Gentse politie pakt wat blanken hardhandig aan om het goed te maken

GENT – Nadat acteur Zouzou Ben Chikha door enkele agenten hardhandig werd aangepakt, begint de Gentse politie aan een charmeoffensief. Het korps wil elke suggestie van racisme binnen haar rangen de kop indrukken. “Om de balans weer in evenwicht te brengen gaan we ook blanken hardhandig aanpakken,” vertelt korpschef Filip Rasschaert.

De Gentse politie controleert nu ook blanken.
De Gentse politie controleert nu ook blanken. Foto: socialisme.nu

Zouzou Ben Chikha, bekend van de Canvasserie Bevergem, had net stoofvlees en 2 bruine Leffes gekocht toen hij door agenten in burger gecontroleerd werd. De brutale manier waarop dat gebeurde, getuigt volgens sommigen van racisme bij de Gentse politie. “We erkennen dat de manier waarop meneer Ben Chikha gecontroleerd werd de indruk kan wekken dat hij eruit gepikt werd omdat zijn uiterlijk wat islamitisch aandoet,” zegt Rasschaert. “Wanneer bij het grote publiek de gedachte leeft dat de Gentse politie alleen mensen met een donkere huidskleur tegen de grond werkt en hen verplicht hun schoenen en sokken te verwijderen, dan is er inderdaad sprake van een probleem.”

Om dit perceptieprobleem aan te pakken wil het korps nu ook op willekeurige basis blanke Vlamingen hardhandig gaan aanpakken. “Marginale mannen met lang haar, piercing en tatoeages, maar ook keurige dames uit de middenklasse,” aldus Rasschaert. “Allemaal zullen ze gedwongen worden met hun handen tegen de muur te gaan staan, of over de motorkap van een politiewagen gebogen worden. Hun bezittingen zullen doorzocht worden en hun schoeisel zal, ongeacht de weersomstandigheden, verwijderd worden. Dit alles terwijl ze op onbeschofte wijze door onze agenten worden afgeblaft, in volle openbaarheid, alsof ze gevaarlijke criminelen zijn.” En als deze blanke Vlamingen achteraf komen klagen? “Dan zullen wij verklaren dat ze zich verdacht gedroegen en dat onze agenten alleen maar hun job deden.”

Bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding reageert men voorzichtig optimistisch op het plan. “Wanneer iedereen evenveel kans heeft op politioneel machtsmisbruik, kunnen wij in principe niet klagen,” laat een woordvoerder van het CGKR weten. “Zolang er maar tegen elke bevolkingsgroep evenveel gediscrimineerd wordt, is alles ok.”

20 reacties op "Gentse politie pakt wat blanken hardhandig aan om het goed te maken"

 1. Verdieping van democratisering vanuit een nieuwe invalshoek bekeken. Taboes zijn er om doorbroken te worden. In Nederland doen ze het andersom, in plaats van autochtonen op dezelfde manier verdacht te maken als allochtonen (een andere aanduiding is niet mogelijk om dit punt te verhelderen, daarom is dit doorgaans verboden in de media): om de schijn van racisme tegen zich te vermijden plaatsen ze daar juist ‘allochtonen’ met een verdacht uiterlijk aan de kant van het recht. Het voordeel van deze benadering ligt in de grotere werkgelegenheid: een gebed zonder end waarvoor immers veel meer animo bestaat. Zo wordt ook op effectieve manier het terrorisme bestreden, je maakt van de uitzondering gewoon de regel. Natuurlijk dient het om het vertrouwen bij de meerderheid van het volk dat uit minderheden bestaat te vergroten. Daarnaast wordt er een steeds groter aantal autochtone – een allochtone agente is niet populair bij de doorsnee allochtoon – vrouwen tewerkgesteld totdat de verhouding man-vrouw bij de politie fiftyfifty is: dat is het ideaal van de nieuwe staatsinrichting, en wordt via de aanvoer van steeds nieuw bloed en vermenging alle rassendiscriminatie op een gegeven moment volledig uitgebannen. Aldus bouwen de Hollanders een volkomen nieuw ras waarin alle elementen vertegenwoordigd zijn om erbij te horen: de racist wordt zo uitgeroeid.

  Beantwoorden.
 2. ja lap ik had het daarjuist al zitten godmiljaardenondedju
  zonder uitlech van mijne veelo gesleurdt en met mijn beenen en arremen oopen teegen nen auto
  kousen uit schoenen uit broek naar beneeden en als ik op teinde vroeg waarom ze ook noch hun matrak in mijn ol moesten steeken stond er daar eenen te lachen terwijl hij zijn tirret van zijn broek toe deed
  mijne vrient bdw eeft gezecht dat dat dat in tstad vanzeleeven niet zou gebeuren want daar laaten ze de vlaamingen doen wat dat ze willen doen zoolang het geen sossen zijn vaneigens en ook geen gekleurde pippoos en matrakken en dinges in andermans ol steeken doen ze alleen als tgoe weer is

  Beantwoorden.
    1. Ja maar Ward, je beschrijft een situatie waarbij je onmiddellijk in spreidstand tegen de auto geplakt wordt: een snelle body-check dus. Wie gaat zich dan nog bezig houden met het uittrekken van de kousen? Het helpt het beginstandje gewoon naar de klo… ! (terwijl het eigenlijk toch maar over ‘de bever’ gaat, niet? ;-)

     Beantwoorden.
     1. jamaar eduard om mijn kousen en schoenen uit te doen moest ik mij wel bukken ee
      vandaar dat gedoe met die tirret nadien ee makker
      en ik was vergeeten een teljoor vanachter in mijn broek te steeken want anders doe kik dat attijd want in gent loopen meer zjanetten rond als turken en berbers uit marrokko ook al zit dat nie gemakkelijk op nen veeloo
      waar dat get haalt om van nen snellen body-check te spreeken weetek ook niet want zitten kannek nog attijd nie

     2. In dat geval wil ik niet weten wat er dagelijks zoal in uwen teljoor terug te vinden is. De uitdrukking “Wat verschaft de pot vandaag?” krijgt opeens een heel nieuwe betekenis…

 3. Als er een flik zomaar mijn schoenen afpakt ‘ondanks de weersomstandigheden’, dan gaat hij te ver. Het is niet MIJN fout dat ze in Frankrijk niet eens SALAH ABDESLAM tegoei kunnen spellen. Straks runt die vent gewoon nog samen met z’n broer een begrafenisonderneming : MALSEDBA HALAS. Zou je denken?

  Dat ze dat weg krijgen en onderdak bieden baart zorgen. Want die hangen er EVEN goed bij. Waardoor de kliek potentieel nog gevaarlijker zijn dan ze ZO al waren. When you have nothing you’ve nothing to loose.

  Dat ze de mensen gewoon gerust laten. Ook hier in de hoge Ardennen hebben de Jehova’s me gevonden. Komen ze bellen terwijl ik lig te slapen. Goed dat Moslims niet van deur tot deur gaan. Ze zouden kwijt kunnen raken. Mensen zijn dat gedoe redelijk beu.

  Doch precies 70 jaar geleden begon de slag om de Ardennen. Het vroor dat het kraakte. De Moslims waren er toen nog niet bij. Want het was zo ook al ferm klaar me dunkt

  .

  Beantwoorden.
 4. Ik vraag me af waarom ze Salah en zijn fameuze broer ‘nabij Gorinchem’ gepakt hebben met wiet en prompt een boete aangesmeerd? En bijna zeker hun zakje wiet afgepakt? En dat dit feit OOK aanleiding is tot hun kinderachtig gedrag.

  Echt waar : in 40 jaar werd ik soms wel tegengehouden. Ze WETEN dat je wiet bij hebt. Als AL de rest in orde is, zal de kans klein zijn dat je bvb een boete krijgt.

  Zou het komen door een soort van misgedrag van Salah dat de Politie HARDER op zijn venster klopt dan bij anderen? Waardoor die kerel in een soort van stroomversnelling raakte. Terwijl hij de énige was die zijn bomgordel in de vuilbak smeet. Het onstekingsmechanisme heeft hij wellicht in de Seine gesmeten.

  Ergens is dat lief van hem. Over zijn PA spreekt niemand. Ik bedoel de ouwe Abdeslam.

  Beantwoorden.
  1. Ik heb zo een flauw vermoeden dan zijn pa, de ouwe Abdeslam, eigenlijk niiets moet hebben van heel dat gedoe en dus op zijn lui kl*** in zijn chalet in de ardennen blijft liggen. Het ongemak van een toevallig passerende en aanbellende Jehova neemt hij er graag bij. (Zou je eigenlijk zo’n extreme getuige een ‘Jehovi’ kunnen noemen, naar analogie met de ‘Jihadi’?)
   In de verte klinkt het geruststellende geluid van nog maar eens een everzwijn dat afgeknald wordt…

   Beantwoorden.
 5. Als Salah naar Gorinchem moest om wiet EN zich daarbij ook nog liet pakken? Misschien was Salah zo iemand die zich dubbel parkeerde OF toch moet opgevallen zijn. Anders kan dit bijna niet. Het is niet de tendens. Misschien smokkelden ze méér dan toegelaten was.

  De boete WAS 75€ en hun wiet inbeslaggenomen. Als die 2 naar Gorinchem moesten om wiet dan zaten ze in hun café DE BEGIJNEN geen ‘drugs’ te verkopen.

  Wat er in Gorinchem gebeurd is, is OOK belangrijk om te weten.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter