Topman Ford Europa krijgt promotie

LONDEN – Stephen Odell, de grote baas van Ford Europa die vorige week nog een streep door de productiefaciliteiten in Genk trok, is bevorderd tot executive vicepresident in de onderneming. Hij krijgt er ook de verantwoordelijkheid over Afrika en het Midden-Oosten bij. Daarmee beloont de raad van bestuur van de autobouwer hem voor zijn kordate aanpak van de crisis op de Europese automarkt.

De grote troef van Stephen Odell is dat hij zich niet te veel laat afleiden door zijn geweten, aldus de raad van bestuur van Ford. (Foto: Wikimedia Commons)
De grote troef van Stephen Odell is dat hij zich niet te veel laat afleiden door zijn geweten. (Foto: Wikimedia Commons)

De sluiting van Ford Genk gebeurde volledig volgens het boekje, vond de raad van bestuur van Ford, die gisteren Odells nieuwe mandaten bekrachtigde. “Door de beslissing van de sluiting niet in eigen persoon te gaan melden aan het personeel van Ford Genk, heeft Odell getoond dat hij zich niet laat afleiden door de menselijke kant van het verhaal. De harde en noodzakelijke beslissingen die Odell moet nemen, zijn gebaseerd op cijfers en statistieken, en niet op empathie voor de tienduizend gezinnen die hij zonder inkomen zet. Zo iemand kunnen we goed gebruiken in het Midden-Oosten, en zeker in Afrika is het handig dat je geweten je niet al te veel parten speelt”, luidens het verslag van de ondernemingsraad.

Vakbond

Analisten verwachten dat Odell nu ook in Afrika en het Midden-Oosten zwaar zal bezuinigen. “Personeel is duur, lui, en heeft altijd te veel noten op zijn zang. Zeker als het zich in een vakbond verenigt”, vindt Ivan Van de Cloot van de onafhankelijke denktank Itinera. “Geen wonder dus dat grote multinationals het met steeds minder werknemers proberen te doen. De promotie van Odell is dus heel goed nieuws voor de aandeelhouders van Ford. Dat merk je nu al aan de beurskoers.”

Laat een reactie achter