DR-StemWijzer voorspelt nieuwe ‘Zwarte Zondag’

Duizenden lezers maakten al gebruik van De Raaskalderij-StemWijzer om electoraal advies te verkrijgen. De zo verzamelde informatie geeft een interessant beeld van de Vlaamse kiesintenties. We vroegen politicoloog Carl Devis, die bij de totstandkoming van de StemWijzer nauw betrokken was, om de gegevens voor ons te interpreteren.

Professor Carl Devis
Professor Carl Devis

dR: Wat is u bij het verwerken van de resultaten van De StemWijzer het meest opgevallen, professor?

Carl Devis: Wel, de gegevens zijn uitsluitend verzameld bij lezers van De Raaskalderij, niet echt een representatieve groep. We spreken hier echt wel over de intellectuele toplaag van het electoraat, dus we moeten voorzichtig zijn en de resultaten niet gaan veralgemenen. Maar er zijn toch wel een paar uitzonderlijke vaststellingen te doen.

dR: Zoals?

Carl Devis: Vooreerst dat het er, in tegenstelling tot wat we uit andere peilingen leren, op lijkt dat we weer een Zwarte Zondag gaan krijgen. De Onomwonden Xenofobe Alliantie (OXA) scoort 29% en wordt zo de grootste partij van Vlaanderen. De christen-democraten van Gezin, Kerk & Spaarboekje (GKS) doen het met 25% ook bijzonder goed. Zij worden de tweede grootste partij en dat is verrassend, want tijdens de campagne zijn ze er nooit echt in geslaagd om met een duidelijk verhaal naar de kiezer te trekken.

dR: Dat is inderdaad opmerkelijk. Wat met de Vlaams-Nationalisten van CVPZR?

Carl Devis: Dat is dus de grote verrassing van dit StemWijzer-onderzoek. De Correcte Vlaamse Partij Zonder Racisten haalt amper 9% en strandt zo op de voorlaatste plaats. De belofte van krachtige verandering van Horst Vlaeminck slaat bij uw lezers niet echt aan, zo blijkt.

dR: En wat gebeurt er aan de linkerzijde van het politieke spectrum?

Carl Devis: Daar doen de Hoogopgeleide Socialistische Wijnliefhebbers (HSW) en de Belgisch-Linkse Open Ecologische Meerwaardezoekers (BLOEM) het met respectievelijk 20% en 17% lang niet slecht. Interessant feit over die partijen: We hebben de Facebook-pagina’s van iedereen die aan deelnam aan de StemWijzer-enquête vergeleken met hun kiezersprofiel. Wat blijkt? Hoe mooier iemand is, hoe groter de kans dat hij of zij voor de HSW of BLOEM gaat kiezen. Lelijke en dikke mensen, en mensen met een problematische lichaamsgeur, kiezen vaker voor conservatieve partijen. Gek hé?

dR: Tot slot, de liberalen. Wat voorspelt de StemWijzer voor hen?

Carl Devis: De liberalen halen een score van exact nul procent. Geheel in de lijn van de verwachtingen.

dR: Omdat ze er niet in geslaagd zijn zich duidelijk te profileren als een progressieve, fiscaal verantwoordelijke partij die een realistisch alternatief vormt voor het links-socialistische beleid dat op het federale niveau gevoerd wordt en dat vooral gestoeld is op het instandhouden van het nationaal-budgettaire status-quo?

Carl Devis: Nee, omdat we vergeten zijn de liberalen in de StemWijzer op te nemen. U moet begrijpen dat we die vragenlijst op een dikke 20 minuten hebben opgesteld, en we hadden op dat moment al een pils of zeven in de kraag. Zo ziet u maar dat het met de peilingen altijd oppassen is. Het échte resultaat, dat zullen we zondagavond pas kennen. Ik ben alvast benieuwd.

dR: Bedankt, professor Devis, voor deze toelichting.

De Raaskalderij-StemWijzer
De resultaten van De Raaskalderij-StemWijzer.

U kunt De Raaskalderij-StemWijzer nog steeds raadplegen.

Laat een reactie achter