Minderheidsgroepen die niet geschoffeerd werden op Aalst Carnaval dienen klacht in bij Unia

AALST – De Vereniging voor Heteroseksuele Mannelijke Dansers, de Unie van Eerlijke Joden en Het Verbond van Rechtse VRT-journalisten hebben een gezamenlijke klacht ingediend tegen Aalst Carnaval.

Carnavalisten kiezen te makkelijk voor mainstream-minderheidsgroepen, vinden kleinere minderheidsgroepen. (Foto: Rutger Lievens)

“Wij zijn dit jaar op geen enkele manier beschimpt, bespot of belachelijk gemaakt’, klinkt het bij de organisaties. “De carnavalisten richten hun pijlen eens te meer uitsluitend op al zeer populaire minderheidsgroepen. Wel, daar bestaat een woord voor: discriminatie”, klaagt Annelies Beck, voorzitter van het Verbond van Rechtse TV-journalisten.

“Het is niet omdat we met veel minder zijn, dat we niet even hard te kakken mogen worden gezet”, sluit het Verbond voor IJverige Walen zich daarbij aan.

“Lachen met moslims, joden en Afrikanen is makkelijk, maar wanneer maken ze eindelijk eens een karikatuur van minderheidsgroepen die door iedereen genegeerd worden? Zeeuwen, bijvoorbeeld, lach daar ook eens mee!”, klinkt het bij de Geheelonthouders in de Europese Commissie, een minderheidsgroep die zo klein is dat ze geen enkel lid telt. “Iedereen heeft tenslotte evenveel recht om belachelijk gemaakt te worden.”

De Aalsterse carnavalisten beloven intussen plechtig om volgend jaar beter hun best te doen. Sommigen dreigen er zelfs mee te zullen lachen met carnavalisten, een minderheidsgroep die steeds vaker vervolgd wordt in Europa.

21 reacties op "Minderheidsgroepen die niet geschoffeerd werden op Aalst Carnaval dienen klacht in bij Unia"

 1. De joods-orthodoxe gemeenschap houdt heel het jaar door carnaval in de Antwerpse diamantwijk, waarom dan die afgunst tegenover het Aalsterse carnaval? En het is niet omdat ze op Aalst carnaval een jood met een druiper afbeelden dan dit naar de vier jaar soa van tijdens de oorlog verwijst. Ik zit zelf al 20 jaar met een soa. En daarbij *

  * apennoot van de redactie: de verdere tekst van deze bijdrage werd op aanvraag van Michael Freilich gecensureerd wegens anti-N-VA

  Beantwoorden.
  1. Zo ik met bovenstaande bijdrage een minderheid van een minderheidsgroep op een of andere manier gekwetst zou hebben, dan bied ik mijn oprechte verontschuldigingen aan. Zo ik evenwel een meerderheid van een minderheidsgroep gekwetst zou hebben, dan valt dit helaas niet onder het respect voor minderheden en moet ik ook niet mijn oprechte verontschuldigingen aanbieden. Maar goed, omdat we nog niet van de slechtsten zijn, wil ik in dat geval bij wijze van compromis niet-oprechte verontschuldigingen nog overwegen.

   Beantwoorden.
  2. Wanneer moslims zich beledigd voelen door een cartoon waarin Profeet Mohamed als terrorist wordt voorgesteld, barst in de Westerse pers en op allerhande forums een storm van protest over het vermeende ontbreken van vrijheid van meningsuiting. Wanneer er wereldwijde protest ontstaat over een vermeende jodenpop in een ludieke carnavalsstoet is er over de inperking van de vrije meningsuiting geen spoor te bekennen. Twee maten, twee gewichten? In elk geval selectieve verontwaardiging.

   Beantwoorden.
   1. Allez, allez, wat is dat nu? Veronderstel dat een moslim met een verdachte camionette voorbij de wegblokkade van Aalst Carnaval zou rijden en met een baseball-knuppel zou staan zwaaien dat hij niet per kerende door de Aalstse burgervader als psychisch gestoord en labiel bestempeld zou worden en dat hij na een goed gesprek vrij zou komen? Denkt gij nu echt dat in dat geval per kerende de anti-terreurcel in Brussel bijeengeroepen zou worden en Pieter zijn Crembo-gevechtskledij zou aantrekken?

    Beantwoorden.
 2. Als voorzitter van de orde der spijtoptanten vind ik de verontschuldigingen van Dhr. Georges Groothandel ongepast. Als iedereen zomaar in het wilde weg zich kan verontschuldigen, doet dit afbraak aan het waarheidsgevoel van de spijtoptant.

  Beantwoorden.
  1. Tijd om uw emmerlijst af te maken: Wat denkt ge van het GOAT-festival in Bree? Daar kunt ge al uw elementen hun gangen eens goed laten gaan. Ik heb hier nog een paar tickets voor een VIP-arrangement op de eerste rij in de solden. Prijs O.T.K.

   Beantwoorden.
  1. Als de leden van uw club nu eens zouden beginnen met de aarde onder hun eigen voeten te vergiftigen, a) dan slinkt uw ledenaantal na verloop van tijd automatisch wel tot een absoluut minimum en b) dan is het klimaatprobleem ineens opgelost wegens geen leden meer in uw club en kan ons Anuna eindelijk terug naar school. Praktische problemen vereisen praktische oplossingen. Wat denkt ge, Karel?

   Beantwoorden.
   1. Karel Van Doorselaer · Bewerken

    Ik heb het aangekaart, maar ze moesten dringend een bos in brand gaan steken om er wat beton te kappen.
    Ze vinden ook dat ons Anuna nu eindelijk naar ’t eerste leerjaar mag gaan.

    Beantwoorden.
  1. De contradictie is dat de meerderheid u gelijk geeft en vindt dat ze niet tot de meerderheid behoort, speciaal is, geen kuddedier is en wat nog allemaal. Om dat in de verf te zetten plakt het individu graag etiketten van exotische syndromen en stoornissen op zijn eigen voorhoofd om aan te geven hoe anders dan de anderen hij/zij/het wel is. ‘Iedereen zijn minderheid’ voor een meerderheid van de bevolking. Behalve ikke natuurlijk.

   Beantwoorden.
 3. “Campagne moet u bewust maken van desinformatie: ‘Stel altijd vragen bij wat je leest, ziet en hoor’t”, lees ik hier op vrt nieuws. Er zijn negen kenmerken opgesomd waaraan ge nepnieuws zoudt moeten kunnen herkennen. Ik heb de proef gedaan op zowat alle artikels in De Raaskalderij en geen enkel voldoet aan een van de criteria van fake news. Ik vrees dat de campagne zelf niet meer dan platte desinformatie is die minstens voldoet aan de helft van de criteria die ze naar voren schuift, zeker het laatste, want wie gelooft dit nu echt?

  Beantwoorden.
 4. Ondertussen verblijft Strauss Kahn al weer jaren op de Bermuda’s. Als IK precies hetzelfde zou gaan doen wat dan? %Mijn penis ongevraagd in een ongeletterde kuisvrouw steken als in een voze seksfilm?

  En dan nog gepakt worden ook!

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter