VBO: ‘subsidie R&D noodzakelijk om wereldtop te blijven in fiscale spitstechnologie’

BRUSSEL – Het Rekenhof stelt dat de fiscale ondersteuning van Onderzoek & Ontwikkeling haar doel mist. Dankzij die maatregel kunnen bedrijven investeringen in innovatie van de belastingen aftrekken, maar dat leidde op korte termijn tot een verdrievoudiging van de subsidie aan het bedrijfsleven, tot maar liefst 1,2 miljard euro in 2018. De verwachting is dat dat bedrag de komende jaren nog zal oplopen.

Het Verbond voor Belgische Ondernemingen blijft echter pal achter de subsidie staan. “België is op dit moment marktleider op het vlak van fiscale spitstechnologie. In de hele wereld is men jaloers op de manier waarop we onze bedrijven ondersteunen om het onderste uit de kan te halen. 1,2 miljard euro per jaar is een faire prijs om die koppositie te behouden”, vindt gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans.

Het geld gewoon aan universiteiten en hogescholen geven om daar aan fundamenteler onderzoek te doen, vindt Timmermans ‘een overbodige tussenstap’. “De met belastinggeld gefinancierde Research & Development aan onze onderzoeksinstellingen wordt toch al vermarkt om er grote privéwinsten uit te halen voor onze aandeelhouders. Dan kun je het bedrijfsleven toch evengoed rechtstreeks ondersteunen?”

Eén reactie op "VBO: ‘subsidie R&D noodzakelijk om wereldtop te blijven in fiscale spitstechnologie’"

Laat een reactie achter