Verwachte mededeling N-VA waar werkelijk niemand van opschrikt haalt alle voorpagina’s

BRUSSEL – Gisteren bevestigde N-VA-voorzitter Bart De Wever dat hij bij de komende verkiezingen de federale Kamerlijst zal trekken. Die weinig verrassende uitspraak haalt vandaag alle voorpagina’s.

De Wever: "Voor de vluchteling is het alsof hij terug is van nooit weggeweest." (Foto: Hawkeyesix, CC)
De Wever: “Voor de vluchteling is het alsof hij terug is van nooit weggeweest.” (Foto: Hawkeyesix, CC)

In het partijhoofdkwartier zitten ze met de handen in het haar. “We zijn deze bocht al maandenlang aan het voorbereiden”, klinkt het bij N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann. “Tenslotte had Bart bij de vorige verkiezingen beloofd om zeker burgemeester van Antwerpen te blijven. Om de publieke opinie in de andere richting te masseren, hebben we de afgelopen maanden tientallen tips en hints uitgestuurd, in de hoop dat deze mededeling gewoon zou passeren als business as usual. Quod non.”

“De media spannen samen met de traditionele partijen”, klinkt het al iets strijdvaardiger bij een partijkopstuk. “Onze voorzitter breekt één belofte en dat moet weer in het lang en het breed uitgesmeerd worden over alle voorpagina’s. Een schande. Dit soort publiciteit kunnen we missen als kiespijn in de aanloop naar de verkiezingen.”

Bij de kranten zelf is men zich van geen kwaad bewust. “Wij zetten Bart De Wever al jaren wekelijks, zoniet dagelijks, prominent op onze voorpagina”, reageert Margot Moeseke, hoofdredacteur van Het Laatste Nieuws. “Of het nu een Pronokaldieet, een tochtje in een stuntvliegtuig, een hardnekkige stalker, een omhelzing met een ijsbeer of de Antwerp Ten Miles betreft: voeg er Bart De Wever aan toe en je hebt voorpaginanieuws. Het lijsttrekkerschap op de Antwerpse Kamerlijst vormt daarop geen uitzondering.”

“Wij hebben uitvoerig over alle nieuwe evoluties in dit dossier bericht”, verdedigt De Standaard-hoofdredacteur Karel Verhoeven zich. “Toen De Wever zei dat zijn grootste ambitie was om burgemeester van Antwerpen te worden en te blijven, hebben wij daar uitgebreid over bericht. Toen hij in november vorig jaar zei dat de werkelijke uitdaging voor N-VA op het federale niveau lag, dan hebben we daar uitgebreid over bericht. Toen hij op de nieuwjaarsreceptie een grotere tip van de sluier oplichtte, kon je daarover lezen in De Standaard.”

Soap

“Toen hij er vorige zondag in De Zevende Dag niet verder doekjes om wond en zei dat het ‘quasi zeker’ was dat hij op de Antwerpse Kamerlijst zou staan, hebben we dat opnieuw beoordeeld als nieuws”, vervolgt Verhoeven. “En nu hij die verwachting helemaal expliciet inlost, moeten we ook niet meer gaan terugkrabbelen. Nogmaals; het is niet onze fout dat N-VA van de ambities van de voorzitter een aanslepende soap heeft gemaakt. Je zou haast denken dat die spin doctors het er om doen.”

2 reacties op "Verwachte mededeling N-VA waar werkelijk niemand van opschrikt haalt alle voorpagina’s"

  1. Ìk zal eens een lijst trekken in Burkina Fasso of Mozambique, maar zal geen mandaat opnemen. Als ze dat hier kunnen verklaren en aanvaarden en er dan nog voor stemmen, dan zal dat daar ook gaan zeker ??

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter