Retrohype bereikt politieke wereld

BRUSSEL – Trendwatchers voorspellen dat de retrohype zich in 2013 zal uitbreiden van design, interieur en mode naar de politieke wereld. Die zou zich opnieuw terugplooien op methodes en ideeën die in het verleden al hebben bewezen talrijke burgers aan te spreken.

Vlaams Belang had de aantrekkingskracht van nostalgie al langer in de smiezen.
Vlaams Belang had de aantrekkingskracht van nostalgie al langer in de smiezen.

Omdat we in onzekere tijden leven, grijpen we terug naar ideeën en recepten die vertrouwd aanvoelen, verklaart trendwatcher Herman Konings. “In 2012 werd opnieuw massaal gebreid en gehaakt, vergeten groenten en de traditionele Vlaamse kost van Jeroen Meus scheren hoge toppen en je kon geen familiefeest meer houden zonder dat iemand zelf cakejes had gebakken. Bij voorkeur in een Leuvense stoof. Ik voorspel dat die trend nu zal overwaaien naar de politiek.” Konings vermoedt dat de christendemocraten, die toch al op zoek zijn naar een nieuw verhaal, als eersten op de kar zullen springen.

CD&V-voorzitter Wouter Beke beseft inderdaad dat zijn partij niet zozeer nood heeft aan een nieuw, dan wel aan een aloud verhaal. “We hebben ons laten meeslepen door paarse fetisjen”, geeft Beke grif toe. “Euthanasie, abortus, het homohuwelijk… allemaal onze core business niet. We moeten opnieuw durven inzetten op christelijke waarden, gepropageerd vanaf de kansel als het even kan. Vooral het traditionele gezin blijft voor ons de hoeksteen van de samenleving. Voor elke vrouw thuis aan de haard komt er een vacature vrij voor een werkloze man. Dat is een win-winsituatie: de vrouw zorgt voor een warm nest, de werkloze man herontdekt de deugd via de arbeid. En omdat hun kinderen de traditionele rolpatronen herbevestigd zien, zullen ze minder verleid worden tot sodomie en andere perversiteiten.”

Beke lijkt zich met zijn vlucht in de traditie te willen afzetten tegen paars, maar ook Open Vld en SP.A staan open voor ideeën uit het verleden. “Als het succes van N-VA één ding bewijst, dan toch wel dat het gepeupel te dom is om een weloverwogen stem uit te brengen”, vindt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. “Een herinvoering van het cijnskiesrecht vanaf een bepaald vermogen lijkt ons daartegen een goede dam.” Een liberaal idee dat SP.A-voorzitter Bruno Tobback wel genegen is. “Een nieuwe census zou SP.A geen windeieren leggen. Onze huidige kiezers zijn toch vooral welvarende tweeverdieners uit de binnenstad.”

Ploertendoders

Voor Vlaams Belang lijkt een terugkeer naar het verleden dan weer de laatste strohalm die enig perspectief op overleven biedt. Extreemrechts heeft het nooit zo goed gedaan als in de jaren dertig en veertig. Het klimaat van angst en onzekerheid waarin de ideologie gedijt wil de nieuwe partijvoorzitter Gerolf Annemans opnieuw installeren door alle militanten uit te rusten met ploertendoders en toortsen. “De straten zullen snel vrij zijn van linkse cultuursnobisten en hun multiculturele kliek van huichelende en stelende Noord-Afrikanen”, klinkt het daar.

Enkel N-VA lijkt niets aan zijn partijprogramma of methodes te zullen veranderen, maar dat verbaast Konings geenszins. “Net omdat nationalisme per definitie oubollig en belegen is, doet N-VA het zo goed”, verklaart de trendwatcher. “Ze zouden de koning en Di Rupo dan ook dankbaar moeten zijn voor de vergelijkingen met de jaren dertig. De mensen zijn dol op het verleden.”

Laat een reactie achter