SABAM weigert vergoeding voor dubstep-artiesten

BRUSSEL – Onder luid, dissonant en oorkwellend protest uit de dubstepscene, liet auteursrechtenvereniging SABAM gisterenavond in een persconferentie weten dat het dubstep-artiesten niet langer zal uitbetalen. Het genre blijkt onverenigbaar met de kernwaarden van SABAM, nadat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat dubstep geen muziek is.

“Het is heel eenvoudig,” legt SABAM-voorzitter Stijn Coninx uit. “Wij zijn een vereniging die de auteursrechten van Belgische artiesten wil beschermen en beheren. U hoort het goed: (schreeuwt, red.) AUTEURS! Die dubstep-producers zijn satanskinderen die met hun goddeloos lawaai onze maatschappij willen ontwrichten. Dat soort uitschot kunnen we onmogelijk vergoeden voor hun potsierlijke klankbraaksels.”

Skrillex (Foto: Amnesia Ibiza)
Skrillex (Foto: Amnesia Ibiza)

Gedelegeerd bestuurder Johan Verminnen legt uit dat Sabam niet over één nacht ijs is gegaan: “Wij zijn unaniem en op objectieve gronden tot de conclusie gekomen dat dubstep géén muziek is”, begint Verminnen. Bijgevolg voelen wij ons hoegenaamd niet aangesproken om nog verder om te kijken naar die pokkeherrie makende puistenkoppen die nu moord en brand schreeuwen. Ze hadden maar notenleer moeten volgen en echte muziek leren maken.”

Bij wet verboden

De objectieve grond waar Verminnen naar verwijst, is een recente studie die SABAM uitvoerde in samenwerking met het kabinet van Vlaams Cultuurminister Joke Schauvliege. Die unieke bundeling van muzikale en culturele expertise werkte een onderzoeksrapport uit dat dubstep op wetenschappelijk verantwoorde wijze met de grond gelijk maakte. Ei zo na werd het genre zelfs bij wet verboden.

“Als er echt geen andere oplossing mogelijk is, kunnen we wel een paar toegevingen doen”, legt dubstepgoeroe Skrillex uit. “We zouden bijvoorbeeld hier en daar wat ritme in ons werk kunnen stoppen. In het uiterste geval zelfs een hint van melodie. Maar daarmee ondermijnen we natuurlijk de kracht van dubstep. Wij vragen vooral meer tijd om te experimenteren met klankharmonie en esthetiek. Maar zonder geld ligt het boeltje op zijn gat uiteraard. Dat wil toch niemand?”

124 reacties op "SABAM weigert vergoeding voor dubstep-artiesten"

 1. Samen met enekel vrienden organiseer ik al enkele jaren een klein festival eind juni met dubstep en drum and bass als basis. Als ze dubstepartiesten niet uitbetalen, waarom moeten wij dan duizend euro betalen aan Sabam om deze muziek te mogen spelen?
  Of heeft Sabam gewoon jaarlijks zijn belachlijkdoe momentje nodig?

  Beantwoorden.
     1. Haha, satire geen hoax. nu maak Henske zich ook belachlijk. :p

      Nu, was er zelf ook tot op de de helft van artikel mee weg.
      Nog een geluk dat we niet op het nieuwsblad of hln zitten. Er kan nog eens om gelachen worden. :-)

  1. al op gelet? op radio2? zeker vijf platen per dag van de voorzitter van sabam….is die niet goed voor z’n portemonnee ant zorgen? er is geen één artiest die vijf keer gedraaid wordt per dag, jaar in jaar uit….

   Beantwoorden.
 2. Wat een fucking retards. Wie zijn zij om zich zo uit te spreken?

  Sabam slaagt hiermee serieus zijn eigen ramen mee in, you’ll see.

  Altijd maar wenen over illegale muziek downloadshit…

  Beantwoorden.
  1. Wie is hier de retard ?Hij die alles wat hij leest klakkeloos aanneemt en die niet doorheeft dat dit artikel en al de artikels v deze site (zie ook TVolen.be) danig erover zijn dat het ook maar ‘hoaxes’ zijn ….

   Beantwoorden.
  1. Delfy, probeer misschien eens naar dubstep te luisteren die zijn naam waardig is in plaats van de commerciele shit, denk daarna even na over de naam van deze site en spring daarna onder een trein aub. :)

   Beantwoorden.
    1. volges mij vestaat gij onder dubstep skrillex? want laat me dit u zegge da is gene dubstep das me ne micro nr nen bouwwerf, slijperij, lassers, metaalbewerkers gaan da opneme en door elkaar doen :p (en dus gwn roemel) echte dubstep is ni commercieel :)

     Beantwoorden.
     1. gij zijt nen held, aan uwe nickname te zien zijt ge ene met smaak!! zeldzaam hier in belgië!! trouwes, moest ge dit op tijd lezen, 2 november in jeugdhuis comma in brugge digital dream!! proxima, ARtroniks, Subreachers, en enkele local deepheads, 5 euro ingang voor 12, 6 euro erna en maar een halven euro voor alle drank!! AFKOMEN!! SUPPORT THE BELGIAN BASS CREW!!

  2. Ja, groot gelijk. Delfi Zeg het maar eens. Volledig mee eens. Slecht barslecht. Herrie tot en met, net zoals alles van muziek die ik niet graag hoor. Want mijn smaak is de standaard van wat goed is. En in mijn tijd was alles VEEL beter. Nu maken ze dat niet meer. De jeugd kent er niets meer van. Vroeger é, toen ik nog haar en een erectie had, dat waren nog eens tijden.

   Mja, mocht je het niet doorhebben Delfi, Dit is ook satire é. Ik ben u dus in het belachlijke aan het trekken. En enkel en alleen met dit als doel.

   Beantwoorden.
  3. muziek is een uiting van emotie en ook dubstep is dit ook.uiting van frustratie tegen deze bekrompen maatschappij van de neo liberalen en schijnheilige fatsoensrakkers
   je kan het wat vinden of niet…..
   vroeger zij men over rock en roll ook dat het geen muziek was…..van punk werd dat ook gezegt…van house ook……

   dit is gewoon oudewets zakkenvullen!!! scheelt een hoop uitbetalen namelijk.

   sabam moet niet de smaakpolitie gaan uithangen….laat dat aan de artiesten zelf

   Beantwoorden.
 3. Bij deze zijn wij als dubstep-liefhebbers ook vrijgesteld van het betalen van sabam als er een dubstepfeest wordt georganiseerd!!! is weeral wat geld dat we in onze eigen zak kunnen steken in plaats van het te moeten afgeven aan een malafide vereniging die eigenlijk geen enkel nut heeft!!!

  Beantwoorden.
  1. U hebt overschot van gelijk ! uw muziek niet goed genoeg ? dan uw geld ook niet !
   en schauvlieghe….verstand van ?? Mijn kleinzoon is een bekende dupstep artiest ,
   hij is geen puisten kop en satanskind,hij maakt geen goddeloze maar wel Goddelijke
   muziek en hij is niet de enige. Ik sta wel te kijken van Vernimmen !Amaai zo oordelen
   over jongeren die ze de moeite niet vinden om hen te leren kennen !
   Sabam…inderdaad een malafide nutteloze vereniging van zakken vullers.

   Beantwoorden.
 4. Eigelijk is het niet aan sabam om uit te maken of dit muziek of niet , het publiek zal dat wel doen en zoals bij elk genre hebt ge voor – en tegenstanders .

  Ik ben zelf ook niet zo’n grote fan van dubstep maar andere mensen dan weer wel , voor mij is dubstep gwn een genre van muziek zoals alle andere . .

  Beantwoorden.
 5. Grappig artikel. Het is alleen jammer dat skrillex als dubstepgoeroe beschrijven niet om te lachen was. Hij is in plaats daarvan slechts het toonbeeld van hoe Amerikanen nog maar eens een prachtig brits genre helemaal naar de vaantjes hebben geholpen.

  Geloof het of niet mensen, dubstep is eigenlijk geen synoniem voor het geluid van een op hol geslagen stofzuiger waar jonge tieners op staan te moshen en onnozel te doen, het was – toen er nog geen grof geld mee te verdienen viel – een heel diepe sound die je op de dansvloer half in trance bracht als je even je ogen sloot.

  Beantwoorden.
   1. hij kan da mischien ni mr skrillex in ieder geval ook ni dus wrm doet hem da?? en ge zegt skrillex is electro me nen dubstep tint nene das gene dubstep tint ze, vanwaar hem dieje rare tint haalt weet ik ni mr tis in ieder geval roemel

    Beantwoorden.
 6. Wat een onzin, de mens maakt al veel langer muziek als dat er notenleer bestond.
  Noten zijn uitgevonden om apen leren muziek te spelen, een echte muzikant heeft geen partituur nodig.
  Wat gaan ze doen met Toets Thielemans deze Belgische muziek icoon kan ook geen muziek lezen

  Beantwoorden.
  1. Echt? Apen dan nog wel. Idioot, noten zijn uitgevonden zodat uw creatie kon geperfectioneerd worden en dat lukte alleen als ge alles tot in de puntjes kon noteren. Nu hebben we technologie die het hele ding kan opnemen maar dan nog is er altijd iets nodig om het te kunnen reproduceren, zoals gitaarakkoorden bijvoorbeeld. Gooi anders alle structuur overboord en produceer er maar op los, dat levert zeker kwaliteit op! En trouwens, lees mn naam.

   Beantwoorden.
 7. haha, die dude heeft wss nog niet eens naar wa echte schafkes geluisterd. En die wetenschappelijk test had gelijk, indien we over skrillex en andere mongols van de muziekindustrie praten. Maar echte dubstep is wel ziekhard en werkelijk muziek. En da trekt wel op wa meer dan al die onnozele commerciële kutmuziek van de radio die wel als muziek beschouwd word???

  Beantwoorden.
  1. Wist ge dat ik zelf ook bezig ben met een wetenschappelijke studie die ik perfect op deze site zou kunnen posten en die iedereen dan voor waar zou aannemen ook al heb ik totaal geen wetenschappelijk onderzoek verricht? Wel ik kan dat omwille van mijn naam, lees hem maar eens.

   Beantwoorden.
   1. dude dubstep is een genre waar de bpm rond de 140 ligt skrillex maakt den helft van den tijd zennen muziek op 128 bpm wa dus het ritme van electro is .. tis ni omda ge der wa vettige geluiden ingooid dat het daarmee dubstep is ?? ik zeg tog ook niet dat alle muziek met gitaren metal is ? btw volgens mij is dubstep nog altijd een stuk rustiger zoek anders eens naar caspa ofzo en zet deatcore en bob marley nooit meer in dezelfde zin … deathcore is voor beatdown fags

    Beantwoorden.
 8. denkte nu echt da skrillex zou zeggen in zijn naam en alle andere dubstepartiesten daze een beetje ritme in hun muziek zullen steken :D en stop me negatieve commentaar over skrillex en andere commerciele muziek van op de radio. als ge zelf niks beter kunt maken houd ge gwn u bakkes

  Beantwoorden.
 9. Degene die dit artikel heeft gemaakt moet zich gewoon schamen!! ik was eerst in shock toen ik het zag maar toen zag ik dat het raaskalderij.be was :D Maar toch!! Hoe durft hij skrillex “Dubstepgoeroe” noemen!!! skrillex is een manneke die van dubstep gebruikt heeft gemaakt om zijn achterlijke electro bekend te maken!! Skrillex maakt geen dubstep om ff mee te delen! had dan skream erin gezet want zo maakt ge u artikel helemaal ongeloofwaardig voor de domme mensen die denken dat dit een echt artikel is :D
  grttzz

  Beantwoorden.
  1. Misschien moeten we onze bevolking gewoon wat bewuster maken van het gebruik van media tegenwoordig en van hoe makkelijk het blijkbaar is om het volk iets te doen geloven. Lees nu nog eens heel goed de titel van deze ‘krant’ en lees daarna luidop mijn naam => :)

   Beantwoorden.
   1. Tismaareenmopje rules! · Bewerken

    Wat een heerlijke lectuur, bedankt aan tismaareenmopje, het is wel duidelijk in wat voor een gefacebooked cultuurtje we hier leven. Opinions are like assholes : everybody has one… Maar dat ze moeten gedeeld worden voordat ze nog maar doordacht zijn is een droevige vaststelling. De Raaskalderij heeft er alleszins een grote fan bij ! Merci voor een leuk halfuurtje !

    Beantwoorden.
 10. Hoe kortzichtig kun je zijn vraag ik me dan af. Ergens in de jaren 80 blijven steken waarschijnlijk en niets meer willen weten van hoe muziek tegenwoordig kan klinken. Ik ben ook geen fan van Dubstep, maar muziek is absoluut niet iets wat regels moet hebben, dat is iets op gevoel vind ik. Ik ken nog veel absurdere muziek dan Dubstep en dat kan uiteraard ook muziek zijn. Het niet mooi vinden is een ding, het geen muziek durven noemen is een tweede.

  En zelfs al is het ‘maar een mopje’, ik vind dat dit soort dingen gewoon duidelijk moeten zijn en dat mensen hun visie eens moeten vergroten. Er zijn namelijk genoeg mensen die hetzelfde denken als Johan Verminnen. Spijtig genoeg…

  Beantwoorden.
  1. hmmmm… dit is de meest verwarrende comment van allemaal…

   enerzijds lijk je het door te hebben (cfr. “en zelfs al is het ‘maar een mopje’, ik…”)

   anderzijds neem je toch voor waar dat de mening van Johan Verminnen die hier staat toch echt zijn mening is (zou natuurlijk kunnen, maar toch :-))

   Beantwoorden.
 11. Stopmetaandachtzoeken · Bewerken

  Hier werkt er ene serieus op mijn zenuwen, die met zijn naam Tismaareenmopje, zo aandacht zoeken dat die gast doet door overal op te reageren met ‘lees mijn naam’. We weten nu wel dat ge ’t weet, is ’t nu genoeg?

  Beantwoorden.
 12. @ Iedereen: Lees allemaal aandachtig de naam van “Tismaareenmopje”

  @ Tismaareenmopje: Hopelijk ben je nu tevreden en kan je die achterlijke 100x terug kerende “say my name” of “lees mijn naam” nu voor jou houden!

  Het is een grappig artikel en de reacties zijn idd nog grappiger, maar aan uw commentaar erger ik me dood!

  Beantwoorden.
  1. Tjah, Dan moet je ze niet lezen en die reacties overslaan. Ik deel uw mening bv niet en vind het commentaar wel amusant. Wel, het commentaar op zich niet maar de verhitte discussie die verdergaat met daartussen commentaren van tismaareengrapje, zehebbenhetnietdoor, zehebbenhetbeternietdoor. Wat al die reacties nog zo veel belachlijker laten lijken. Ik kan het best wel smaken.

   No offense tegen uw persoonlijk é. ;-)

   Beantwoorden.
 13. HAHAHA…. Onze jonkies kennen nog nie zoveel van satire!
  1) lezen
  2) nadenken
  3) reageren
  Het komt voor velen als een schok, maar niet alles wat op ’t
  net staat is waar!!! Straf he

  ps: bart de wever verlaat de politiek en gaat porno acteur worden!!!

  Beantwoorden.
 14. Het onderzoek dat ze hebben uitgevoerd dat zegt dat Dubsteb geen muziek is, zou ongeldig moeten worden verklaard! Natuurlijk gaat een onderzoek dat SABAM zelf uitvoert resultaten geven die voor zichzelf voordelig zijn. ER IS DUS GEEN SPRAKE VAN EEN OBJECTIEVE GROND.

  Ik vind het echt ongelofelijk hoe grof en onprofessioneel dit alles is. Dit gaat over HUN mening over muziek, daar daar mag zo’n beslissing niet van afhangen.

  Beantwoorden.
  1. Grappig !!! :) Annelies : dit is niet écht wat gebeurde… probeer aub al uw denkvermogen in te zetten en lees aub de naam van de site die zoveel betekent als lulkoek, larie, blblibla…

   Beantwoorden.
 15. Velen eten de kaas hier blijkbaar zonder zich even af te vragen wat “satire” eigenlijk is – en Neen – het is geen Franse schimmelkaas die je bij de Carrefour kan vinden. Bij de Delhaize is hij wel verkrijgbaar dacht ik ;-)

  Beantwoorden.
 16. Zijn Jullie niet beschaamd dat jullie zoveel geld vragen aan de mensen en dan nog iets weigeren.Het verbod naar SABAM toe moesten ze al langer geven.Zoals die twee mensen die ik ken die zogezegt bij sabam werken moesten hun schamen wat ze de artiesten aan doen.Die twee personen maken misbreik van SABAM.En dan wordt er nog gezegt dat ze 3000€ verdienen ik hoop dat ze gaan stoopen met hun leugens en bedrog

  Groetjes Kurt

  Beantwoorden.
 17. “Het onderzoek dat ze hebben uitgevoerd dat zegt dat Dubsteb geen muziek is, zou ongeldig moeten worden verklaard! Natuurlijk gaat een onderzoek dat SABAM zelf uitvoert resultaten geven die voor zichzelf voordelig zijn. ER IS DUS GEEN SPRAKE VAN EEN OBJECTIEVE GROND.
  Ik vind het echt ongelofelijk hoe grof en onprofessioneel dit alles is. Dit gaat over HUN mening over muziek, daar daar mag zo’n beslissing niet van afhangen.”

  HAHA!!

  Beantwoorden.
 18. Haha! tis wel lache om te zien hoe alle dubstepliefhebbers nu echt alles bevestigen wat in dit artikel te vinden is :’)

  ik zal niet zeggen dat dubstep slecht is, maar de manier waarover er gedaan word mag gaan veranderen :) dit moet dringend underground worden, skrillex enkel nog te zien in kleine donkere keldertjes… Zou ik niets mee inzitten eigenlijk… En kzal u zeggen waarom, de vroegere dubstep was goed, heel goed zelfs, maar wat het nu geworden is, is niets om op de radio te spelen, zelfs niet op een groot festival… zoals gezegd in het artikel, er zit geen gangbaar ritme of melodie in, val hier dan andere mensen niet mee lastig door te gaan wenen als kleine babies… “Mamaaaa! niemand vind mijne muziek leuk! :'(“

  Beantwoorden.
 19. Duidelijk een teken dat mensen de genre dubstep niet kennen. als je onder dubstep ‘Skrillex’ verstaat zijn ze zeker niet goed bezig! als je naar zo een feestje of festival gaat ga je zien dat er bij dub tenminste niet gevochten wordt, terwijl er bij hardstyle een agressief sfeertje hangt. en dat is dan weer wel muziek? goe bezig gasten!

  Beantwoorden.
  1. ik ga naar hardstyle en dubstep feesten en allebei heb ik er nog nooit ruzie of klapperij gezien enigste waar dat gebeurd is bij van die nederlands talig feesten enz en feesten waar ze meerder genre’s draaien want dat gaat met elkaar botsen

   Beantwoorden.
 20. ”Die dubstep-producers zijn satanskinderen die met hun goddeloos lawaai onze maatschappij willen ontwrichten. Dat soort uitschot kunnen we onmogelijk vergoeden voor hun potsierlijke klankbraaksels.”

  HAHAHAHAHAAHAHAHHAHAHAHAHAAHAHAHAHAHAHAHAH

  Beantwoorden.
 21. dit doet me denken aan dat liedje van neophye alles kapot daar heb je ook zo blaaskaak die een muziek soort met de duivel vergelijkt
  fuck seriemoordenaar dubstep artiesten dat is het echte probleem dat is satan zelf hahaahahahahahahahahaha geniaaal voorbeeld van hoe achterlijk en overbodig die hele auteursrechten gedoe eigelijk is

  Beantwoorden.
 22. Als ik de reacties lees val ik van de ene verbazing in de andere … zo veel mensen die zich genoopt voelen hun kritische stem te laten horen, zonder eerst even kritisch na te kijken waar de dit artikel zitten te lezen.
  Enerzijds amuzant, anderzijds beangstigend.

  Beantwoorden.
 23. Hou allemaal jullie mondjes dicht en ga naar subfm.com, volg het genre opde voet en alge het niet leuk vind trapt er gwn af, dubstep is terug waar het moet. Onder de grond

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter