Armlastige scouts vragen chiro om hulp

BRUSSEL – Scouts en Gidsen Vlaanderen zit in slechte papieren. De jeugdbeweging stuurde vorige week nog een brief naar ex-leiders met de vraag om 15 euro te storten. Aangezien die actie niets heeft opgeleverd, richten de scouts zich nu tot de chiro.

door Barabas Vjannont –

'Scouts geven hun geld liever uit aan bier dan aan de goede zaak', weet men bij de chiro.
‘Scouts geven hun geld liever uit aan bier dan aan de goede zaak’, weet men bij de chiro.

Jeugdbewegingen moeten het met steeds minder steun van de overheid doen. “Daarom hebben we al onze ex-leiders per brief gevraagd om 15 euro bij te dragen”, verklaart scouts-woordvoerder Jan Van Reusel. “Zoveel is dat immers niet, en aangezien scouts waarden als solidariteit en vriendschap hoog in het vaandel voeren, beschouwden we dat als een makkelijke manier om snel veel extra middelen in te zamelen.”

Groot was Van Reusels ontgoocheling dan ook toen aan het einde van de week bleek dat de oproep bitter weinig succes had geoogst. “Ik heb van mijn hart dan maar een steen gemaakt en ik ben ook bij dat schorremorrie van de chiro gaan bedelen. Niet dat ik verwacht dat dat gespuis vrijgevig is, maar kom, het is nog altijd de grootste jeugdbeweging van Vlaanderen en een nee heb je, maar een ja kun je kijgen.”

Bij de chiro is niemand verwonderd dat Van Reusels oproep op niets is uitgedraaid. “Die scouts, dat zijn allemaal armoedzaaiers en marginalen”, weet rakker Geoffrey De Keteleer (10). “Als – en ik zeg dus wel àls, he – die al 15 euro bij elkaar kunnen schrapen, dan geven ze die liever uit aan Cara-pils dan aan de goede zaak. Men zegt niet voor niets: ‘chiro blinkt, scouts stinkt’.”

“Ach, een wijs man heeft ooit gezegd: ‘chiro, cacao, afgelekte frisco’”, reageert Van Reusel. “Zulke praat kun je dus verwachten van chiro-volk. Wij zien het anders: veel ex-chiroleden hebben spijt niet voor de scouts gekozen te hebben. De scouts, waar je je wél mag vuil maken, waar de kampen wél plezierig zijn, waar je niet moet knutselen alsof je tegen een deadline in een chinese sweatshop werkt, waar je je, kortom, wél ongedwongen kan amuseren met leeftijdsgenoten. Met onze brief willen we die losers alsnog een kans geven om een steentje bij te dragen.’

Hudo sjorren

En dat lijken de meesten ook te zullen doen. “Het minste dat we voor die mannen kunnen doen, is 15 euro storten”, antwoord ex-chiroleider Benthe Decaestecker (31) grootmoedig. “Bij ons kan dat er immers af. De chiro heeft ons, in tegenstelling tot scouts, voorbereid op een succesvol leven, en wij hebben dan ook meer financiële reserves. Terwijl wij met oud-leiding een all-in kunnen boeken in Turkije, gaan zij nog altijd kamperen in de Ardennen alsof ze pubers zijn. Terwijl wij ons al lang een toilet met stromend water kunnen veroorloven, moeten zij nog altijd om de zoveel maand een nieuwe hudo sjorren in hun hof. Als, en ik zeg dus wel àls, he – ze al een hof hebben.”

“Bende bosapen”, voegt De Keteleer toe.

 

26 reacties op "Armlastige scouts vragen chiro om hulp"

  1. alles wa ge zegt zijde zelf
   LOSER
   alle jeugdbewezgingen zijn evenwaardig of da nu scouts, giro, ksa, of weet ik veel wat is
   de raaskalderij is een satire, wel een heel slechte ma bon

   denk na voor ge iets typt

   Beantwoorden.
 1. Als oud-personeel van chiro vind ik dit allemaal iet grappig zulke praat verlaagd het niveau van de jeugdbeweging maar ik zou ook niks geven als er zo over onze jeugdbeweging wordtgepraat, geengoe voorbeeld voor de jongeren die dan ook beginnen te schelden, herzie mss jullie visie en kom dan schooien

  Beantwoorden.
 2. Toch wel een rare strategie…
  Eerst komen schooien bij de chiro om te storten maar dan direct in het gezicht spugen van diezelfde chiro.
  0 Dankbaarheid van de scouts, waar zijn die waarden zoals solidariteit?
  Misschien moet je dat omvormen naar sociale vaardigheden.
  Als je ’t mij vraagt, chiro!!!!!!

  Beantwoorden.
 3. Amai de Chiro is hier weer goed bezig. Effe veralgemenen is niet erg hoor. Ik zit zelf ik de scouts en ken vele scoutsen uit de buurt die totaal niet in geldnood zitten.In tegendeel het ledenaantal blijft groeien samen met de lokale inkomsten.
  En die triestige commentaar bij de foto is totaal ongepast. Je zit met nen hoop jonge vrijwilligers die in hun vrije tijd speciaal voor hun leden hun best doen om hen een goede tijd te laten beleven. Drank wordt er bij elke jeugdbeweging gedronken en ja soms in hun vrije tijd te veel. Maar vergelijk dit met de jeugdbewegingen onderling, met studentenclubs of wat dan ook en je zal zien dat dit allemaal hetzelfde is.
  Triestig dat jullie er zo een zwakke commentaar bij moeten zetten ! En dan durven jullie te spreken over solidariteit ! laat me niet lachen.

  Beantwoorden.
  1. De Chiro is inderdaad beter bezig denk ik… kijk hoe Jan De Reusel over ons praat! Hoe verwacht je dan dat wij iets zouden geven of laat staan hier solidariteit voor tonen?
   Vind het wel zwak om een reactie van een rakker bij te zetten om aan te tonen hoe “slecht” we wel zijn. Ik denk dat ieder kind zo praat over een jeugdbeweging waar hij niet bij zit.
   Ik ben zelf leiding bij de kerels en ik geef toe dat de scouts een van de betere bewegingen is samen met de Chiro. En wat die foto betreft drank is er op iedere beweging maar je moet je grenzen kennen en dat kunnen jongeren alsmaar moeilijker en moeilijker.
   Trouwens subsidies worden voor iedereen verlaagd maar geld vragen of schooien is misschien niet de ideale oplossing… er zijn zoveel meer dingen die je kan doen om geld in te zamelen…

   Beantwoorden.
 4. Als ex-chiroleider ben ik bereid vijftien euro over te maken, op voorwaarde dat de scouts mij eerst vijftien vellen papier (één per euro lijkt me billijk) overhandigen dat ze hebben volgeschreven met “ik zal nooit meer chiro cacajo afgelekte frisco zingen”.

  Als die van de scouts kunnen schrijven, natuurlijk.

  Houzee!

  Beantwoorden.
 5. Als een ex-lid van de chiro komt solliciteren, lees je vaak; “Ik heb ik de jeugdbeweging gezeten van …. tot … .”.
  Iemand die in de scouts heeft gezeten zal bijna altijd vermelden; “Ik heb in de scouts gezeten.”.

  Beantwoorden.
 6. Om komaf te maken met de rivaliteit tussen deze puberale bendes die naargelang de bron al dan niet stinken of blinken, heb ik een goedkopere oplossing ontwikkeld voor de ouders die een rustige zondagnamiddag willen : de SimJeugdbeweging 3000!!
  Deze simulator (te spelen op Mac, Windows, XBox, PlayStation, Wii, iPhone, iPad en Android) geeft de moderne ouder de kans om hun kind in een veilige, gecontroleerde omgeving toch varkensstreken uit te halen zoals dat gebeurt op de Scouts/Chiro/KSA, …
  Bij installatie kan je de gewenste jeugdbeweging kiezen en alles is klaar om te beginnen.

  Voor de jongste kinderen zijn het spelletjes zoals ‘Firewalltje leggen’, ‘Schipper mag ik illegaal downloaden’ en ‘1 2 3 Roland TR-909’.
  De oudere kinderen kunnen zich uitleven in het cyberpesten zoals het virtueel vastsjorren van Dikke Kevin en zijn broek aftrekken, of ook in het virtueel bos gaan spelen en e-sigatten paffen.

  Gedaan dus met die vuile kleren en vervelende toestanden zoals teken, schrammen, builen, ongewenste zwangerschappen en vuil manieren!

  Met een jaarabonnement van slechts 14,99€* is dit echt een prikje! DOEN!!

  Groetjes,
  Kenneth K

  * In-app purchases mogelijk (uniform, e-sigaretten, cola en chips, overlopen naar een andere jeugdbeweging, …)

  Beantwoorden.
  1. ’t Zal niet helpen Kenneth: voor de ene groep zitten er wellicht niet genoeg levels in uw spel, voor de andere groep te veel, en de grootste groep mogen geen computerspelletjes spelen van de kookouders.

   Beantwoorden.
 7. Op ’t eerste zicht komt de Chiro er in deze reportage mooi uit. Maar in het interview zegt rakker Geoffrey De Keteleer (10), en ik citeer: “dan geven ze die liever uit aan Cara-pils”.
  Een jongetje van 10 dat niet alleen biertjes bij naam kent, maar bovendien de relatieve minderwaardigheid van bepaalde merken kan inschatten …. must be Chiro! Ahaaa!

  Beantwoorden.
 8. Ik wil niemand beledigen, maar (Voel je ‘m al komen?) zijn niet ALLE jeugdbewegingen per definitie marginaal?

  Ik ben 100% voorstander van de SimJeugdbeweging 3000.
  Je kan nu al de ruiltocht-app downloaden, om de virtuele appel te ruilen voor iets anders.
  De Duitse versie (H-Jugend-1939) bevat ook geheime levels zoals Birkenau-101 en Mauthausen-0814.

  Beantwoorden.
 9. Néééén, rot-ervaring opgedaan met de virtuele seks op de SimJeugdbeweging 3000! Het heeft háár opgezadeld met ‘ne kleine die niet speelt met blokskes maar uit blokskes is opgebouwd (gewoon voldoende inzoomen). Gezellig koppel, zo’n f’d up teenmom + ‘ne virtuele bleiter in ’t kwadraat. Zelf bleef ik achter met een hele familie i-teken in ’t schaamhaar. De opgelopen ziekte van Lyme deed me (door ‘oververmoeidheid’) mijn studies stopzetten en werkgevers zagen het nadien maximaal 3 dagen zitten om ‘van mijn diensten gebruik te maken’. Sindsdien werkloos, en al even marginaal geworden als elk ‘normaal’ Chiro-, Scouts- of KSA-product. Had ik net zo goed bij hén kunnen aankloppen… :(

  Beantwoorden.
  1. Drummm,
   Ik had je nog zó gevraagd je stick niet in het frontpaneel in te pluggen… Maar neen, meneer moest absoluut “belangrijke informatie uploaden”. Had dan tenminste het beschermkapje opgehouden, lul!

   Beantwoorden.
 10. Damn Drum, da’s knudde.
  Het spijt me dat je zo’n negatieve SJ3000 ervaring moest meemaken.
  Tot nu toe beleef ik heel aangename momenten op Level 6 (Meisjes Chiro, ‘De ontmoeting’) waarbij ik via de Save – Restore optie constant vanaf 0 kan beginnen om die onnozele wichten de meest onrealistische storylines wijs te maken. De hoofdleidster valt voor avontuurlijke mannen die reeds enige ervaring hebben in bergsporten, houden van Robby Williams en liefst geen borsthaar. De ‘later wil ik me settelen, maar nu geniet ik nog van het leven’ attitude heeft het beste resultaat. Jammer van die Error 404 die af en toe opduikt.

  De In App aankoop van virtual condoms is waardeloos. NIET DOEN. Voor het standaard digitale lid zijn die véél te klein. Enkel wie bij de creatie van zijn karakter de SmallDick optie aanvinkte kan daar iets mee aanvangen.

  Beantwoorden.
  1. Save / Restore niet vanaf 0 doen, je verliest er heel wat quality time mee, en het gaat ten koste van de HLPR-status (High Level Penetration Reserve). Je kan veel beter ergens drie kwart terug ‘instappen’. De vervelende 404’s kan je vermijden door onverwachte positiewissels en door de Scream-mode niet onrealistisch lang/veel in werking te stellen.
   Jammer genoeg hoor ik nu pas van de SmallDick optie. Door steeds weer te kiezen voor het XXL-model eindig ik steeds als hoofd-tent van het kamp: je kan je niet inbeelden wat voor monsters er al onder me gelegen hebben!

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter