Gevangenis moet gratis blijven, vindt SP.A

DEN HAAG – Als het van de Nederlandse regering afhangt, moeten gedetineerden, geïnterneerden en ouders van veroordeelde minderjarigen binnenkort 16 euro per dag ophoesten voor een verblijf in de gevangenis. De SP.A is het voorstel niet genegen. ‘Op die manier worden brandstichting, moord en diefstal opnieuw een privilege voor de rijken.’

Bruno Tobback vindt 500 euro per maand veel voor een cel, vaak veel kleiner dan een appartement in dezelfde prijscategorie. (Foto: Wikimedia Commons)
Bruno Tobback vindt 500 euro per maand veel voor een cel, vaak veel kleiner dan een appartement in dezelfde prijscategorie. (Foto: Wikimedia Commons)

Of je nu bankier, advocaat, arbeider of werkzoekend bent, een langdurig verblijf in de gevangenis moet voor iedereen even toegankelijk zijn, vindt SP.A-voorzitter Bruno Tobback. “16 euro per dag is niet niets. Een kleine 500 euro per maand, om precies te zijn. Er bestaan appartementen die goedkoper zijn. En vaak met veel beter sanitair, he! Ze zouden gevangenen verdorie moeten betàlen om in die kruipkoten te blijven zitten. Door 500 euro per maand te eisen sluit je per definitie het leeuwendeel van de delinquenten uit. Dat vinden wij niet sociaal.”

Het gros van de zware misdrijven in België wordt inderdaad gepleegd door mensen die geen nagel hebben om aan hun gat te krabben, bevestigt criminoloog Brice De Ruyver (UGent). “Veel van die mensen moeten rondkomen met het wettelijke leefloon van 544,91 euro per maand. Als daar dan nog een gevangenisstraf bijkomt, heb je nauwelijks nog geld over om sigaretten te kopen. We vrezen dus dat deze maatregel klassenjustitie in de hand zou werken. Alleen al omdat armen het zich simpelweg niet meer zullen kunnen veroorloven om naast hun andere marginale maar niet strafbare bezigheden, zoals bier zuipen en kweken gelijk konijnen, nog te moorden, brand te stichten of diefstal met geweld te plegen.”

Witteboordencriminelen

“En wie moet onze gevangenissen dan nog bevolken, als het niet de basse classe is”, besluit Tobback. “Duizenden cellen zouden leeg komen te staan als gevangenisverblijf betalend wordt. Witteboordencriminelen en rijke fraudeurs komen er tegenwoordig immers toch altijd vanaf met een minnelijke schikking. Of ze betalen een dure advocaat om ergens een procedurefout te vinden in hun gerechtelijk dossier. Nogmaals; nee. Als het van ons afhangt dan komt dit voorstel er nooit door in België. Je kunt mensen die geen geld genoeg hebben om fatsoenlijk te worden opgesloten toch niet zomaar op straat laten staan?”

2 reacties op "Gevangenis moet gratis blijven, vindt SP.A"

  1. Ge kunt de SP-A ers die dop, OCMW steun trekken en als bijverdienste een diefstalleke plegen toch niet laten betalen als ze gepakt worden zeker. Dan nog 500 Euro per maand par tête de pipe????? Allé zeg, daar komt de begroting mee in evenwicht.

    Beantwoorden.
  2. Tobback vergeet er wel bij te zetten dat in die 500 Euro het eten en drinken en de was enz. inbegrepen is. Hoeveel kost een maand in een gemiddelde home voor ouderlingen Tobbackske???????

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter