Kunstwerk Jan Fabre werd beertje Knut fataal

BERLIJN – Een autopsie op het lichaam van het wereldberoemde ijsbeertje Knut, dat vorige week onverwacht overleed, heeft uitgewezen dat het diertje is bezweken aan een hersentrauma.  Het trauma zou zijn veroorzaakt door te lange blootstelling aan een kunstwerk van Jan Fabre.

Fritz Wesemann, woordvoerder van de Zoologischer Garten Berlin, kon ons kort te woord staan.

'Kunstenaar' Jan Fabre (Foto: Abxbay)
‘Kunstenaar’ Jan Fabre (Foto: Abxbay)

WESEMANN: “Vorige maand hebben wij inderdaad opnieuw een Fabre aangekocht, omdat een aanzienlijk deel van ons dierenbestand kampte met ontlastingsproblemen.  Dat is met een Fabre doorgaans snel opgelost: na een behandeling van drie minuten in de nabijheid van zo’n kunstwerk, kunnen de meeste dieren opnieuw schijten als nooit tevoren.”

Levensgevaarlijk

“Omdat langere blootstelling levensgevaarlijk kan zijn voor mens en dier, moet de Fabre na de behandeling wel ogenblikkelijk worden verwijderd.  Hiervoor hebben wij robots in dienst, die de Fabre snel en veilig kunnen vervoeren van het dierenhok naar onze smeltput.  Daar is het bij Knut fout gelopen: door een programmeerfout is de robot pas in actie geschoten na vijf minuten behandeling, terwijl drie minuten het absolute maximum is.  Vijf volle minuten vlak bij een Fabre, dat overleeft niemand.  Knut moet ongelooflijk hebben afgezien.”

Het betreurde ijsbeertje, dat enkele jaren geleden internationale bekendheid verwierf, werd amper 4 jaar.  Jan Fabre, momenteel bezig aan een tournee met zijn voorstelling ‘I deserve to die in a rain of police bullets’, was bij het ter perse gaan nog niet bereikbaar voor commentaar.

Laat een reactie achter