetsen. (Wel jammer voor hen natuurlijk dat zij daarvoor net de karikatuur engageerden die zij claimen te bestrijden.)

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter