Zes reductio’s ad die je kunt gebruiken om je niet altijd van Adolf Hitler te moeten bedienen

Adolf Hitler.

Of het nu om een burenruzie, een kabbelend gesprek op een familiefeest of een verhit debat op Facebook gaat, we kennen het allemaal: plots zijn er geen andere argumenten meer om je gelijk te halen dan het vermelden van Adolf Hitler.

Well, goodbye, Godwin’s law!

Hier volgen zes despoten die minstens evenveel op hun kerfstok hebben en trappelen van ongeduld voor een evenwaardige kans om het debat te verrijken. Doe er jullie voordeel mee!

1. Reductio ad Nabuko Donosorum

Als je dacht dat Adolf Hitler het de joden lastig maakte, dan heb je nog nooit van Nabuko Donosor gehoord. Deze Babyloniër was pas echt een koning als het om antisemitisme gaat: heel Jeruzalem heeft hij vernietigd, en het volledige joodse volk gedeporteerd naar het tweestromenland. We spreken er 2650 jaar later nog over. Eat that, mein führer!

2. Reductio ad Jozef Stalinum

Ok, Adolf Hitler was bepaald geen lieverdje. Maar als geweldenaar in Oost-Europa verbleken zijn strapatsen bij de toorn van Jozef Stalin. Toen Hitler nog volop bezig was democratisch verkozen te geraken – loser! – was deze Russische beer al onderdanen aan het verhongeren: de Oekraïne is er nog altijd niet goed van!

3. Reductio ad Mao Ze Dongum

Okay, hij heeft wat boeken verbrand en alles wat hij niet begreep kreeg van hem het label ‘ontaarde kunst’. Maar de jonge Adolf Hitler was zelf maar een zeer middelmatig aquarelschildertje-van-lik-me-vestje. Geef ons dan maar de communistische dictator Mao Ze Dong. Die bracht tenminste een hele Culturele Revolutie teweeg , én dat moesten miljoenen Chinezen dan nog eens met hun hachje bekopen ook. Hitler Schmitler!

4. Reductio ad Titus Flavius Caesar Vespasianus Augustusum

Jaja, de diaspora die Hitler heeft teweeg gebracht is vele malen groter dan de exodus die volgde op de Romeinse verwoesting van de tempel in Jeruzalem. Maar in tegenstelling tot Hitler is Vespasianus wél vergeven door de geschiedenis en word hij vooral geroemd omwille van zijn vele openbare werken. En waar sta jij nu, Adolf, met je Autobahn, je Volkswagen, en je Wirtschaftswunder?

5. Reductio ad Interahamwum

Genocides: makkelijk zat als je beschikt over een uitgebreid spoorwegnet, moderne wapens en plichtbewuste onderdanen die altijd stipt op tijd komen. Geef ons dan maar de Interahamwe, Rwandese milities die er in geslaagd zijn om in honderd dagen tijd een slordige 800 000 mensen over de kling te jagen. Louter met machetes! In Afrika! Sorry Adolf: you lose!

6. Reductio ad Donald Trumpum

Waar Adolf Hitler TIEN JAAR voor nodig had, deed Donald Trump al in de eerste week van zijn presidentschap: een voltallige bevolkingsgroep met één pennentrek vervolgen én de hele wereldbevolking tegen hem in het harnas jagen.  Sieg Heil, mister president!

Eén reactie op "Zes reductio’s ad die je kunt gebruiken om je niet altijd van Adolf Hitler te moeten bedienen"

  1. Iemand excuseerde de vele scheurtjes in de kerncentrale van Doel door inmiddels verbeterde meetapparatuur waardoor ze ontdekt werden.

    Ja, zo ziet veel van de geschiedenis eruit.

    De vele wormen zijn moeilijker te bestrijden dan de ene slang.

    De mensen worden nu misschien dan toch verenigd door 1 gezamenlijke vijand, een gezamenlijke vriend hadden ze zeker nooit ontdekt. (Commentaar geweigerd in The Independent.)

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter